За Африка: Тръмп казал това, което мнозина не смеят да кажат на глас

Вулгарният език на президента затрудни превода в медиите
13 яну 2018 22:46, Елка Василева
223
За Африка: Тръмп казал това, което мнозина не смеят да кажат на глас
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че с вулгарното си изказване по адрес на Африка и Хаити единствено е изразил това, което много хора мислят, но не смеят да изрекат на глас, твърди пред Асошиейтед прес човек, който е разговарял с него.

Тръмп прекарал четвъртък вечер в разговори с приятели и съветници, за да поиска мнението им за станалото, твърди източникът, който пожелал да не бъде назован. Според него Тръмп не съжалявал за казаното и обвинил медиите, че го изопачават.

Още по темата

Критици на президента заклеймиха думите, използвани в четвъртък на среща с група сенатори в Белия дом, посветена на миграцията, а Тръмп и съветниците му не отрекоха, че действително ги е употребил.

Лидерите на Републиканската партия се въздържаха от изявления, с изключение на председателя на Камарата на представителите Пол Райън, който нарече вулгарния език на Тръмп "много местен".

Вулгарният израз, който американският президент Доналд Тръмп използва по адрес на страните в Африка и на Хаити, създаде истинска главоблъсканица за медиите по цял свят. Наложи се журналистите да черпят от най-цветистата лексика на родните си езици, за да преведат за читателите, зрителите и слушателите си словосъчетанието "shithole countries" (мръсни дупки), пишат Франс прес и Асошиейтед прес.

Преводът е труден, защото от една страна трябва да се запази използваният от държавния глава просташки език, а от друга - да се вземе предвид чувствителността на аудиторията, посочва АФП.

Повечето френски медии, включително агенция Франс прес, се спряха на "лайняни страни" ("pays de merde"), което е близко до буквалното значение. Подобни думи използват испански вестници и японската агенция "Киодо", а думата "merdaio" звучи още по-скандално от италианския "Кориере де ла сера". Чешката осведомителна агенция (ЧТК) внася друг нюанс, "задника на света".

Холандският вестник "Фолкскрант" и голяма част от медиите в страната избегнаха вулгаризмите и използваха словосъчетанието "изостанали страни", а германски медии написаха "миши дупки". Осведомителна агенция на Тайван избра превода "страни, където птиците не снасят яйца".

В Африка - континента, към който Тръмп отправи обидата - журналистите също се затрудниха. Редактор от вестник "Тайфа лео", част от медийната група на водещия кенийски вестник "Дейли нейшън" - заяви, че на суахили има буквален превод на казаното от американския президент, но тъй като то звучи прекалено нецензурно, за да бъде отпечатано, изданието е предпочело да използва евфемизъм за екскремент, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До !? 100Да, наистина, даже доста научно звучи... а се пише ексТремент, а не ексКремент! :)
99
0
 
2
 
! Отговори
!? преди 6 години
"...евфемизъм на екскремент..." Колко политкоректно!
98
0
 
2
 
! Отговори
До 98 преди 6 години
Нерде Египет нерде АфрикаАз товоря за Африка, екваториална Африка на черните
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен......."по техните земи никога не са открити археологически останки или такива от цивилизации"--Напротив грешиш,точно от тях е тръгнала цивилизацията.Тъй наречените "древногръцки учени" не случайно са се обучавали в Египет или са привличали учени от там в Атина.Това,че днес е *** на места там,не ни дава право да говором лъжи и глупости.Толкова са били "прости",че и до днес не могат да разберат как тези хора са строили пирамидите,да не говорим за замъците,които са се строили хи
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи не обобщавай,а отговаряй за себе си и своята държава.Българите и източните държави никой не са заробвали,нас са заробвали.Не можеш да с такава злоба да съдиш всички страни и всички бели хора.Всеки да отговаря за конкретните си дела,които е извършил!
95
4
 
4
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Тая откачлка е жив пример,как забогатял по всякакви нечисти начини-но забогатял много може да стане начлник на света. Как да обясним изградим у децата някакви ценности и морал след тоя психопат притежаващ много хартийки??
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скандалното в случаят, не е обидата, а лъсналото лицемерие и арогантност на янките. Уж тяхната кутура е основана на уважение и безпредрасъданност. Америка като нация е основана и разразсваща се на базата на имигранти. Главно отчаяни хора и утайката на светът са захранвали народът й винаги. Това изказване е от типът "Мразим расизмът и не***те".Интересното е че самата Америка е главуломно устремена да влезе в същата графа.
93
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо расистко няма.Тръмп би подскочил по същия начин ако му бяха представили законопроект с предимства за емигранти от българия.
92
1
 
49
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Тръмп го е казал точно: "бежанците" от Африка и Арабския свят са ...! Неграмотни и мързеливи и си мислят, че някой е длъжен да ги издържа, а те да се размножават и да убиват тези, които са ги приютили! А , що се отнася да медиите, да го превеждат както си искат!
91
0
 
46
 
! Отговори
БУМ преди 6 години
Който се чувства обиден, да скача в лодката и да се връща обратно на клона...
90
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където е стъпил кракът на бледоликия юдейо-християнин, след себе си е оставил димящи руини, реки от кръв, сълзи и химически отпадъци, ограбена и отровена земя, изсечени гори и пр. Безкрайна му е алчността на това създание, продукт на съвкупление между *** и Луцифер! Светът изживява грандиозна битка в духовен план - родът адамов или ще бъде заробен от Луцифер под знамената на юдейо-християнството, или ще бъде спасен чрез пътя на исляма! Всеки трябва да реши за себе, и за бъдещето на децата си!
89
2
 
25
 
! Отговори
Мария преди 6 години
АФРИКАНЦИТЕ И ПОДОБНИ НАЙ ДОБРЕ ДА СИ СТОЯТ ПО РОДНИТЕ ЗЕМИ И ПРОБЛЕМИ НЯМА.НИЕ СМЕ ЗЯН, ЧЕ ТИЯ НАШИТЕ АБОРИГЕНИ СЪЩО НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ОЧОВЕЧЯВАНЕ, А И НЯМА КЪДЕ ДА СЕ ВЪРНАТ.ОСВЕН ДА МУ ГИ ПРАТИМ НА ТРЪМПИ. ТЕ ПОНЕ СА ПО БЕЛИ .
88
9
 
25
 
! Отговори
за Африка преди 6 години
Бивши колониални сили като Франция направиха от хубавия континент Африка...........едно експериментално поле за изпитване на вируси, ваксини...............продават оръжия и подкрепят удобни диктатори, а ни лъжат какви демократи са.Освен това крадат уран за ядрените си централи лицемерните франсета.Знаем ги френските номерца.
87
8
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
До Свободата СанчоТатарчоне а това да плащаш по-малко данъци не е ли свобода? Това да правиш каквито филми искаш не е ли свобода?Айде крепи панелката да не ти падне на главата, *** беден.
86
1
 
28
 
! Отговори
Свободата Санчо преди 6 години
Всъщност Тръмп не е ли и той гражданин? Той няма ли право на мнение. Защо Клинтън и цялата *** след него от 1992 г могат да правят филми в които лошият герой е бял, а добрия шоколадов? Защо Клинтън освободи от данъци порнографията между бяла жена и шоколадов човек?Къде отиде свободата в Америка?
85
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не може да се сравни с естествения подбор! Логиката му е желязна - и не признава НПО!Видове неспособни да се приспособяват са осъдени на мизерия и изчезване!Днес - лицемери крадат труда на милиони, за да издържат други милиони
84
20
 
8
 
! Отговори
СССР преди 6 години
1927 СССР кръстосва маймуни с хора в института в Сухуми. Ражда се СПИН.Професор Иля Иванович Иванов. Ръководител на експеримента.Съветската власт прави опити с доброволки от актива на комсомола за да създаде идеален войник със превъзхождаща сила и нисък интелескт за да бъде манипулиран лесно.
83
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакъв филантроп беше писал, че Африка била люлката на човечеството!Това далеч не е ясно и доказано - наскоро откриха най-старите кости ...в Европа!Но дори и да приемем, че е истина - най-находчивите...тези с умствен багаж са рискували да се заселят другаде - където презрелите банани не падат от дърветата, и където за да ядеш трябва да работиш! Опортюнистите мързеливци са останали в Африка - събратята им в Европа и Азия са еволюирали , избелели ... и станали тяхни господари - нищо не може да
82
2
 
9
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Оз бих го превел *** на открито или както руснаците казват дирка.Всъщност защо лицемерите се правят на ощипани. Векове тъмното население залива Америка. Европейците са имали взаимоотношения с тях още по времето на Цезар. Гледайте който и да е филм за античността. И все така те са си изостанали по начин по който са изостанали руснаците не защото някой ги е изолирал.
81
8
 
8
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До О неразумни ЧебуракоАми доста объркани са ви представите за "хранене". Сега когато Булгарплод не изнася хиляди тонове за СССР, явно имаме достатъчно храна, но пък за къде изнасяме? И как си внасяме необходимата техника и суровини. А пък горките руснаци, едни измършавели!