Накъде и как ще се развие Африка през 2018 г.?

В няколко от големите държави предстоят избори
25 дек 2017 19:15, Миглена Иванова
14
Накъде и как ще се развие Африка през 2018 г.?
Снимка: Reuters

Дом на някои от най-бързо развиващите се икономики в света и на младо, все по-технологично ориентирано население, Африка претърпя големи промени през 2017 г., пише CNBC в свой анализ, цитиран от Investor.bg.

Изданието обобщава тенденциите на континента и прогнозира динамиката на развитието му през следващата 2018 г.

ЮАР

Управляващият страната Африкански национален конгрес избра нов лидер в лицето на бизнесмена Кирил Рамафоса по-рано този месец. Предшественикът му Якоб Зума изкара на поста два петгодишни мандата.

Смяната на върха на партията има по-широко значение. Лидерът ѝ се разглежда като следващ президент на страната. Следващите общи избори в ЮАР ще се проведат през 2019 г.

Имад Месдуа, старши консултант за Африка от Control Risks коментира пред изданието, че Рамафоса се възприема от инвеститорите "като по-благоприятен вариант и реформатор". Евентуалният му избор вероятно ще им подейства като облекчение, след като фундаментите на страната се разклатиха през 2017 г. Министърът на финансите Малузи Гигаба занижи прогнозите за икономическия растеж на ЮАР за 2017 г. до 0,7% спрямо предишната прогноза за ръст от 1,3%.

"Има причина да се опасяваме, че корупцията и грешките, които характеризираха лидерството на Зума, ще се влошат през следващите две години, тъй като патронажните мрежи в голяма степен работят в сегашната среда", казва Месдуа.

Нигерия

Нигерия се подготвя за началото на президентска надпревара в американски стил през 2018 и 2019 г. Вече се извършва "маневриране" преди първичните избори, коментира пред CNBC Бен Пейтън, ръководител за Африка в консултантската компания Verisk Mapleroft.

Според него ако настоящият президент Мухамаду Бухари остане в разумно здравословно състояние, той може да се включи в състезанието. Състоянието на 75-годишния Бухари обаче е неизвестно, а той потърси медицинска помощ в Лондон наскоро.

Нигерийската икономика се очаква да нарасне малко под 0,9% през 2017 г. До 20202 г. растежът се очаква да се ускори до 4,3%, прогнозира Oxford Economics.

Анализатори коментират, че най-голямата икономика в Африка предстои да се диверсифицира и да намали зависимостта си от петрола.

Зимбабве

Предвид последните политически промени в страната 2018 г. може да е още по-бурна. Изборите се очаква да се проведат около септември. Анализатори посочват, че междинният президент Емерсън Мнангагва трябва да постъпи мъдро и да ги обяви по-рано, вместо да се бави предвид и неорганизираността на опозиционните партии.

Експерти обаче поставят под съмнение потенциала на Мнангагва като реформатор въпреки оптимизма, свързан с ръководството му след отстраняването на Робърт Мугабе.

Самир Шаша, главен изпълнителен директор на специализираната инвестиционна фирма Cambria Africa за Зимбабве, казва, че страната ще се справи добре, подобно на ЮАР. "Има смисъл валутата да се базира на рейтинга", каза той пред CNBC и добави, че присъединяването към Южноафриканския митнически съюз, където членуват и съседите на Зиммабве, ще помогне за спасяването на икономиката на страната.

Шаша посочва селското стопанство и туризма като най-обещаващите сектори, в които да се инвестира.

Демократична република Конго

Най-голямата държава в Субсахарска Африка се очаква да проведе избори през 2018 г. Възможността за промяна на лидерството е важна, тъй като мандатът на действащия президент Джоузеф Кабила изтече в края на 2016 г. Той пое поста през 2001 г.

Богатата на минерали страна пострада от брутална гражданска война между 1997 г. и 2003 г. и все още е затънала в насилие.

Венсан Руже, анализатор за Западна Африка в Control Risks, казва, че „изборите се очакват от бизнес общността след две години значителна несигурност, през която чуждестранните инвестиции до голяма степен задържат нивата си.

Климатичните промени

Последиците от изменението на климата продължават да катализират безредици в Африка. Повишаването на цените на храните поради сушите е единственият последователен фактор, който извежда хората извън релси, казват анализатори.

Културният център на ЮАР Кейптаун е в разгара на най-тежката суша, преживявана някога. Борбата за водните ресурси се политизира, а вината за лошото им управление се прехвърля между различните власти.

Доказателство за влиянието на изменението на климата върху африканските икономики, зависещи от селското стопанство, е ситуацията в Кения. Страната намали прогнозата си за икономическия растеж за 2017 г. на 5,5% от 5,9%, като редом с политическата нестабилност като прицини за това се изтъква и сушата.

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накъдето ги развият Европа и САЩ. Европа и САЩ сега развиват животните в Африка. Хората сами идват в Европа.
11
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
изобщо не ме интересува накьде ще се развиват да не припарват до европабяха уредени дьржави сега се превьрнаха в пустиня кьдето се бият племе срещуплеме които забьрка воината на арабския раион да се оправя сега с тях бьлгария50 години помагаше на арабите и образоваше младежите им сега всичко построеноотиде на вятьра
10
3
 
5
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Успях да прочета само първите три изречения преди да ми се додрайфа и после само между другото мернах CNBC - дежурна джихадистка медия и ми стана едно такова... гадежливо! Ооотврааат! Вземайте си ги инженерите, неврохирурзите и останалите хай-тек нумизмати от технологичния бум на Африка и си ги носете вкъщи! Ще ви обогатят културно!
9
1
 
6
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
През 2018 година Африка ще се развие в посока към Европа. Много африканци ще прииждат с гумени лодки през Средиземно море към Европа...
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2007 Джеймс Уотсън, единият от откривателите на ДНК, даде изказване с което ги описа много добре. След това в САЩ го изключиха от няколко научни института. Прости са и то много. Просто генетичния им потенциал е да бъдат *** и нагли. В Америка щом една печка осъди верига за бързо хранене, че не пишело, че може да напълнее ако яде от обедното меню там, за какво повече да говорим. В Англия една пък се беше поляла с кафе, което било по-горещо от някакви си критерии.
7
5
 
13
 
! Отговори
Хигиенист преди 6 години
Тези маймуноподобни не са се развили за десетки хиляди години, че сега ли ???Африканците са с генетичен афинитет към безредието, мизерията и първобитната агресия, а животът в норми, творческият интелект, техническият и иновативен усет са им абсолютно неприсъщи ... от тях стават само певци, спортисти, актьори и прочие паразитни професии !
6
3
 
15
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Най-важното е африканците да останат далеч от Европа!А у тях си да правят каквото искат!
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мат`рялът не подлежи на развитие.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накъдето и да се развиват помощи има . Ще им помагаме докато те станат като нас , а ние като тях .
3
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
по добри са тези на по приемлива цена
2
4
 
18
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ако имаха петрол щеше да бъде интересно . Но понеже нямат на никой не му пука накъде отива Африка. Диамантите и скъпоценностите пък отдавна са усвоени от западните колонизатори с цената на много кръв. Иначе досега да ги бяха демократизирали по няколко пъти. Виж за Близкия Изток как всички драпат със зъби и нокти за да сеят "справедливост".
1
3
 
17
 
! Отговори
Вангелкос преди 6 години
Африка ще се развива нагоре и надолу.Магоре - разбирай, през Средиземно море, към обетованите брегове на Италия, Испания, Гърция, Хърватска, Албания и Черна гора.Надолу - по икономическите показатели, свобода на словото и човешки права и свободи.