Турската армия изправи региона около Сирия пред криза

Руски вестник: Операцията в Африн – по договорка с Русия
22 яну 2018 14:45, Елка Василева
85
Турската армия изправи региона около Сирия пред криза
Снимка: архив, Reuters

С операцията срещу кюрдските формирования в Северна Сирия турската армия изправи региона на ръба на сериозна криза, пише "Комерсант". Анкара е пълна с решимост да приключи силовата си акция "в най-кратък срок", но офанзивата може да прерасне в дългосрочна кампания и да застраши отношенията на Турция с нейния ключов съюзник, който подкрепя кюрдите - САЩ, пояснява руският вестник.

Въпреки че Москва има интерес кюрдите да участват в Конгрес на сирийския национален диалог, насрочен в Сочи на 30 януари, Русия реши да не осъжда действията на Анкара и се ограничи "да изрази загриженост". А предшестващото посещение в Москва на шефовете на турския генерален щаб и на разузнаването показва, че действията на Анкара са били съгласувани с Кремъл, твърди вестникът.

Още по темата

По негови данни подробности от спецоперацията "Маслинова клонка" са обсъждани на 18 януари в Русия на среща между министъра на отбраната Сергей Шойгу и шефа на генщаба Валерий Герасимов с началника на турския генщаб Хулуси Акар и директора на турското разузнаване Хакан Фидан.

Според източници, близки до руското министерство на отбраната, Москва е поискала ясно да бъде обозначен районът на бъдещите бойни действия. Турските представители посочили Африн като "крайна и неизменна цел" и уверили, че тази зона няма да се разширява, защото точно там въоръжените сили на Турция "ще видят сметката на кюрдските терористи". Русия пък заела "позиция на ненамеса" спрямо действията на турските войски: "Имаме си свои цели и задачи в Сирия", казал високопоставен руски военен.

Операцията на Турция в Африн би била невъзможна без договорки с Русия, особено с оглед използването на сирийското въздушно пространство от турската авиация - "за да се избегнат инциденти, е трябвало да се получи съгласието на Москва за отваряне на небето", пояснява политологът Кирил Семьонов.

"Москва нямаше никакви ангажименти пред кюрдите. Фактът, че руските военни разположиха по-рано наблюдатели в района на Африн, бе стъпка, целяща продължаване на пазарлъка с Анкара. Тогава за Москва бе неизгодно Турция да провежда операция. Сега обаче тя може да хвърли цялата вина върху САЩ, които доставят на кюрдите преносими зенитни ракетни комплекси и други оръжия, превръщайки кюрдите в инструмент на американското влияние", добавя експертът.

"Зад кюрдите стоят САЩ, а за президента (на Турция Реджеп Тайип) Ердоган операцията срещу кюрдите е главното сражение. Същевременно отношенията на Турция със САЩ и Запада като цяло стават все по-враждебни. При това положение Русия може да осъществи следната комбинация: да отстъпи на Турция Африн срещу по-нататъшно сближаване с Анкара и подкрепа от нейна страна за провеждането на Конгреса на сирийския национален диалог", отбелязва аналитикът Руслан Пухов.

Според Русия за уреждане в Сирия е необходимо да бъде решен кюрдският въпрос. Известна степен автономия за кюрдите е част от сирийското следвоенно уреждане, посочва наблюдателят Дмитрий Тренин. "Тук Русия е готова да включва кюрдите в преговори, дори и това да стане въпреки желанията на Анкара и на Дамаск", допълва той. " Важно е да се определи какво да смятаме за легитимен интерес на Турция, а какво - за прекомерни амбиции от страна на Анкара и лично на президента Ердоган", посочва Тренин.

След като започна операцията "Маслинова клонка" и кюрдски представители реагираха негативно, остава отворен въпросът дали кюрдите ще пристигнат изобщо в Сочи и ако да, колко ще са влиятелни делегатите им, изтъква "Комерсант".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
seri преди 6 години
До мошеiskam damue zdravo dupeto niakoi da navleze vav turcia
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 78Тази лакардия я пуснаха от Москва, което означава 100% лъжа.
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен77Нефта го изкупуваше сина на Ердоган, а сметката за войната я плати Иран, което му струваше доста скъпо. Протестите бяха за това в Иран, че пак са пред фалит. Точно Иран плати масрафа на руснаците, да се бият за Асад.
71
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чичо Гошочичо Гошо, проблема ти е че вярваш на руснаците че турците били изкупували нефта на ИДИЛ. Истината е че Асад изкупуваше нефта от ИДИЛ на половин цена и го препродаваше на международните пазари с което финасираше водената от него и руснаците война в Сирия.
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турската армия изправи региона около Сирия пред криза, а руската изправи региона пред невиждано благодентствие.Големи късметлии излезнаха окупираните от Русия.
69
10
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
До Анонимен Маменце ти Анонимно! Много ти е къса паметта!Спомни си от коя територия ислямистите получаваха оръжия и кой им изкупуваше петрола!Хайде сега криво да седим но право да съдим.Не одобрявам тоя долен пазарлък на Русия с турците,както не одобрявам и тия които разпалиха тая война!Но морално бих подкрепил една операция на НАТО срещу мазните турци!Да не забравяме какво направиха в Кипър!Колко християнски храмове бяха ограбени осквернени,а и разрушени!Време е тая османска *** да бъде спрян
68
1
 
4
 
! Отговори
Хафез Асад преди 6 години
До Defender of Justice - брей , ти братчед имаш доста подробни данни.......да не си генерал в ЦРУ - хаххахаха. Поименно имаш ли ги загиналите
67
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каква коварна измама е да наречеш "маслинова клонка" агресорска терористична атака на ислямисти терористи срешу невинните кюрди, за да се изкара измамно за мирни очевидно разрушителни военни грабителският агресорски цели и престъпления срещу международното право нападение срещу чужда суверенна държава и нарушаване на човешките права - това е така подла и арогантна лъжа че само болен обсебен от дявола ( който е враг на бога и зъл злодеец - лъжец клеветник,крадец и убиец) ум може да го измисли
66
15
 
7
 
! Отговори
Defender of Justice преди 6 години
Диктаорът Башар Асад е избил вече повече от 1 000 000 невинни души без да се броят ограбени и умрели бежанни,за да запази влястта не заслужава да е лидер дори на 1 човек масов убиец като него убил и жени и деца чрез забрано химическо оръжие,така че отдавна е заслужим международен съд за престъпления срещу човечеството! а турският диктатор дори го минава по наклеветени с лъжи,уволнени,затворени,преследвани и убити невинни хора противозаконно само т,к, са от различна партия,религия, или народ
65
13
 
6
 
! Отговори
Каква подлост, преди 6 години
какво коварство от турска и руска страна! Как им се иска на руснаците да предложат на турците "маслинова колонка" и за нас... Двама самодържеца- самозабравили се...
64
14
 
6
 
! Отговори
Defender of Justice преди 6 години
агресорските атаки на турския лидер срещу кюрдския народ са същите като на ислямската терористична групировка ИДИЛ -и напомнят агресорите хитлер и сталин, нпогазващи моралният закон на Бога, международното право и човешките права и са виновни за смъртта на хиляди невинни,за което всички те ще отговорят пред праведият съд на Бога за всяко престъпление и всяка жертва заедно с тези от ООН и ЕС,които ги финансират укриввт и снабдяват с оръжия и трябва да бъдат осъдени и спрени с международен съд!
63
17
 
4
 
! Отговори
Мемет расте ли пиш** преди 6 години
Мисля, че този път Алахата няма да е с торченските тигри и курдистанците ще им съдерат гърбините от бой. Османларските орли се разбиват като ....в гранит пред портите на Африн....5 торченски танка и 10 торченски тигъра убити само за ден благодарение на Джавелините подарени на курдистанските орли от чичо Дони....
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С какво умиление циника защитава кюрдските си "баджанаци". Пхахаха
61
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е велик ,кой освен него директно обвинява Америка и евреите в подкрепа на тероризма, никой
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите никога няма да бъдат допуснати на преговорите в Сочи, защото те играят за велик Израел
59
20
 
13
 
! Отговори
Константинопол преди 6 години
Ердухан хептен се сдуха, като свърши с вътрешните врагове, започна с външните, важното е "врагове" да има, че да има зрелища за простолюдието, което гласува за него.
58
30
 
8
 
! Отговори
Nota Bene преди 6 години
Най-големите терористи в Близкия Изток са диктаторите Ердухан и Асад, всеки от тях избил по 200-300 хиляди души.
57
18
 
3
 
! Отговори
Циник до 60 преди 6 години
Алаходупник...по-полека да не се задавиш!Човекоскрап!
56
25
 
12
 
! Отговори
Какви кюрди бе преди 6 години
Официално в Турция кюрди няма, има "планински турци". По същия начин няма и турци в България, има български ***.и.
55
18
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ерсдухания за пореден път показа на света, че не се е отказал от великоимперските си интереси !Който сее ветрове ще жъне бури!Европа пак да предложи на този ненopмалник място в ЕСИ да гледа как касапина избива 15 000 000 кюрди!