Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия

Българското председателство ще гледа кризата в Украйна
22 дек 2017 10:23, Екип на Dnes.bg
114
Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия за войната в Източна Украйна до 31 юли, след като миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон съобщиха, че Москва продължава да не изпълнява ангажиментите си по Минското споразумение. Германия и Франция са част от Нормандската четворка, в която заедно с Русия и Украйна следят за уреждането на конфликта в Източна Украйна.

Решението беше взето на подпис в четвъртък вечер. Новото удължение закръгля на четири години европейските санкции, които са в сила от лятото на 2014 г.

Ограниченията са икономически и предвиждат забрана за участието на петте най-големи руски държавни банки и международните им клонове в борсовата търговия и в набиране на средства на капиталовите пазари в Европа. Наложена е забрана на търговията с оръжие и стоки с двойна употреба, както и вноса в Русия на технологии за добив на горива.

ЕС е замразил сметките и не допуска на своя територия 150 руски граждани и 38 компании, които са свързани с военните действия в Източна Украйна. Техният списък ще се разглежда отново през март по време на Българското председателство. София ще преговаря и по съдбата на санкциите за анексията на Крим, чийто срок изтича в края на юни.

В отговор на европейските санкции руският президент Владимир Путин наложи ембарго за внос на земеделска продукция и други храни от ЕС, което също продължава да бъде в сила.

По думите на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск настоящото удължаване на санкциите е първото, в която нито една европейска членка не се е противопоставила и всички премиери и президенти, събрани преди седмица в Брюксел, са го подкрепили единодушно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: Русияессанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не знаеш защо си затваряйустата , за да не ти я пришият .
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква *** ? От европарламентапо-голяма *** няма . А свинчетатагрухтят фейк новини като тази по-горе . Руснаците са казали заамериканците нека ни нападнат ,това ще е повод да си върнемАляска . Европарламентът трябвамного да внимава какви ги говори.
78
2
 
2
 
! Отговори
чери преди 6 години
До АнонименТ.РОЛСКИ, ВИНАГИ КОГАТО ЗАПОЧНЕШ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ ЗАМИРИСВА НА СРЕБЪРНИЦИ.
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво само така срещу тея Блqдки
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..........Срещу Русия и Китай Евросъюзът е безсилен..Не знам защо руските слуги пришиват Китай към руската ***. ЕС и Китай са много добри търговски партньори. Нещо повече, Китай смята руската *** за свой суровинен придатък, който в близките 50 години ще бъде погълнат от Поднебесната империя.
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На практика това е лоша новина .Евросъюзът се мъчи да направинещо срещу течението . Нямакак да стане. Срещу Русия иКитай Евросъюзът е безсилен.
74
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 години
До Анонимен 74До Истината /ама руската, лъжлива истина/Приятел, май не си ми прочел целия коментар
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТООнзи ден някакво момче в Берьозка ми предлага водка Белуга за 59 лв.И това било евтино и много я грабели!Вие, русофилите, нормални ли сте?От глад умирали, обаче Белуга по 59 лв купуватКаква Берьозка, каква Белуга бе бате?Как я пиете тая помия?Я пробвай The Glenlivet 18 или хайде 12, че е по-евтино и като цена го докарва около водката.
72
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Истината 75Умнико независимо че един Ф-16 е еднодвигателен той има повече разходи на час от МиГ-29 Мисля че само Грипен и то след като му свъши лизинга има по-евтина поддръжка.ПП Великите Полша защо запазиха всикчите си МиГ-29, модернизираха ги а и взехаи бившите Източно Германски
71
7
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 години
До СатаНАТОДо ЯсноИ съвсем правилно.Украйна всъщност саботира РСК МиГ, което си е тяхно право и е в техен интерес.Обаче родните руски слуги наливат пари в МиГ .Срам и позор за България.
70
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истината /ама руската, лъжлива истина/Всеки нормален човек знае, че санкциите наложени от цивилизования свят на руската *** са заради анексията в Крим и разпалването на войната в Източна Украйна, само руските *** се правят, че не знаят!
69
8
 
3
 
! Отговори
Истината преди 6 години
До Анонимен 56Когато по заповед на САЩ ЕС наложи на Русия санкции, тя пусна на пазара акции за няколко милиарда долара, които бяха буквално грабнати във въздуха от американски и английски компании, а страните от ЕС пиха по една студена вода.Ама като ги пишете тези неща кой ви вярва бе?Абсолютно обратното!Никой не ги погледна тези акции.Нулев интерес.А бяха за смешните 2 милиарда долара и пак никой не ги искаше.
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.................оставят белите руски деца да умират от глад заради техните санкции!.Ти правиш ли разлика между санкции и контрасанкциите, които руската *** наложи срещу собствените си граждани русофилче? Вземи, прочети, ограмоти се пък тогава пиши глупости.
67
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадняри!Хранят всякаква *** от Азия и Африка, а оставят белите руски деца да умират от глад заради техните санкции!
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 66Това е нормално за руските еничари-българофоби. В името на Русия са избили повече българи, отколкото са загинали през двете световни войни.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 44Русофили няма, българофобче. Има само рубладжии. Останалото е простотия и невежество.На баш русофилите дечицата са все на Запад. банковите им сметки също са на Запада, имотите им също са в западните страни. На никой детето му не учи в Москва, никой не почива в Сочи или Крим, дори Волен баш русофилина!
64
3
 
5
 
! Отговори
ами сега! преди 6 години
Белоруссия решила отказаться от российской электроэнергии. - след като се отказа и от вноса на газ в края на миналата година!
63
3
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 6 години
"Тебе те наблюдавам отдавна и моли Бога да не ни се кръстосат пътеките!"Що бе батка ще го биеш ли, като го срещнеш? Толкова ли сте жалки, че заради чужда държава да заплашвате сънародници?
62
2
 
6
 
! Отговори
От анонимен 58 преди 6 години
До СатаНАТОТебе те наблюдавам отдавна и моли Бога да не ни се кръстосат пътеките! *** си я запыхай знаеш куда! Капитан Петко Воевода размаза Синклеровия бунт, ясно защо го мразите! Прочети малко, макар и в Енциклопедията за бедните - Уикито, за живота и делото на този предостоен българин! И после раздавай титли и напъвай пачия си мозък как да уязвиш българите, как да смениш знака! Тып си за това! Ти ще ми кажеш дали съм българин или не! Това е скъпо удоволствие, вервай ми!
61
7
 
10
 
! Отговори
Rze преди 6 години
До 53Това че 0.001% от руснаците са купили имоти по нашето черноморие,прави руснаците богат народ ли ? Найстина ли си с толкова елементарно мислене ? Русия е бедна,а руснаците са по-бедни и от нас.То и от Бангладеш има хора които могат да си купят имот тук,но не са богата нация нали ?