За сплотеност и солидарност през 2018 г. зове Меркел

Решаващият въпрос за Германия – укрепването на ЕС
31 дек 2017 08:33, Боряна Павлова
49
За сплотеност и солидарност през 2018 г. зове Меркел
Снимка: архив Reuters

В новогодишното си послание германският канцлер Ангела Меркел призовава съгражданите си да покажат солидарност и взаимно уважение в политическите спорове, предаде ДПА.

В обръщението, което ще бъде излъчено довечера по телевизията, и чийто текст беше разпространен предварително, Меркел изброява пожеланията си за Новата година.

Нека отново си спомним какви ценности ни обединяват дълбоко, нека отново поставим общността на преден план, нека отново се постараем да обръщаме повече внимание един на друг, но истинско
внимание - наистина да сме внимателни, наистина да слушаме, да показваме разбиране, казва Меркел, цитирана от ДПА.

Консервативният лидер обещава да се заеме с нарастващите социални различия в германското общество и да работи за съставянето на стабилно правителство, предаде Ройтерс.

Като ключови приоритети тя посочва увеличени инвестиции в сигурността и отбраната, подобрено здравеопазване и образование и усилия за преодоляване на нарастващата неравнопоставеност между града и селото, посочва БТА.

"Светът няма да ни чака. Трябва сега да създадем условията, които да гарантират, че Германия ще продължи да просперира след 10-15 години. А Германия ще просперира само ако успехът й служи на всички хора и подобрява и обогатява живота ни", продължава Меркел, цитирана от Ройтерс.

По думите й сега повече германци от когато и да било преди са загрижени за социалната сплотеност: едни хвалят разнообразното и отворено общество в Германия, докато други се страхуват от нарастващата престъпност и насилие, оплакват се от липсата на лекари в селските райони и се тревожат как ще се справят с притока на имигранти.

"И двете са реалности в нашата страна - успехът и оптимизмът, но също така страховете и съмненията. За мен и двете са стимул", казва тя. По думите й политиците трябва да се заемат с бъдещите предизвикателства, но и с нуждите на всички граждани, като осигуряването на добри работни места, по-добър дигитален достъп и облекчения за семействата. Чувствам се задължена от тази повеля, най-вече като част от работата за изграждане на ново стабилно правителство за Германия през новата година, добавя Меркел.

Според нея решаващият въпрос през следващите години ще бъде укрепването на Европейския съюз и неговия икономически успех, и в същото време укрепването на външните му граници и сигурността.
Канцлерът обеща през настъпващата година заедно с Франция да съдейства за сплотеността на ЕС, предаде ТАСС.

Бъдещето на Германия неразривно е свързано с бъдещето на Европа, казва тя. По думите й всичките 27 страни членки трябва да проявят солидарност. Общността трябва да защитава своите ценности както вътре в собствените си граници, така и отвъд пределите им, при това трябва да го прави солидарно и с увереност в силите си. Става дума за това дали можем да работим за справедлива и икономически успешна Европа, за защита на външните граници и сигурността на гражданите.

Германия и Франция са готови да работят заедно за тази цел, искат да подготвят Европа за бъдещето, заявява Меркел, цитирана от ТАСС.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
МИШО преди 11 месеца
БАБИЧКЕ ,ТИ ДО КОГА ЩЕ СЕ ПРАВИШ НА ВЕЛИКА И ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО В ГЕРМАНИЯ СЛЕД ИЗБОРИТЕ. Я , МАРШ ВЕЧЕ ОТ ПОСТА СИ - НЕ ВИЖДАШ ЛИ ,ЧЕ ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ТЕ ИСКАТ ?
30
0
 
0
 
! Отговори
"Канцлер акт$ - преди 11 месеца
Докато съществува този акт, Германия няма да има самостоятелна външна политика, икономика - Резерв, и медии. Не оправдавам Германия, първа, втора световна, но дори и в победата трябва да оставиш достойнстство на победения. Хубаво го каза Путин: "най-слабият напада, когато няма изход", Русия не фигурира в "Канцлер Акт". Как няма да има реваншизъм след 1815, 1914, когато алчността е водеща в дипломацията - колониализъм? Така е и с "Палестинците" - пушечно месо на СА, Катар, които богатеят...петрол
29
0
 
3
 
! Отговори
чичо Гошо преди 11 месеца
До Либерал
Либералче 13 наритано!За разлика от теб и други *** съм учил история!На теб ли ограничено като амеба човече да ти обяснявам,че при Хитлер Германия е била във възход.Имали са най-новите технологии,особено в ракетостроенето.Ако не беше тази авантюра в СССР сега американците щяха да му целуват г...защото арабския петрол щеше да е в тяхни ръце.
28
0
 
4
 
! Отговори
закъснял си преди 11 месеца
До Либерал

Самата Меркел вече не вярва в това!Ама ти като комплексирано човече все чакаш някой да ти надуе шортите!
27
0
 
5
 
! Отговори
Докато преди 11 месеца
Този вам...пир е на власт,Европа няма да види бял ден и бели хора. Основният пейзаж ще са бурките,шалварите,брадите и ”аромат” на ислям.
26
3
 
4
 
! Отговори
ако те знам кой си преди 11 месеца
До Либерал

Ако те знам кой си ти се заклевам че ще дойда до вратата ти и ще те убия без да ми мигне окото.Ще ти режа гърлото и ще пея радостно
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В цяла Европа ще се радват солидарно да си отидеш! Достатъчно вреди нанесе!
24
0
 
8
 
! Отговори
Аман преди 11 месеца
Тъз иска да е вечна.Ава нищо вечно.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
УЖ ЩЕШЕ ДА СИ ТРЪГВА, МА МАЙ ЩЕ Е ДОЖИВОТНА :D
22
0
 
17
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 11 месеца
Нека арабите да достигнат критична маса и тогава ще си говорим за ценности. А критичната маса не е нужно да е 50 процента. Тц
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Феркел:-)
20
0
 
4
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 11 месеца
Лятото кат ги напече слънцето и ще има много изпаднали в амок. Мдааа
19
10
 
6
 
! Отговори
The World преди 11 месеца
Прекрасна, човечна и грижовна. Истински лидер същевременно. Тя е мама Меркел! На света!
18
0
 
14
 
! Отговори
странно преди 11 месеца
Рептилите не се ли пенсионират бе?
17
1
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 11 месеца
"Да живее либералната демокрация"- "Да живее глупавата глупост"
16
2
 
13
 
! Отговори
**** преди 11 месеца
Всяко прасе трябва да си знае кочината,там кадето се е родило там да си живее,за това сме разделени по етноси,религия,бит и език,и трябва мигранството да се преследва и наказва сурово.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моля ви с портретите на Меркел ,Плевнелиев и любовница ни разваляте празника!
14
0
 
21
 
! Отговори
най-накрая преди 11 месеца
Трябва да се тури края на този кошмар...
13
26
 
4
 
! Отговори
Либерал преди 11 месеца
Надеждата на прогресивното човечество е в хора, като Меркел! И след като в САЩ спечелиха крайнодесните, сега Германия се превърна в морален лидер на свободния, либерален свят! Какъв прогрес! Ако си спомним каква беше Германия при Хитлер и каква е сега! Толерантна и цивилизована! Място където расата, пола или религията нямат значение! Където гейове, чернокожи или евреи се разхождат спокойно, без да стават обект на нападки от бели дегенерати! Ще продължим делото си! Ние вярваме в мултикултурализма
12
26
 
4
 
! Отговори
Либерал преди 11 месеца
Браво на г-жа Меркел и на куража й да приеме милиони хора в нужда, въпреки заплахите на фашистите! Това само ни отвори очите, че трябва да продължим още по-агресивно политиката на отворени врати, за да изкореним веднъж завинаги национализма и съпротивителните му сили в Европа! Франция, Великобритания и Белгия са много по-напред от Германия в това отношение, но благодарение на велики хора като г-жа Меркел, скоро Германия ще се превърне в лидер на световния прогрес! Да живее либералната демокрация