За Африка: Тръмп казал това, което мнозина не смеят да кажат на глас

Вулгарният език на президента затрудни превода в медиите
13 яну 2018 22:46, Елка Василева
223
За Африка: Тръмп казал това, което мнозина не смеят да кажат на глас
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че с вулгарното си изказване по адрес на Африка и Хаити единствено е изразил това, което много хора мислят, но не смеят да изрекат на глас, твърди пред Асошиейтед прес човек, който е разговарял с него.

Тръмп прекарал четвъртък вечер в разговори с приятели и съветници, за да поиска мнението им за станалото, твърди източникът, който пожелал да не бъде назован. Според него Тръмп не съжалявал за казаното и обвинил медиите, че го изопачават.

Още по темата

Критици на президента заклеймиха думите, използвани в четвъртък на среща с група сенатори в Белия дом, посветена на миграцията, а Тръмп и съветниците му не отрекоха, че действително ги е употребил.

Лидерите на Републиканската партия се въздържаха от изявления, с изключение на председателя на Камарата на представителите Пол Райън, който нарече вулгарния език на Тръмп "много местен".

Вулгарният израз, който американският президент Доналд Тръмп използва по адрес на страните в Африка и на Хаити, създаде истинска главоблъсканица за медиите по цял свят. Наложи се журналистите да черпят от най-цветистата лексика на родните си езици, за да преведат за читателите, зрителите и слушателите си словосъчетанието "shithole countries" (мръсни дупки), пишат Франс прес и Асошиейтед прес.

Преводът е труден, защото от една страна трябва да се запази използваният от държавния глава просташки език, а от друга - да се вземе предвид чувствителността на аудиторията, посочва АФП.

Повечето френски медии, включително агенция Франс прес, се спряха на "лайняни страни" ("pays de merde"), което е близко до буквалното значение. Подобни думи използват испански вестници и японската агенция "Киодо", а думата "merdaio" звучи още по-скандално от италианския "Кориере де ла сера". Чешката осведомителна агенция (ЧТК) внася друг нюанс, "задника на света".

Холандският вестник "Фолкскрант" и голяма част от медиите в страната избегнаха вулгаризмите и използваха словосъчетанието "изостанали страни", а германски медии написаха "миши дупки". Осведомителна агенция на Тайван избра превода "страни, където птиците не снасят яйца".

В Африка - континента, към който Тръмп отправи обидата - журналистите също се затрудниха. Редактор от вестник "Тайфа лео", част от медийната група на водещия кенийски вестник "Дейли нейшън" - заяви, че на суахили има буквален превод на казаното от американския президент, но тъй като то звучи прекалено нецензурно, за да бъде отпечатано, изданието е предпочело да използва евфемизъм за екскремент, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
35
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Африка е дупка, не щото са им грабили богатствата, а щото живеещите там са мързеливи и с ниско IQ - преобладаващата чест, винаги има изключения но те са малко. Прасто са си първобитни и такива са си останали векове, мозъкът им не търпи особено развитие!
59
4
 
3
 
! Отговори
JJIvanov BRAVO преди 6 години
Тръмп е потомък на древен над царски род от тн ШОПИ..обитатели на Софииското поле.Ако псуват ЯКО се справят с невероятно трудни проблеми нерешими по друг НАЧИН..Примерно pidirasti на власт в Африка отатък арабските страни принуждават стотици милиони да бегат към USA..Тръмп ги Ругае ПРАВИЛНО>>
58
2
 
40
 
! Отговори
мдааааа преди 6 години
Кое от това което е казал човека не е вярно? Другото е пълна лицемерщина.Просто Тръмп назовава всичко в прав текст едно към едно и всички лицемери почват да пищят и го заклеймяват....То е ясно защо де.Има прекалено много врагове и е твърде неудобен за....."новия световен ред".
57
1
 
39
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 52. Принципно е така. Само че аз съм против това Европа да хрантути африканци и араби, които на всичко отгоре не само че не спазват законите, ами се опитват да налагат техни правила. Тази игра е опасна, хората няма още дълго да бъдат толерантни, а резултата няма да се хареса на никого. Затова, още в миналото хората са били много прави за това, че са държали всеки да си знае местото. Съгласен съм, че това не е справедливо, но трябва да има ред. Затова Европа е оцеляла векове, а сега трагедия
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Its a nasty dirty country with the people just as nasty and dirty as the country itself. Dont ever waste your money to go there! Theres much better and more exotic places to travel to. They hate anyone thats not bulgarian." -----------------Това са думи на американец във фейсбук, който вече е посещавал България. Прочетете коментарите под вчерашния пост на bg сайта "Тhe magic of Bulgaria", озаглавен Sofia - the place of Heaven on Earth. Има и една ужасна снимка на клошар живеещ в контейнер за *** в центъра на София... Какво ли би казал Тръмп за Бългерия?!
55
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До помнещНищо не знаеш,но аз гледах документален филм,стари кадри нагледно как са им давали "култура" в Африка,като жестоко са ги експлоатирали като роби,а на работниците са режели ръцете до китките ако не свършат нещо както трябва и други издевателства.
54
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
вместо да чакат извинение от брокера да наложат икон санкции на сащте от приказки не разбират
53
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колеги, нека не се присмиваме на братята африканци защото ние сме европейската Африка. Ако Тръмп говори нещо за Африка, то за Бългапия не казва нищо защото дори не знае, че съществува такава страна. Ако дойде тук този разглезен богаташ, толкова ще се погнуси, че ще въведе закон в следващите 200г. българин зелена карта да не види. Така че присмял се хърбел на щърбел. Африка е от третия свят, България също е от третия свят. Тука африканците като дойдат се чудят как само да продължат нататъка!
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова ли е важен генът на тези хора от пустините на Африка ,че ние европейците трябва да ги обгрижваме и създаваме условия да се множат и оцеляват за сметка на нашите данъци и социални фондове,толкова кореняци европейци има ,които трябва да се подпомогнат защото са работили за европейският континент и държавите си,колко щяха да се вдигнат пенсиите ако евр.фондове бяха насочени към евр.граждани!
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SharkТо е ясно,че се води кампания срещу него от конкурентите му,това е нормално,все пак са съперници.Но не може да се казва такова нещо за страните,защото средата и възпитанието обуславя личността,а страната - икономическите възможности,а те нямат развитие,защото не разполагат с нищо свое,дори с ресурсите в собствените си страни не разполагат.
50
6
 
32
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Я си сложете ръка на сърцето и си кажете честно, поне пред себе си бъдете честни - НЕ МИСЛИТЕ ЛИ И ВИЕ КАТО ТРЪМП? НЕ СТЕ ЛИ СЪГЛАСНИ С НЕГО? А????
49
2
 
8
 
! Отговори
До 82 преди 6 години
Ако това е разруха,значи между 80та и 90та сме били мъртви .По твойта скала.А през 96-97 сме били погребани,млади момко.
48
3
 
5
 
! Отговори
До Дедо преди 6 години
Само ако ви прочете постовете ще разбере кои са тиквите.И ти си една от тях- от Шуменският ,,*** кръжок"!
47
9
 
27
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Представям си какви ще са коментарите на Тръмп ,ако дойде в -София-царството на тиквите!Баце ще трябва след това да обявява война на САЩ......хахаааа
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ние да казваме истината директно вече. За да не се обидил някой си...
45
18
 
25
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Когато Африка беше колония на цивилизованите страни тя процъфтяваше. Белите дадоха на аборигените култура,религия,образование,здравеопазване и др. блага на цивилизацията.Срещу това искаха те да работят. Е,мързеливците с няколко камшика се научиха. След ВСВ,когато съветските талибани започнаха да изнасят революции,*** се "освободиха".Изгониха белите и настанаха глад,мизерия и войни.Затова Африка е на това дередже!
44
2
 
30
 
! Отговори
Оставете човека преди 6 години
Разликата между Тръмп и нашите политици е, че Тръмп обижда чуждите народи.Какво не бяхме ние- " мат' рял" ли не бяхме, другите пък ни наричат" ***'или".Сигурно щото ги избираме да ни управляват.Сигурно някой африкански пожарникар е ходил в Америка да се жалва от матр'яла си.Тръмп откъде ще знае кой какъв е.
43
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според ЕК България е това, което един чешки художник нарисува.Ако африканските страни са това което Тръмп казва, ясно защо изпращат африканци в България.Голямо ухание е днешната политика
42
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Африка в продължение на векове е била колония, както сега България е колония на Дойчо и виждаме каква разруха цари. В много отношения някои африкански държави са по-развити от България. Как ще коментира това форумния расист? Защо арийска България е к....фа на Европа? С какво се различаваме от африканците? Защо българи ходят да работят в Африка?
41
2
 
45
 
! Отговори
trol преди 6 години
До 148 И без грабенето пак щеше да е дупка!Потърси какъв % тъмнокожи имат някакво постижение и ще ме разбереш.И не,бягането и бокса не влизат в думата постижение.И ако не знаеш,чернокожите са най-големите расисти,а това е предпоставка за забавено развитие,да не кажа никакво.