Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим

Текстът беше одобрен от Общото събрание на ООН
Обновена: 21 дек 2017 20:46 | 21 дек 2017 20:44,
211
Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим
Снимка: БТА

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА.

Още по темата

Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за". Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.

Aмериканският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, че организацията не може да очаква САЩ „да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани“.

Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да „плаща повече отколкото която и да е друга държава“, срещу което получава тази „съмнителна разлика“ между вложено и получено.

Изданието цитира още от думите на американския постоянен представител, според които „ние имаме задължение да искаме повече от нашите инвестиции. И ако нашите инвестиции се провалят, имаме задължени да вложим парите си по по-продуктивни начини“.

Хейли продължи протеста си срещу взетото решение, като отбеляза, че „САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание защото упражняваме правата си на суверенна нация“.

„Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организацията,“ продължи Хейли и завърши с думите: „Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза“.

Говорител на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства днешното гласуване в ООН.

"Гласуването е победа за Палестина", заяви президентският говорител Набил Абу Рудейна. "Ще продължим усилията си в ООН и на всички международни форуми за слагане край на тази окупация и създаване на наша палестинска държава със столица Източен Ерусалим", добави той.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
44
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Демократичната" Америка заплаши с пари противомислещите!!! Лицемери!
5
0
 
8
 
! Отговори
лошо преди 6 години
До Анонимен 1Познай,с въздържал се.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"А България как е гласувала?"България гласува "за"!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОТИВ Е ГЛАСУВАЛА БЪЛГАРИЯ
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А България как е гласувала?