Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим

Текстът беше одобрен от Общото събрание на ООН
Обновена: 21 дек 2017 20:46 | 21 дек 2017 20:44,
211
Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим
Снимка: БТА

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА.

Още по темата

Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за". Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.

Aмериканският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, че организацията не може да очаква САЩ „да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани“.

Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да „плаща повече отколкото която и да е друга държава“, срещу което получава тази „съмнителна разлика“ между вложено и получено.

Изданието цитира още от думите на американския постоянен представител, според които „ние имаме задължение да искаме повече от нашите инвестиции. И ако нашите инвестиции се провалят, имаме задължени да вложим парите си по по-продуктивни начини“.

Хейли продължи протеста си срещу взетото решение, като отбеляза, че „САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание защото упражняваме правата си на суверенна нация“.

„Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организацията,“ продължи Хейли и завърши с думите: „Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза“.

Говорител на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства днешното гласуване в ООН.

"Гласуването е победа за Палестина", заяви президентският говорител Набил Абу Рудейна. "Ще продължим усилията си в ООН и на всички международни форуми за слагане край на тази окупация и създаване на наша палестинска държава със столица Източен Ерусалим", добави той.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се абете напразно. Признават се държави а не столици. Сащ ще си преместят посолството след време и останалите лека полека. А това е само пушилка фугас .
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
70 Ще ти се само че е еврейче и на 01 януари ще му чевстваш обрязването на шестия ден от раждането както повелява еврейската традиция за всички момчета от еврейски произход
64
1
 
15
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 6 години
За Юдеите всичко е пари. Дори фюрера не можа да отвори слепите им очи в Треблинка и Дакау..... Но ООН им удари звучен шамар - няма преместване на столици и посолства. А парите дето давали янките - ми има една приказка: "имал - дал" хехехехе
63
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
68 много си зле горкия неосведомеността ти е пословична и ти пречи най много. За твое сведение със Сащ имаме положително търговско салдо сиреч изнасяме повече отколкоте те на нас и те ни плащат повече за разлика от Просия с която имаме отрицателно търговско салдо в съотношение 10:1
62
3
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
Румъния щом е суверена трябва да признае Виктор Янукович за легитимен президент на Покрайнината.
61
0
 
4
 
! Отговори
дао преди 6 години
Когато народът не се бои от властниците, значи очаква друга власт.
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62 Та нали нямаше да го има християнството ако го нямаше кръста и евреина не беше възкръснал след това
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕРУСАЛИМ Е ЗАВЗЕТ НАСИЛСТВЕНО 1967 ГОДИНА ОТ ИЗРАЕЛ !! ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЕ Е БИЛА ДАДЕНА НА ИЗРАЕЛ КОГАТО СА ИМ ПРАВИЛИ ДЪРЖАВА ТАМ!!!ТЕ НЯМАТ НИКАКВА РАБОТА В ЕРУСАЛИМ!И ДА ПРЕДПОЧИТАМ ДА ПОДКРЕПЯ ИСЛЯМИСТИТЕ ОТКОЛКОТО ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ХРИСТОС :D АЗ СЪМ ХРИСТИЯНИН!!!ИСЛЯМА НЕ Е ХУБАВО НЕЩО!!! НО ЮДА Е ПРЕДАТЕЛ А ТОВА Е НЕЩО МНОГО ПО-ЛОШО :)
58
5
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Е не, нашите краварски газолизъци от ГРОБ този път удариха дъното! Това да местят руското посолство от София в Битоля, е най-долното мерзавско предателство, до което можеха да стигнат! Крайно време е народът да ги изрита с камъни!
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
56 напротив въздържал се би отразявало най истински състоянието. Какво сега подкрепяме МЮСЮЛМАНИТЕ.значи какво те са по обединени от нас
56
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Всъщност проблемът със Соломоновия град би трябвало да бъде решен по соломоновски-столица и на двете държави,със съответните огради,за да не стават бели.Ама евреите са доста алчни и стиснати,та едва ли ще стане...Арабите пък са тъ*пи и слаби в преговорите.
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГостРУМЪНЦИТЕ НЕ ГИ ЧАКА НИЩО ХУБАВО В ЕС!! ТЕ СЕ ОПЪЛЧИХА НА ХИТЛЕР ИСКАМ ДА КАЖА МЕРКЕЛ!!!ЕС СЕ УПРАВЛЯВА ЕДНОЛИЧНО ОТ МЕРКЕЛ А ТЯ Е ЗА!!! В ЕС КОЙТО НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА НА МЕРКЕЛ ЩЕ СИ ПАТИ :D
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50ПО ДОБРЕ, ЧЕ ИМАМЕ МНЕНИЕ ИЛИ НЕ ИЛИ ДА!!! ТОВА ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ Е ДОЛНОПРОБНО ;D
53
19
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Срам за България гласувайки 'за' тази резолюция. Трябва да се поучим от смелостта на северната ни съседка Румъния.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕРКЕЛ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРОТИВ ИЗРАЕЛ В ООН И ГЕРМАНИЯ Е ЕДНА ОТ 128-ТЕ ДЪРЖАВИ ЗА!НАШ БУДА ЗНАЕ ДОБРЕ, ЧЕ АКО СЕ ОПЪЛЧИ НА МЕРКЕЛ ТЯ ВЕДНАГА ПРАЩА ГЕСТАПО СТАРОТО ИМЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ :D А ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАХВАНЕ ЛИ СЕ С ТЕБЕ НАПРАВО ТИ СТЪЖНЯВА ЖИВОТА :DПОЗДРАВЯВАМ МЕРКЕЛ, ЧЕ НА ТАЗИ БАБИЧКА ОНЯ РИЖАВИЯ ГИБОН НИЩО НЕ МОЖЕ ДА И КАЖЕ И НАРЕДИ :D
51
2
 
17
 
! Отговори
Хм преди 6 години
ООН да не е на подчинение на Вашингтон?Щом не харесват решенията-да напуснат,хем няма да плащат.Китай ще им поеме ролята-пари има в изобилие.Светът спокойно и чудесно може да си живее без САЩ и Израел,но тия две държави не могат и ден да живеят без света-особености на устройството(пара*зи*тизъм)
50
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 35 и 42РУСКО ПОСОЛСТВО ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА И ДА ИМА В ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ НА ЕС!!!
49
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можехме поне да пасуваме като Полша Чехия Хърватия и други страни от ЕС
48
9
 
19
 
! Отговори
бг преди 6 години
Последни новини: Гнусния нацистки ционистки плъх е обикалял из ООН и е заплашвал държавите- членки да не гласуват " за".
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ Е ГЛАСУВАЛА ЗА!ТОГО ГВАТАМАЛА САЩ ИЗРАЕЛ МИКРОНЕЗИЯ И ОЩЕ СУПЕР НИЩОЖНИ ДЪРЖАВИ ОТ АФРИКА СА ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ :DНАШ БУДА СЛУЖИ ПЪРВО НА МЕРКЕЛ ПОСЛЕ НА ПУТИН И ЧАК НАКРАЯ НА САЩ!!! ВСЕ ПАК НАШ БУДА ГО ИНТЕРЕСУВАТ ПАРИТЕ А ТЕ ИДВАТ ОТ МЕРКЕЛ! :)