Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия

Българското председателство ще гледа кризата в Украйна
22 дек 2017 10:23, Екип на Dnes.bg
114
Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия за войната в Източна Украйна до 31 юли, след като миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон съобщиха, че Москва продължава да не изпълнява ангажиментите си по Минското споразумение. Германия и Франция са част от Нормандската четворка, в която заедно с Русия и Украйна следят за уреждането на конфликта в Източна Украйна.

Решението беше взето на подпис в четвъртък вечер. Новото удължение закръгля на четири години европейските санкции, които са в сила от лятото на 2014 г.

Ограниченията са икономически и предвиждат забрана за участието на петте най-големи руски държавни банки и международните им клонове в борсовата търговия и в набиране на средства на капиталовите пазари в Европа. Наложена е забрана на търговията с оръжие и стоки с двойна употреба, както и вноса в Русия на технологии за добив на горива.

ЕС е замразил сметките и не допуска на своя територия 150 руски граждани и 38 компании, които са свързани с военните действия в Източна Украйна. Техният списък ще се разглежда отново през март по време на Българското председателство. София ще преговаря и по съдбата на санкциите за анексията на Крим, чийто срок изтича в края на юни.

В отговор на европейските санкции руският президент Владимир Путин наложи ембарго за внос на земеделска продукция и други храни от ЕС, което също продължава да бъде в сила.

По думите на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск настоящото удължаване на санкциите е първото, в която нито една европейска членка не се е противопоставила и всички премиери и президенти, събрани преди седмица в Брюксел, са го подкрепили единодушно.
 


114
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Глупави люде - глупави санкции! Аз знам десетки по-ефективни начини да навредя на руснаците. Но семплата американска политическа мисъл може само да персонализира противника - "Милосевиц", Саддам, Осама, Гаддафи, Мъдуро, Путин и Со! Дълбочинното мислене съвсем им липсва. Гледате Вагнеровата Goetterdammerung със слаби изпълнители...
103
1
 
0
 
! Отговори
До 67 преди 11 месеца
До До 66
Да, батка! Изтриха ме, воля тяхна, но потвърждавам - ДА! И не заради чужда държава, а за собственото си достойнство - не може една *** да ми каже, че не съм българин! Толкоз!
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До дсадса
За "кочина" бият през мутрата! Запомни това! Китай има дългосрочни интереси да е съюзник на Русия. Интересно, муньо, защо не споменаваш Монголия - 1.5 млн кв км и 3.5 млн жители. Злато, редки метали, несметни богатства. Дощяло му се на лajното Китай да
нападне Русия! Е, няма да стане! Руската ядрена мощ респектира всички! В близките десетилетия интересите на двете супердържави съвпадат и янките се боят от това като от смърtta!Правят съвместни учения на флотите си, на сухопътните войски
101
2
 
0
 
! Отговори
До USA преди 11 месеца
В щатите армията е голяма и добре екипирана и въоръжена. Но добри военни имат само във флота, авиацията и специалните части. Всичко останало е ходеща сланина, която не може да тича даже, психически са развалини, не овладяват даже собствения си sphinter ani в страха си, демек наssират се от ужас. Янките така се бяха отпуснали, че прозяпаха как за десетина години руската армия ги надмина в техниката, при това почти навсякъде! Ако си поне малко добре с английския, чети Jane's, Ntnl.Interest,Times!
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Без воини се разпадат и ги санкционират и кво и е великото
99
4
 
5
 
! Отговори
дсадса преди 11 месеца
Русия и Китай ,не са военни съюзници.Спрете да месите Китай към руската кочина.Едната държава е десетилетия пред другата и двете нямат никаква връзка ,освен че делят една граница.При първа възможност Сибир ,ще бъде Китайски.
98
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 92
Гледах в Ютуб парад на китайската армия, о-специално на женски батальони. Кукли!
Чудесни момичета маршируват като един! Забавен беше клиът с "Катюша" на китайски!
КНР и Русия са съюзници - провеждат общи ученияа флотити и на сухопътните си войски.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Немислимо е Крим да е неруски .
-----------------
както е немислимо Йерусалим да не е израелски
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Малко остана до 2-ри февруари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
92 За това ли ги ползват за суровинен придатък
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
93 оооо Бобсън тук ли си
93
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До USA 86
Умник само си спомни какво стана преди седмица в таланта? Спря токът и 2500 полета не бяха направени а реално не са 2500 а повече защото това е мега ле ти ще и колко са регионалните полети отменени като свързани с отменените далечни.
На САЩ е достъчно дз им се спретне един Блекоут и хиляди фирми ги пиши фалирали

Ако това Стане в България или Русия просто хората ще пият едно питие и следващит ден на работа
92
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз познавам китайците много
добре . А също и техния език .
Изключително уважават руснаците
и ги смятат за приятелска държава .
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много е гот да се нарушават
такива незаконни санкции .
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Немислимо е Крим да е неруски .
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво на Русия -- Европа я чака
разпад понеже с измислени ценности
е обречена .
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Америка е изпята песен
а нейните слуги ще използваме
за гавърверсии както и когато ни
падне защото така ни кефи.
87
7
 
9
 
! Отговори
Крим не е руски преди 11 месеца
Браво на ЕС
86
4
 
7
 
! Отговори
USA преди 11 месеца
До БАБА БУНА

Бабо Буно, явно санкциите имат ефект, след като нация разпростираща се на 1/7 от сушата и притежаваща толкова ресурси е на нивото на Холандия по икономика, а по бвп на глава от населението е на нивото на Африка! Бабо Буно, като си пратиш децата да учат в ленинградския в Масква тогава ще ти повярвам че си русофечилка! Другия вариант е някой крепостен да те е опрашил през '44 година!копейкаджийче!
85
9
 
7
 
! Отговори
USA преди 11 месеца
83, смешко Америка притежава такава мощ че ще издуха Русия. Нека руснаците нападнат Америка, като са толкова важни! Само да знаят, че освен свръх армия, всеки втори американец има оръжие! Яж тези санкции, копейкаджийче!