Вицепрезидентът на Еквадор отстранен от поста – влязъл в затвора

Хорхе Глас е осъден на 6 години за корупция
4 яну 2018 10:05, Елка Василева
6
Вицепрезидентът на Еквадор отстранен от поста – влязъл в затвора
Хорхе Глас. Снимка: архив, Reuters

Еквадорският държавен глава Ленин Морено потвърди, че неговият вицепрезидент Хорхе Глас е отстранен от поста, тъй като излежава присъда заради подкупи, които е получавал от бразилската строителна компания Одебрехт, предаде Франс прес.

"Както предвижда конституцията, вицепрезидентът на републиката Хорхе Глас е отстранен от поста", заяви Морено пред журналисти в президентския дворец и напомни, че законът му дава 15 дни, за да представи в парламента списък с кандидати за овакантената длъжност.

Той допълни, че ще го направи много по-скоро, "защото страната не може без вицепрезидент".

Четиридесет и осем годишният Хорхе Глас - най-високопоставеният действащ политик в Латинска Америка, осъден в рамките на мащабния скандал за корупция, автоматично изгуби поста си поради неявяване на работа в течение на повече от три месеца.

Той бе изпратен в предварителния арест на 2 октомври, а на 13 декември - осъден на 6 години затвор за подкупи в размер на 13,5 милиона долара, получени от Одебрехт.

Според основния закон Конгресът трябва до 30 дни да избере негов приемник от списък, предложен от президента. Ако никой не получи необходимите гласове, за избран ще се смята първият в листата.

Глас, избран на вицепрезидентския пост в тандем с президента Морено, твърди, че е невинен и е жертва на "лов на вещици".

Успоредно с разследването на прокуратурата Морено още през август му отне всички вицепрезидентски отговорности и привилегии.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Ленин действа като Сталин,само че в далечен Еквадор.Тук си играят на наши и ваши,но както се вижда всички са големи апаши,
5
0
 
1
 
! Отговори
Експертно Становище преди 6 години
До гражданинЗа да бъде осъден някой от управляващата върхушка, трябва някой от върхушката да се възмущава от корупцията!
4
2
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
А в България продължаваме да гласуваме за мафиотите ,и те продължават да ни грабят !
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тиквата кога ? Какво стана със самолетите или свиха парите от самолетите ? Далавери дори си е изкопал дупка под оградата и се готви оттам да избяга със откраднатите пари
2
2
 
6
 
! Отговори
Това преди 6 години
дали може да се случи тук?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в България кога? ???????