За Африка: Тръмп казал това, което мнозина не смеят да кажат на глас

Вулгарният език на президента затрудни превода в медиите
13 яну 2018 22:46, Елка Василева
223
За Африка: Тръмп казал това, което мнозина не смеят да кажат на глас
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че с вулгарното си изказване по адрес на Африка и Хаити единствено е изразил това, което много хора мислят, но не смеят да изрекат на глас, твърди пред Асошиейтед прес човек, който е разговарял с него.

Тръмп прекарал четвъртък вечер в разговори с приятели и съветници, за да поиска мнението им за станалото, твърди източникът, който пожелал да не бъде назован. Според него Тръмп не съжалявал за казаното и обвинил медиите, че го изопачават.

Още по темата

Критици на президента заклеймиха думите, използвани в четвъртък на среща с група сенатори в Белия дом, посветена на миграцията, а Тръмп и съветниците му не отрекоха, че действително ги е употребил.

Лидерите на Републиканската партия се въздържаха от изявления, с изключение на председателя на Камарата на представителите Пол Райън, който нарече вулгарния език на Тръмп "много местен".

Вулгарният израз, който американският президент Доналд Тръмп използва по адрес на страните в Африка и на Хаити, създаде истинска главоблъсканица за медиите по цял свят. Наложи се журналистите да черпят от най-цветистата лексика на родните си езици, за да преведат за читателите, зрителите и слушателите си словосъчетанието "shithole countries" (мръсни дупки), пишат Франс прес и Асошиейтед прес.

Преводът е труден, защото от една страна трябва да се запази използваният от държавния глава просташки език, а от друга - да се вземе предвид чувствителността на аудиторията, посочва АФП.

Повечето френски медии, включително агенция Франс прес, се спряха на "лайняни страни" ("pays de merde"), което е близко до буквалното значение. Подобни думи използват испански вестници и японската агенция "Киодо", а думата "merdaio" звучи още по-скандално от италианския "Кориере де ла сера". Чешката осведомителна агенция (ЧТК) внася друг нюанс, "задника на света".

Холандският вестник "Фолкскрант" и голяма част от медиите в страната избегнаха вулгаризмите и използваха словосъчетанието "изостанали страни", а германски медии написаха "миши дупки". Осведомителна агенция на Тайван избра превода "страни, където птиците не снасят яйца".

В Африка - континента, към който Тръмп отправи обидата - журналистите също се затрудниха. Редактор от вестник "Тайфа лео", част от медийната група на водещия кенийски вестник "Дейли нейшън" - заяви, че на суахили има буквален превод на казаното от американския президент, но тъй като то звучи прекалено нецензурно, за да бъде отпечатано, изданието е предпочело да използва евфемизъм за екскремент, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но защо Африка е дупка? Защото от стотици години богатите и силни държави я грабят безогледно.
39
2
 
38
 
! Отговори
TURK преди 6 години
А БЕ ИМА СИ ТОПКИ ЧОВЕКА И СИ ДЪРЖИ НА КАЗАНОТО-А ТО СИ Е САМАТА ИСТИНА
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прехвърлих някои коментари и си обяснявам защо от 200 ще останат 20- някакъв комплексар пълни медииното пространство, даже не е интересен, а ме плаши колко е неуравновесен и че не се лекува.
37
5
 
16
 
! Отговори
? преди 6 години
Е поне Бьлгария не е вече сама при това сравнение... Да не би да забрявате чешкия представител на изкуството как беше изобразил Бьлагрия?
36
1
 
37
 
! Отговори
Гузен негонен бяга преди 6 години
Интересното е, че Тръмп не е споменал Африка в изказването си, а Хаити и Салвадор, но африканците са се разпознали сами във вулгарния израз ;)
35
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп изразява на глас това, което всички си мислим.
34
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-тъжното е, че в крайна сметка Тръмп е прав.Който разпознава себе си като ".нo" и държавата си като ".нянa дyпкa", да се обижда.
33
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работил съм в Африка с години. Тръмп е прав!!!
32
25
 
7
 
! Отговори
манолски преди 6 години
Докато човечеството отделя толкова време и енергия за подобни тъпотии на един неадекватен нарцис, добруване и мир няма да има. Има по-важни ребуси за решаване, Г-н Тръмп
31
20
 
22
 
! Отговори
реалист преди 6 години
За съжаление купона на разглезените мързеливи американци свърши, и сега си търсят виновници навсякъде другаде но не и в самите тях - Корея, Африка, мюслитата...Това е електората на оранжевия бафун - иска само да пие американска бира бълвоч и да плюска екстра лардж пеперони. Като дойде време да се плаща сметката - ореваха света. Късно е либета за китки, азиатците се скъсват от работа за последните 20-30 години и вече са бая пред вас...
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе с теа различни Никнеймове които се пишеш тука знаем те ние , не се прави на такъв какъвто не си бил дори преди 1000 г. тоест за нас си същия Дасикане Ром християнизирани/славянизирани роми по Византия
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И алабугите гледат сеир! Ха ха ха
28
2
 
33
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Президента Тръмп стои високо с вдигната глава и се извисява в цял ръст над останалите Западни политици-продажници, които предадоха и продадоха народите си на Исляма и последователите на Сороc, Pотшилд и т.н. Елитисти-глобалисти, и които продажбици тръбят, че Исляма е религията на мира и любовта и докато се крият зад високи дувари и се заобикалят с бодигардове, но убеждават раята, че всичко е наред...а раята я изнасилват, колят, взривяват и газят! Европа се превърна в гробище! И да, Тръмп е прав!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Юнал Джемилов ......Голям мозък си ти и голям тъпаааак
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Юнал Джемилов ......Голям мозък си ти и голям ***
25
2
 
32
 
! Отговори
Фен преди 6 години
До Анонимен който коментира ФенАми някой трябва да каже истината без разни толерастки увъртания . От векове в Африка нищо не се променя . ЦЯЛ СВЯТ изпраща помощи , лекари, лекарства, строят се сгради и се прекарват водопроводи и канализация . Америка е най големия дарител на тези shitholes. Ако искат по-добро отнощение нека си спечелят уважението на другите страни . Да откажат помощите и САМИ да си построят градове , да покажат научни постижения , изкуство, култура.....Ако не да мълчат.
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно дружество сте си, дръжте се и се плюите, явно ви харесва и на двамата. В то, и ред на мисли един съвет от мен-ти потърси помощ, защото да защитаваш човек който те Наричам с тези епитети е форма на мазохозъм, З да не казвам по крайното Стокхолм ски синдром. Имай малко уважение към себе си!
23
2
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
До *** до НеяИ последно-потърси помощ СПЕШНО Е
22
2
 
0
 
! Отговори
До Нея преди 6 години
Би ли споделила къде бяга този древния, явно е писал на някой друг, но съм го пропуснал. И между другото - няма проблем с косопада
21
3
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
До *** до неяИ ако имаше грам мозък щеше да разбереш коя съм!