Двама членове на "Пуси райът" искат убежище в Швеция

В Русия Лусине и Алексей били заплашвани, тормозени и бити
24 яну 2018 22:34, Елка Василева
22
Двама членове на "Пуси райът" искат убежище в Швеция
Снимка: архив, Reuters

Двама членове на руската музикална група "Пуси райът", известна с провокативните си изпълнения и протестите си срещу Владимир Путин, подадоха документи с искане за убежище в Швеция, предаде ДПА.

Лусине Джанян и Алексей Кнедляковски заявиха пред Шведската държавна телевизия, че от 10 месеца са в Швеция с малкия си син.

Двойката участва в протест на "Пуси райът" в Сочи през 2014 г. по време на зимните Олимпийски игри и заедно с още членове на групата бяха бити от охранители. Тогава групата тъкмо бе пуснала нова песен, наречена "Путин ще те научи на любов към родината".

След това Лусине, която е художник, изгуби работата си в университета в Краснодар. Тя твърди, че заедно с Алексей са били заплашвани, тормозени и бити.

Двойката се намира сега в бежански център в Централна Швеция. Пред шведската телевизия Лусине и Алексей казват, че са свикнали да бъдат в центъра на събитията, непрекъснато да пътуват и да присъстват на откриване на изложби. Сега им било трудно да свикнат с тишината и спокойствието в Швеция.

Алексей, който е един от малкото мъже, членове на "Пуси райът", казва обаче, че за тях няма да е добре да се върнат в Русия, и споделя, че в Швеция те не се страхуват през цялото време, както в Русия.

Групата "Пуси райът" стана известна през 2012 г. с протест срещу Путин в московската катедрала "Христос Спасител". Тогава три момичета от групата бяха съдени.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
24
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
*** Riot, преведено на български означава "п*тки на бунт". Кой от вас ще заведе дъщеря си на концерт на група с такова име?
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те половината крадци като ги подгони руската държава също се писаха репресирани, обе не върнаха откраднатите милиони и милярди... Много криминално проявени, обявени за издирване в Русия се пишат за репресирани. 30 - годишна практика. Нищо ново.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Швеция явно пилетата са по едри. Е няма православни църкви ама те са оправни моми ще го наредят някак си. Без тях руската култура направо ще се срине.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако мароканци...сомалийци...и афганистанци се сместят малко и за двамата БЕЛИ руснаци може да се намери място в Швеция
3
1
 
53
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Що не поискаха убежище в Саудитска Арабия, този велик западен съюзник? Или в Естония или в Полша, също богати западни страни, вярно по техни приказки.
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руснаците явно не им се нравят третополовите :--D
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На олимпиадата в Сори ги прихвана казашки отряд с бичове и тояги, защото нарушаваха обществения ред.