Путин се потопи в ледените води за Богоявление

Температурата край езерото беше минус пет градуса
19 яну 2018 11:30, Елка Василева
187

Снимка: Reuters

Множество руснаци, включително президентът Владимир Путин, се окъпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения студ, принудил властите в някои региони на Русия да отменят този обичай, традиционен за православния празник Кръщение Господне или Богоявление, предаде Франс прес.

В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир Путин се потопи, гол до кръста, в ледените води на езеро Селигер северозападно от Москва при минус пет градуса по Целзий.

Същото сториха и множество други жители на страната, скачайки в заледени водоеми въпреки студовете, достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, съобщи министерството на извънредните ситуации, без да уточни броя на участниците в тези прояви.

През 2017 г. в богоявленския обред участваха над два милиона хора в Русия.

ТАСС уточнява, че не става дума за църковен ритуал, а за народен обичай, на който Руската православна църква гледа благосклонно, ако хората се отнасят към него с благоговение и нямат здравни противопоказания.

Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса, уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той увери, че президентът изпълнява обреда вече от години. При все това Кремъл съобщава за пръв път, че Путин е участвал в него, макар той често да посещава православни храмове по време на църковни празници.

В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите показваха минус 50, затова властите решиха да отменят ритуала и препоръчаха никой да не се къпе "поради съображения за сигурност", съобщи РИА Новости.

В съседните предимно православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе подобаващо отбелязан от много хора, информират местни медии.

Православната традиция повелява на Богоявление човек да се потопи във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух. Ритуалът символизира кръщението на Исус Христос в р. Йордан.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
12
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
Българската църква изкриви календара под натиска на Брюксел.Всички православни християни - руснаци, сърби, гърци и румъниц - празнуват Богоявление именно на 18 януари.
83
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път виждам валянки със скрито токче..Специална кагебейски разработка от секретните лаборатории. Безаналогови естествена...
82
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой вярва вече на подписите на руските КГБ ченгета на договори и конвенции !
81
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път виждам валянки със скрито токче.
80
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Айде и вие!Защото Сорос е юдеин! Той въобще не се къпе, защото ще протече в канализацията.
79
8
 
15
 
! Отговори
До 76 преди 6 години
Не се коси!Тези типчета, които изливат отрова в коментарите са Сороски ***, толерирани от Днес БГ. Все пак, спонсор на това издание е фондация "Америка за България", а който плаща, той поръчва музиката.Ако ти пишеш нещо нормално и изразиш симпатия към Путин и Русия, ще те изтрият на мигаА тези пишат постоянно всякакви гадости и никой не ги закача. Това са резултатите от платената "борба с руската пропаганда".Но според статистиката 3% до 5% от населението мисли като отровните драскачи тук
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за тези, които спорят Путин ли бил голям мъж, Сорос ли, Бойко ли, Ал Бънди ли... много плитко разсъждаване, в стил децата от детската градина: "моят татко е по-силен от твоя татко и ще го набие...".
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 74Защото чаках ти да ме подсетиш и да ми напишеш поне една причина да го направя. Аз вече мислех, на донги или на леки да сменя левовете. Ако нямаш какво да кажеш, по добре не хаби време и място!
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо го прави толкова показно? Можеше да го направи сам с един свещеник, без медии и камери и без тези отзад, които държат иконите. Имам усещането, че му се подмазват.
75
10
 
11
 
! Отговори
Айде и вие! преди 6 години
Зелените, изкарайте и вие една снимка на Сорос как се топи във студена вода!Няма да се смеем .../много/!:):):)
74
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е втори след Сталин с най-много убити руснаци.
73
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рассия не е подписала Истанбулската конвенция защото руските пеераси които са на власт обичат да бъдат малтретирани.
72
3
 
8
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Копират *** по времтето на Плевела.Той нали е голям почитател на Европейските ценности, демонстрира, че е от третия пол и нямаше нужна от първа дама.Сега май пак е сменил пола, от каак се снима със синоптичката.
71
13
 
12
 
! Отговори
Срам ме е от вас! преди 6 години
Мили родни български ***! Гледайте увисналия *** на вожда си! Той, нали ако излезе на татамито срещу Путин, ще направи световна сензация - бръз бяг на сумист, записал се като каратека от един дзю-до черен пояс!Да се знае - Путин ни пие водка. Рядко - чаша червено вино.Плува, язди, кара самолет и то - Су-27, знае езици, чел е много книги, не само "Винету", всички , пишещи тук, не можете заедно да му излезете по нищо!
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо пропускате новината какво е направил вожда на 14.1 когато православните ни руски братя празнуваха големият християнски празник Обрезание Господне?
69
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 67Ами като си толкова отворен към русофилия защо не си смениш левовете с рубли?
68
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана си КГБ ченгето по-католик от Папата и това е...нищо, че на съвестта му тежат десетки хиляди убити украинци, руснаци, чеченци, сирийци, грузинци,...!Господ такива в Ада праща.
67
6
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 63,НЕ ЛЪЖИ!! Втори е Бил Гейтс.Аз питам, как се става милиардер с една кремльовска заплата от малко над 100 хиляди долара? Германия, Франция и Япония като са с по-мощни икономики, защо техните ръководители не са милиардери. Обяснението е кратко и ясно - кражбА, кражбА от руският народ!!
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Фашия нама първа дама?Разио Ереван отговорили: "Нали има Ердогана".
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го призная за юнак, ако се окъпе в р. Теча.