Бразилия – добра икономика, несигурна политика

"Тиктакаща бомба" е нереформираната пенсионна система
12 яну 2018 22:15, Екип на Bloomberg
5
Бразилия – добра икономика, несигурна политика
Снимка: Pixabay

Икономическото представяне на Бразилия в последно време е много добро, като се дължи както на добрите резултати в макроикономически план, така и от представянето на пазарите. Основният борсов индекс в страна се покачи до рекордни нива, бразилският реал скача спрямо долара.

Това коментира финансовият анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Владимир Сиркаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Пазарът на ДЦК също се развива доста позитивно, а само през първата седмица от новата 2018 на борсата в Бразилия са влезли $80 млн. чужд капитал.

Именно на добрите икономически фактори се дължи и относителната политическа стабилност, която със сигурност е по-висока в сравнение с близкото минало, посочи Сиркаров.

На фона на позитивния икономически тренд обаче идва и голямата въпросителна – всеобщите избори през октомври, на които ще бъде избран и нов президент.

„Огромните корупционни скандали, свързани с политически лидери от най-висок калибър и редица компании все още тлеят и тепърва ще има дела, които ще предопределят изхода от тях“, добави гостът в студиото.

„Според много политолози и историци предстоящите избори ще са най-непредвидимите в историята на Бразилия. По никакъв начин все още не може да се предположи дори кои ще са кандидатите, а камо ли кой ще е следващият президент“. 

Несигурността в политически план, смята анализаторът, неминуемо би довела и до негативен ефект върху икономиката.

Отделно от това, друга огромна „тиктакаща бомба“ е и нереформираната пенсионна система, чийто евентуален срив би могъл да има катастрофални последствия. Всеки опит за реформа обаче бива посрещан от масови протести сред бразилското общество. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
наивник преди 9 месеца
Бре!?Имало корупция. Пък аз си мислех, че само у нас.
4
0
 
5
 
! Отговори
Жоао преди 9 месеца
Всички искат пенсии щото работа няма много или ако има е за без пари. България е Бразилията на Балканите. Някой ден ще се сетят че новите технологии изяждат работните места.
3
1
 
2
 
! Отговори
Неа преди 9 месеца
Добра сива икономика ...
2
4
 
8
 
! Отговори
кафе ду бразил преди 9 месеца
Тези нямат оправия нивгиж... В Сао Паоло и Рио де Жанеро има цели квартали затворени за външни хора. Полицията ходи там само с хеликоптери и автомати. Бразилия е едно голямо ГЕТО и донори за работна ръка за богата Америка. Нищо друго. Нищо и половина.
1
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 9 месеца
Не я мислете Бразилия ;-)