Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим

Текстът беше одобрен от Общото събрание на ООН
Обновена: 21 дек 2017 20:46 | 21 дек 2017 20:44,
211
Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим
Снимка: БТА

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА.

Още по темата

Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за". Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.

Aмериканският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, че организацията не може да очаква САЩ „да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани“.

Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да „плаща повече отколкото която и да е друга държава“, срещу което получава тази „съмнителна разлика“ между вложено и получено.

Изданието цитира още от думите на американския постоянен представител, според които „ние имаме задължение да искаме повече от нашите инвестиции. И ако нашите инвестиции се провалят, имаме задължени да вложим парите си по по-продуктивни начини“.

Хейли продължи протеста си срещу взетото решение, като отбеляза, че „САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание защото упражняваме правата си на суверенна нация“.

„Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организацията,“ продължи Хейли и завърши с думите: „Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза“.

Говорител на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства днешното гласуване в ООН.

"Гласуването е победа за Палестина", заяви президентският говорител Набил Абу Рудейна. "Ще продължим усилията си в ООН и на всички международни форуми за слагане край на тази окупация и създаване на наша палестинска държава със столица Източен Ерусалим", добави той.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамота за България , можеше поне да пасува като Полша, Румъния, Хърватска, Чехия, оставаме си все същите комунисти защищаващи арабските терористи
125
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече 50 години Йерусалим е "наш", а от 1980 година сиреч 37 години е столица на Израел. Държавата Израел има пълното право да определи къде да и се намира столицата тъй като е НЕЗАВИИМА държава . През 1967 не е съществувала държава Палестина или Палестинска автономия и Източен Йерусалим тогава е бил в рамките на Йордания. изобщо кашата е пълна и само евреин може да се справи с нея
124
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йерусалим е столица на Израел свикнахте ли вече Йерусалим наш
123
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото също такова мнозинство не призна АНЕКСИЯТА НА КРИМ а като гледам Путин и путинстечтата тук много са се разтревожили от онзи факт
122
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признават се държави а не столици . Този акт на ООН е жалък
121
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
145 *** , кой ти бръсне ООН за нещо нима Путин се съобрази с ООН
120
7
 
3
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Да си припомним изказване на Тръмп, в което поставя под съмнение резултатите от работата на тази структура превърнала се в една бюрократична л о е н а топка - визирайки кадровици на високи позиции. САЩ са основен финансов донор на ООН и милсч, че 2017 ще е последната година с бюджет за угояване... нещо като затваряме кепенците
119
6
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ники Хейли е героиня - сама се бори и заплашва целия свят отстоявайки решенията на администрацията си - това, разбира се, няма нищо общо с американския народ
118
7
 
5
 
! Отговори
RE& Ционист преди 6 години
Не защитавам евреите, но имат известни учени, лекари, открития, от пустинята направиха рай. В еврейската, и християнска част на Ерусалим нямам проблеми, в арабската пред очите ми раниха туристка с нож, скандинавка. Какво да ги защитавам палестинците? Те ме убиват, унищожават християнски паметници, вечно се правят на жертви, взривяват църкви и деца. Съсипаха Ливан - 150 000 убити християни, изколени през нощта. Да се извинят на невинните жертви. Палестинец да се извини...все друг им е виновен.
117
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мене Ники Хейли ми е по-симпатична от Ясер Арафат.
116
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОПН не може да определя политиката на никоя държава.Който желае, може едностранно да започне икономическа война със САЩ. Примерно България, щом е такъв защитник на палестинската кауза. Като кажеш А, трябва да си готов да кажеш и Б.
115
2
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ми какво ще стане ако всяка държава срещу която е гласувано обяви, че не е уважавана както се предполага затова че си плаща вноската. Значи, ние ще демонстрираме, че можем да обявяваме каквито си искаме решения без да се съобразяваме с никой и после ще се сърдим и заплашваме, че са ни порицали и ще хулим ООН - брей, че имперски манталитет. Защо например тогава Северна Корея трябва да е виновна, че не спазва резолюции на ООН. Хайде по дадения пример да разглеждаме ООН като бизнес. Всичко това, разбира се, е върховна атлантическа лицемерщина. И разбира се светът показа. че не го е страх от Хегем
114
4
 
1
 
! Отговори
Re: 128 преди 6 години
Защо 1964, 1965, 67 г. като открито газихте резолюциите на ООН, не ги спазвахте, открито заявихте, че ще унищожите Израел. Махате мисии на ООН, отклонявате водоизточници, налагате морски блокади, спирате икономиката на държава, създавате ООП - целта на която е унищожаването на Израел, после ревете, че сте жертви. Тогава Израел разбра, че с терористи не се преговаря. Сега се криете зад гърба на палестинските деца, давате им автомате и Коран. Извинете се на света за жертвите на терерозма ВИ.
113
1
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ти ционистите не ги изкарвай ангелчета, защото всеки им е сърбал попарата. В състояние ли са евреите да декларират, че ако получат Йерусалим ще оставят най-после палестинците да узаконят държавата си? - не, и защо - ми защото са ненаситни ционисти. Въпросът не е в Йерусалим - това име естествено се свързва с евреите. Въпросът е, че САЩ си позволяват да заплашват всички нации в ООН, което, де факто, е светът и правят това безцеремонно преди демократичен вот. И след него също. Къде му е демокрацията на това нещо и какъв е примерът? Ми какво ще стане ако всяка държава срещу която е гласувано обя
112
7
 
1
 
! Отговори
RE&128 преди 6 години
Удобно Палестинецо забравяш причините за Шестдневната война. Отклонявате течението на Йордан към Сирия и Ливан 1964, Оставяте Израел без вода! Оставяте без вода цяла д-ва. 1965 г. създавате ООП терористична организация - защо бе палестинецо 128, нали имате ООН и се позовавате на резолюции? 1967 г. искате изтегляне на миротворците ООН, за да унищожите Израел без проблеми. Затваряте Тиранския пролив, достъпа на Израел до Червено море.Израел ще ви гледа кротко, да го унищожавате безнаказано?!
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли има български политик, който да може да защити аргументирано българската позиция по въпроса. От опити да седим на два стола сега почнахме пък да ритаме срещу двата ръжена.
110
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България е абсолютно безразлично дали столицата на Израел е Тел Авив или 50 км по-на изток в Йерусалим. Гласуването против САЩ е глупост не глупостите.
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реалисте, в Световния търговски център са най-малко невинни души. Шестдневната война, чрез която Израел със светкавични въздушни удари унищожава арабските военни сили, не става без финансов и логистичен ресурс отвън. 1967 Израел е в дълбока стопанска криза с много бедност и безработица. Израел се държи благодарение на САЩ, многомилиардните му ежегодни "помощи" и обща политика. САЩ се отблагодаряват чрез служенето на бизнеса и шпонажа...Държава са нямали и кюрди, казахи, узбеки....
108
5
 
6
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Когато видях палестинците как празнуват след атентата в Световния търговски център, двете кули близнаци, тогава разбрах че те не са моите хора. Всичко може да пишат, от всичко могат да се жалват, но....да празнуваш смъртта на хиляди невинни....това показва какви са....Нищо лично мен, повече не може да ме разколебае, за мен един обикновен българин, палестинците са възпитани в дух на тероризъм и убийства. И аз не съм расист.
107
5
 
5
 
! Отговори
ООП преди 6 години
Палестинците какво са дали на света, учени, откритие? Нали ги виждам двойкаджии студенти, палестинци и др. в БГ. Второ палестинците продават земя на евреите. Никой не ви е заграбил. Фактът, че сте мързеливи и не сте обработвали земята си, не ви оправдава.Защото 50 % от евреите 1885 обработвайки купените от вас блатисти местности умират от малария. Удобно забравяте този факт. Я, кажи палестинецо защо Египет не ви иска, защо Йордание ви изгони. Ливан го съсипахте. Защо в Ерусалим убивате християни