След вота в Каталуния – нова глава в сепаратистката криза

Западни издания: Испанското правителство не постигна целта си
22 дек 2017 10:15, Елка Василева
40
След вота в Каталуния – нова глава в сепаратистката криза
Снимка: Reuters

Партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, запазиха мнозинството си в оспорвани избори, пише "Гардиън" и отбелязва, че испанското правителство не е успяло да постигне целта си - да парира заплахата от сепаратисткото движение.

Движението за независимост на Каталуния спечели регионалните избори - драматичен и неочакван резултат, който ще има огромно отражение не само върху Испания, но и върху ЕС, коментира "Индипендънт".

Резултатът е силен удар за Мариано Рахой, който свика изборите с очакването чрез категорична победа да затвърди контрола на Мадрид над Каталуния.

Вместо това сега испанският премиер е изправен пред възможността от продължителна конфронтация с нова управляваща сепаратистка коалиция в Барселона.

Още по темата

Отстраненият регионален лидер Карлес Пучдемон снощи изрази силно задоволство от триумфалното завръщане на сепаратистките партии след силно оспорваните избори, победа, която отваря драматична нова глава в сепаратистката криза в Испания, отбелязва "Телеграф".

Изданието коментира също, че сепаратистките партии са опровергали социологическите прогнози, че след изборите ще има парламент без някой, който да има пълно мнозинство.

Заплаха от блокаж в Каталуния след изборите, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

За пръв път противниците на независимостта са първа политическа сила в каталунския парламент, но сепаратистите запазиха абсолютното си мнозинство. Не само заради това регионът е изправен пред трудни времена. Всъщност нищо не се промени и опасността всичко да си продължи постарому е голяма - защото изборните резултати още веднъж показаха колко дълбоко разделена продължава да е тази испанска област, отбелязва вестникът.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че победата на сепаратистките партии е отражение на силната подкрепа за независимостта на региона сред местните избиратели, а "Вашингтон пост" пише, че на фона на рекордна избирателна активност премиерът Мариано Рахой е претърпял сериозен неуспех.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да подържаме малцинствата. Това е богатство и мултикултуризъм.
35
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
до 29 - а какво са виновни другите, че всички инвестиции отиват там, да не си мислите, че всички са умрели да ходят при нахалните, събрани от къде ли не софийски ***?
34
1
 
2
 
! Отговори
Шоп от десетки годин преди 6 години
За съжаление София е България, та помисли кой за кого бачка ....
33
10
 
7
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Не знам тук коментиращите дали имат представа за какво става дума.Конституцията на Испания не предвижда отделяне на отделни провинции от кралството.Ако искат да се отделят първо трябва да се промени конституцията,да им даде това право.Промяната може да стане с референдум в цяла Испания.Нали се сещате, че тогава резултатът ще е 80:15 в полза на обединена Испания.
32
1
 
10
 
! Отговори
челен опит преди 6 години
Испанците да наемат Цветан Цветанов да напазарува няколко от сепаратистите и край с мнозинството !
31
4
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
да ти кажа ако се отдели София няма да ни е толкова зле, без това цяла Бг за шопите бачка.... ;)
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо ни занимавате с тази, която очевидно е губеща в ситуацията. Емигрантите в Каталуния гласували за андалусийката, голяма работа, пишете какво става с истинските победители, партиите за независимостта, ясно е че те ще управляват а тази ще си бъде както и преди в опозиция и от нея нищо няма да зависи.
29
7
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Няма да е зле. Но преди това всички селяни да се върнат по родните си дупки.И за влизане в София да плащат такса, а не като сега да замърсяват и обгазяват безплатно.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли е независимата медия, която не смее да посочи резултатите от изборите.Две или три партии, няма значение...Тези избори са за оставане или за независимост от Испания.Тези които искат независимост, пчелят мнозинство.Къде са ви новините , че щатите дори и след заплахите, губят гласуването в ООН...отново пълно мълчание...
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24По тази логика и София и Софийска област да се отдели
26
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достатъчно независими са си и сега, но да искат законно отделяне на областта, първо трябва да инициират промяна в конституцията и чак след това да се проведат избори(рефередум)на национално ниво. Резултатът ще е 10-15 % за каталунците, останалите 80% против
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците са работливи и честни хора с достойнство.Омръзна им да хрянат испанските търтеи.
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно се видя за пореден път, че Каталунците искат независимост.Само испанските навлеци и внедрени агенти са против.
23
4
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Един въпрос към противниците на независимостта - Източна Румелия също е била със статут на автономия в Осм. империя, която , макар и залязваща, все пак е била много по-богата и по-силна от нашата държава, но не, ние сме си искали държавата, или пък много по-малките държави като Македония и Косово, при тях може а за Каталуния не?
22
2
 
17
 
! Отговори
:):) преди 6 години
хах сигурно Путин пак е манипулирал вота. Вица стана вече на калпавата ракета Путин и е виновен...p.s И в Крим да направят сега референдум с наблюдатели не с Зелени човечера пак ще е същия като 2014 та. Може да не е това което са очаквали , но е в пъти по добро от настоящито в Украина.
21
3
 
13
 
! Отговори
Galiley преди 6 години
Не им се живее под испанско робство на хората... :)
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега предстои да видим как господинът ще се върне от Брюксел в Барселона. Щото е депутат, нали? Иначе не е лошо да искаш независимост - те всъщност искат само отделяне, ама другото да си е както преди. То и аз искам кукла-барби, хем голяма, ама жена ми е твърдо против.
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е работа на Великобритания , САЩ и евреите.. ПучДемон е евреин
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на каталаните дето с вчерашния вот забиха един як ритник в сурата на ч*футите глобализатори от фЕС
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силите вече им стигат само за правене на малки подли проблемчета, грижливо подготвяни докато се пишеха верни членове на ЕС. За друго нямат сили.