Путин за САЩ: Отбранителната им стратегия е агресивна

Според него САЩ нарушава договора за контрол над въоръженията
Обновена: 23 дек 2017 08:43 | 22 дек 2017 21:52, Красимир Ангелов
88
Путин за САЩ: Отбранителната им стратегия е агресивна
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че нарушават ключов договор за контрол над ядрените оръжия, предаде Ройтерс.

На разширено заседание на колегията на министерството на отбраната той подчерта, че новата стратегия за национална сигурност на САЩ има агресивен характер.

"САЩ неотдавна изложиха своята отбранителна стратегия. На дипломатически език, ако може да се каже така, тя безусловно носи настъпателен характер, а ако се премине на военен език, то безусловно - агресивен. Трябва да отчитаме това в практическата си работа", каза Путин, цитиран от ТАСС.

"Хайде да наричаме нещата със собствените им имена: що се отнася до събитията в Европа, става дума именно за настъпателна инфраструктура, която се създава там, при тава става дума за нарушения от страна на САЩ на положения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., за съжаление", продължи руският президент. По думите му политиката на САЩ по отношение на договора "сериозно понижава равнището на сигурност в Европа и в света като цяло" и Русия има "суверенно право да реагира адекватно на заплахите от агресивното развитие на военна инфраструктура, в частност от САЩ в Европа".

Президентът поиска от министерството на отбраната внимателно да следи баланса на силите край границите на Руската федерация и в света като цяло, обръщайки специално внимание на Близкия изток, Корейския полуостров и Европа, където по думите му "с ускорени темпове върви нарастване на инфраструктурата на НАТО и САЩ".

Според Путин в света се наблюдават опити да се разруши стратегическия паритет с помощта на разполагането на глобална система за противоракетна отбрана, а също така на ударни системи в неядрен вариант. Сегашното равнище на ядрените сили на Русия осигурява надеждно стратегическо сдържане, заяви Путин, но наблегна на необходимостта от по-нататъшното им развиване.

По думите му в края на 2017 г. делът на съвременното въоръжение в ядрената триада на Русия е достигнал 79 процента, а към 2021 г. ядрените сили с наземно базиране трябва да бъдат снабдени с ново въоръжение до 90 процента. Става дума за ракетни комплекси, способни уверено да преодоляват даже перспективни системи за ПРО, посочи той.

Президентът също така подчерта необходимостта от "съществено повишаване на мобилността на руските въоръжени сили" и призова за "укрепване на потенциала на специалните операции". В хода на маневрите Восток-2018 догодина въоръжените сили трябва да отработват задачи "по прехвърляне на няколко хиляди километри и разгръщане в нови райони на големи групировки от личен състав, наземна техника и авиация", добави той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
38
 
30
 
! Отговори
ясно пиндорси преди 6 години
В сащ и нато като чуят Русия и Путин скачат от прозорците,двете терористични организации треперят от страх и са прави.
30
36
 
30
 
! Отговори
хохолите капут преди 6 години
До Анонимен 48Браво на Путин!
29
44
 
44
 
! Отговори
Александър преди 6 години
Владимир Путин е най-великият политик на нашето време, а и не само!Името му ще в учебниците по история, като един от най мъдрите и далновидни политици!
28
37
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я виж ти кой го казва... Човека окупирал Крим, Луганск и Донбас.
27
42
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия изобщо няма отбрана а единствено агресивна военщина. Никой не се готви да напада Русия, но представете си че ги нямаше САЩ и НАТО каква част от света щеше да бъде анексирана към РФ. Колкото една европейска страна е по-далеко от Русия толкова повече и е провървяло и толкова повече е по-свободна. Без НАТО днес Белгия, Холандия, Лихтенщайн, Швейцария и Австрия щяха да приличат на Бурятия. Всеки успял с оръжие да се защити от Русия процъфтява например Финландия.
26
5
 
35
 
! Отговори
ясно е преди 6 години
Слушайте и четете какво казва Путин ,той никога не говори празни приказки и винаги е прав.
25
5
 
30
 
! Отговори
чудо преди 6 години
Всички много добре знаем че САЩ са държава терорист и агресор,друго ми е чудно че има още човешки същества който им вярват и защитават,това не е нормално.
24
5
 
21
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"Китай никога няма да се скара със САЩ,защото ще обеднее за часове.95% от произведеното в Китай отива в САЩ,от Америка пък захранват с технологии Китай"В най-добрия случай това може да бъде наречено стара информация.Китай вече напълно може да процъфтява и без САЩ,докато САЩ направо умират без Китай.Естествено,това се знае от американските власти и те форсират плановете за бързо подчиняване на Китай.Обаче първо трябва да унищожат Русия,която го пази,а това може да убие тях самите.
23
15
 
6
 
! Отговори
redordead преди 6 години
Сега да пусне и някое видео заснето от видео игра, че да е по-достоверно.
22
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руснака все някой друг му е виновен за миззерния живот, полят обилно с лосион и антифриз.
21
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай никога няма да се скара със САЩ, защото ще обеднее за часове ;)95% от произведеното в Китай отива за САЩ, от Америка пък захранват с технологии Китай !Няма как да воюват.Китай ще си вземе Сибир от Русия.
20
7
 
26
 
! Отговори
ФАЩ преди 6 години
за кратката си 200 годишна история:- ФАЩ не са воювали само 20 години- винаги са били агресор- винаги са атакували- съответно никога не са се защитавалиДай Боже, следващия път когато започнат война, да се пренесе на тяхна територияс всички тези крайбрежни градове, 3-4 цунамита и ще удавят 80% от краварската ***.Напреде Бог и ний след него!
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надпреварата във въоръжаването никога не е донесла нещо добро за Русия.
18
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно е прав!
17
37
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Вова, Вова...Приеми, че бившите ти провинции искат да живеят нормален живот... Джудже проклето, остави ни намира!
16
16
 
27
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
Най великият човек на планетата !!!
15
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думите на Жужу са елейна храна за наквасени боярищници.
14
10
 
20
 
! Отговори
Борис Джонсън преди 6 години
Слава на Руската армия!
13
21
 
11
 
! Отговори
До 14 Стамат преди 6 години
За съюза на БРИКС ли говориш бе шут ? Ти наясно ли си въобще какъв е тоя съюз ?? Нито една от тези държави не стой зад Россия,може би с изключение на Индия.Дори и да беше така ,САЩ имат минимум 2 пъти по-силна армия от всички тези държави взети заедно ,да не говорим ,че САЩ върви и с НАТО и има общо 54 съюзника в лицето на най-силните и развити държави в света.Сега разбираш ли Росията просто какво джудже е и то изостанало в 19 век ?
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стамат :Тези държави не са във военен договор ,а в икономически такъв.Прави разлика.