Путин се потопи в ледените води за Богоявление

Температурата край езерото беше минус пет градуса
19 яну 2018 11:30, Елка Василева
187

Снимка: Reuters

Множество руснаци, включително президентът Владимир Путин, се окъпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения студ, принудил властите в някои региони на Русия да отменят този обичай, традиционен за православния празник Кръщение Господне или Богоявление, предаде Франс прес.

В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир Путин се потопи, гол до кръста, в ледените води на езеро Селигер северозападно от Москва при минус пет градуса по Целзий.

Същото сториха и множество други жители на страната, скачайки в заледени водоеми въпреки студовете, достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, съобщи министерството на извънредните ситуации, без да уточни броя на участниците в тези прояви.

През 2017 г. в богоявленския обред участваха над два милиона хора в Русия.

ТАСС уточнява, че не става дума за църковен ритуал, а за народен обичай, на който Руската православна църква гледа благосклонно, ако хората се отнасят към него с благоговение и нямат здравни противопоказания.

Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса, уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той увери, че президентът изпълнява обреда вече от години. При все това Кремъл съобщава за пръв път, че Путин е участвал в него, макар той често да посещава православни храмове по време на църковни празници.

В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите показваха минус 50, затова властите решиха да отменят ритуала и препоръчаха никой да не се къпе "поради съображения за сигурност", съобщи РИА Новости.

В съседните предимно православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе подобаващо отбелязан от много хора, информират местни медии.

Православната традиция повелява на Богоявление човек да се потопи във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух. Ритуалът символизира кръщението на Исус Христос в р. Йордан.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
22
 
16
 
! Отговори
кой преди 6 години
Този некадърен *** , ФАЛИРА РУСИЯ и я закопа в Сирия .Скоро нормалните руснаци ще му видят сметката ......
123
9
 
18
 
! Отговори
Х преди 6 години
А наш Бойко даже не си изми очите сутринта на богоявление!
122
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сакън!Ще го хване болест и ще пукне.Бързо го прибирайте на топло! И да гаврътне един концентрат за вани!
121
11
 
19
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
Путин е секси. За разлика от остатъка от света.
120
1
 
17
 
! Отговори
НАПЪЛНО ОЧАКВАНО преди 6 години
(написано преди 3 часа)"Зелените *** сега друго освен селски обиди друго не могат да пуснат като коментари."Ама са предвидими тромпетите!
119
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите играят в Тунджа по 2 часа на течаща река на минусови градуси. Такаче тоя за ПР , колко му е да се топне за 1 мин. Всичко това са Български традиции .
118
16
 
38
 
! Отговори
:) преди 6 години
Добър или лош, Путин е железен. Цялата англосаксонска мафия не можа да го събори. Пробваха да го убиват, пробваха с протести, пробваха с банковата система, пробваха всичко и... Император Владимир е на трона, а руснаците го боготворят. Направиха го по-силен, а руснаците сплотиха като народ. За нищо не стават новите ни "братушки".
117
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изприщили са се антихристите-сороши да бълват змии и гущери. Продължавайте, дано ви олекне...
116
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин! А кога е ходил до тоалетна Кремълския диктатор днес?
115
34
 
22
 
! Отговори
как преди 6 години
Необяснимо е как руснаците търпят този смешен *** Путин. .Не е смешно, а тъжно този милиционер Путин, да ръководи тази някога велика страна. Уникално комплексирано човече ...
114
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжкар е Путин, ама е зависим от тия, които стоят зад него.
113
17
 
13
 
! Отговори
До 113 преди 6 години
До АнонименХахаха...мечтайте си...путинолююбци.Тази кагебистка колхозка мутра...само вие- азиатопоклонниците може да я харесате :))
112
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям е Путин спор няма. Мъжкарче. На тези години да изглежда така... само уважение. А западните политици жертна на кръвосмешения на тези години са кат квазимодоВижте я Мути като булдок е
111
3
 
7
 
! Отговори
7679679667 преди 6 години
До 101точно русия и т,н използват юлианския календар за църковните празнициБългария , румъния , гърция - използват смесен календар - неподвижните празници - са по новия стил , подвижните / свързаните с Великден / са по юлианския календар В никоя православна църква не е въведен за употреба григорианския календар
110
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ТРЕТОПОЛОВИТЕ ГЕЙБЕРИ ИМ ТЕКАТ ЛИГИТЕ.
109
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хиперчовек! Нечовек!!! Желязо!Сексимволът на всичко тьотки в Русия!А, родните россоффиллистици...вече са точно като гейоввете, които мразят неистово- влюбени са в своя вожд :)))
108
0
 
6
 
! Отговори
9809808089089 преди 6 години
румънската , гръцката , българската првославни църкви са по новия стил/ отнасящо се до неподвижните празници / русия , сърбия , иерусалим - са по стария стил
107
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До човека с бичаКакво да правя, като не съм интелигентен като теб? Ако искаш, може да идем до МЕНСА да си ги мерим. Интелектите, де! Убеден съм, че игьодите-русофоби тук са повече от един, все пак не са малко завалийте, които трябва да хапнат нещо и днес.
106
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Распутин"Херкулес нанашето време" !!!!!!!ХАХАХАХАХАХАХАРазбрах сарказма ти.
105
4
 
6
 
! Отговори
до 102 преди 6 години
Ти личен приятел с Бог ли си, та знаеш той кои смята за убийци?