Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия

Българското председателство ще гледа кризата в Украйна
22 дек 2017 10:23, Екип на Dnes.bg
114
Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия за войната в Източна Украйна до 31 юли, след като миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон съобщиха, че Москва продължава да не изпълнява ангажиментите си по Минското споразумение. Германия и Франция са част от Нормандската четворка, в която заедно с Русия и Украйна следят за уреждането на конфликта в Източна Украйна.

Решението беше взето на подпис в четвъртък вечер. Новото удължение закръгля на четири години европейските санкции, които са в сила от лятото на 2014 г.

Ограниченията са икономически и предвиждат забрана за участието на петте най-големи руски държавни банки и международните им клонове в борсовата търговия и в набиране на средства на капиталовите пазари в Европа. Наложена е забрана на търговията с оръжие и стоки с двойна употреба, както и вноса в Русия на технологии за добив на горива.

ЕС е замразил сметките и не допуска на своя територия 150 руски граждани и 38 компании, които са свързани с военните действия в Източна Украйна. Техният списък ще се разглежда отново през март по време на Българското председателство. София ще преговаря и по съдбата на санкциите за анексията на Крим, чийто срок изтича в края на юни.

В отговор на европейските санкции руският президент Владимир Путин наложи ембарго за внос на земеделска продукция и други храни от ЕС, което също продължава да бъде в сила.

По думите на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск настоящото удължаване на санкциите е първото, в която нито една европейска членка не се е противопоставила и всички премиери и президенти, събрани преди седмица в Брюксел, са го подкрепили единодушно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо баш русофилите Румен радев, корнелия нинова, Гоце, Сидеров, Румен петков, Шаренкова и още цяла камара си мъл\чат и се спотайват като мишки? Или са русофили само за пред електората а всъщност са едни алчни рубладжии?
39
7
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 24Ано Умни - НАЙ-ЛЕСНО Е ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА ЗЪРНО от Всички селскостопански разстения!Пример в моето село цялата земя се обработва за зърно. Няма нито един трудоустроен. Пролет полята дори ги пръскат със самолети да на тая криза арендатора като вземе определен обем земя да я обработва по-евтино му е да се пръска със самолет не с трактори.ПП Когато България възстанови обемите производство на зарзават и плодове от времето на Соца ела ми се обади - тогава ще сме се оправили
38
10
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Онзи ден някакво момче в Берьозка ми предлага водка Белуга за 59 лв.И това било евтино и много я грабели!Вие, русофилите, нормални ли сте?От глад умирали, обаче Белуга по 59 лв купуват.Само заради сребърния етикет, разбираш ли.Щото аз си купувам Финландия и Собиески по 18-20 лв и да ви кажа, разликата е в полза на *** водки.
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26 - кво строи бре, нищо! ни северен 2 ни турски поток! няма и да ги бъде тия газопроводи! европа не дава, а повече газ не и трябва. кво си мислите, че по тръбите в украина няма да тече газ? тва да ви е грижата,
36
10
 
9
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Бой по руската каска,само бой!
35
6
 
12
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Защо си мислиш,че Русия никой не я бръсне и,че руския пазар от 140 милиона бедняци не интересува никого ? Почти всички големи производители на коли имат заводи в Русия - сигурно щото не ги вълнува там пазара.И не само с колите е така. А може да питаш западните земеделци,дето търпят милиарди загуби,дали са съгласни с теб. Само нашите *** управляващи не ги интересува руския пазар. Всички други гледат да се намърдат там. Те зап съсипаха нашето производство,та да се намърдат на нашия келяв паза
34
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За смях и подигравка сте вече бре,европейски....!!300 години вече ги морите!!Вкарахте им шведи още по царя им Петър-нищо,катурнахте императора им с революция-нищо,вкарахте им комунизъм-нищо,война им спретнахте разрушила до основи европейската им част-нищо,разбихте комунизма им-нищо,вкарахте им Горбачов и Елцин-отново същия резултат,ново правителство,пак не отърва,санкции срещу него-резултат нула отново..Още колко години ще са ви необходими да ги катурнете веднъж-завинаги,некадърници??
33
2
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
До АнонименНе всичко е пазар .Глобалистте мислите точно за пазар и затова света прилича на бунище и изгода от пазара малко много богати глобалисти ,другите не се и пионки ,по точно сте мижетруки .
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции? Някой направи ли си труда да провери колоко оръжие е продала Русия през 2017г. и за колко е сключила нови договори? А колкото до стоките - това е шанс за развитие на тяхното производство.
31
7
 
9
 
! Отговори
)) преди 6 години
Дерзай ,не ти харесва но е таково положение .Крим е демократично признат и всички живеят мирно и спокойно докато Украйна освен корупция ,измами и злоупотреби и трупане на несметно богатство заблуждавйки обикновения украинец.Украйна при просъществувала единствено в отбор с Русия
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШопоНема да кръкат водка, че тя струва пари.Ше кръкат почистващи препарати оти са по-евтини и се отрязва по-яко от тях.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 МИЛИАРДАНаскоро имаше една статия - Германия се къпе в пари.Потърси я.Умряла е Германия за някакви 20 милиарда.Хахаха
28
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СкороОгромния руски пазар се състои от 140 милиона бедняци.Руския пазар е една плюнка в сравнение с този на САЩ, Канада и ЕС, а за Азия да не говорим.Русия никой не я бръсне.
27
7
 
5
 
! Отговори
Еко2 преди 6 години
Никога не е забраняван износа на руско зърно или цивилна продукция! Това, което удари самите руснаци са КОНТРАСАНКЦИИТЕ НА ПУТИН, който обрече собствения си народ на гладуване, като забрани вноса на храни! Така че, вземете си коригирайте мнението, щото аз съм бил в Русия. Повярвайте ми, само 6 месеца и ще виете да се върнете в Европа...
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като наложите санкции,не могат ли тези санкции да се заобиколят??Могат!!Как стигнаха френските Мистрал-и до адресата си в Русия въпреки санкциите и отказа от продажба??През Египет!!И защо не барате Газпрома??Защо не му наложите санкции??Пряко намесен е във войната с Украйна,води икономическа война с нея,даже строи газопроводи,които заобикалят територията й!!Аааааа,там не се бара,там интересът е всеобщо европейски!!Море пусти двойни стандарти!!На когото както му отърват тези санкции!!
25
7
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Днес ще слушаме квиченеее откъм изток и разбира се от нашата си русофиилситик-путинофиилска измеет :))))))))))) Удрииииииииииии...samo da ne e pod formata na raziaren sibirski gligan...,koito te nastiga ...i to prusva...iznezenoto geYropeisko D--E...
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русняците ...Оууу не думай бе?Страна с площ 17 000 000кв.км произвела 140млн.т зърно.Пък ние с нашата територийка от 111 000кв.км сме произвели 12,5млн. т. зърно.Кое е по-добре според теб?Скоро минималната заплата става 510лв а във великата и могъщата Русия е 220лв.Айде бегай!
23
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен===========Санкциите са за ***.и като нас, защото САЩ и големите европейски компании си търгуват с Русия.=======България е загубила едва 20 милиона евро от контрасанкциите наложени от джуджето, а от санкциите загубите ни са 0.
22
4
 
8
 
! Отговори
Еко преди 6 години
Чета и се удивявам на ужасяващата малоумщина, която струи от моите сънародници! Хора, стегнете се! С такива елементарни манипулации се стига само и единствено до война! Санкциите никога НЕ СА БИЛИ СРЕЩУ РУКСИЯ НАРОД! а срещу ШЕПА олигарси. 100-200 човека! Изразяват се чрез забрана за фирмите им да оперират на запад, както и замразяване на авоарите им в ЗАПАДНИТЕ банки. НИЩО ДРУГО! И переодично се обновяват, щото олигарсите не спят, и местят ЧАСТНИЯ СИ бизнес през други лица и фирми.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкциите са за ***.и като нас, защото САЩ и големите европейски компании си търгуват с Русия.Но нали почти свикнахме да сме бедни, да правим каквото ни кажат, макар и в наш минус ... важното е големите компании да стават по-богат, да има дивиденти в милиони са тях, а на нашите пенсионери и 20 лева отгоре им са много, нали?