Македонското летище вече ще се казва "Приятелство"

Ципрас обеща да вдигне ветото над членството на Македония в НАТО и ЕС
24 яну 2018 22:47, Анисия Иванова
25
Македонското летище вече ще се казва "Приятелство"
Архив: Reuters

Македонският премиер Зоран Заев съобщи днес в Давос, след среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас, че Македония е приела искането на Гърция да промени името на летището в Скопие, което сега е "Александър Велики", предаде Франс прес.

Това бе първата среща между лидерите на двете балкански страни от повече от 7 години.

Гръцкият премиер Ципрас каза, че се надява да вдигне ветото над членството на Македония в НАТО и интеграцията й в ЕС, като се реши отдавнашният спор за името й, предаде Асошиейтед прес. Двамата лидери казаха, че ще започнат да прилагат серия от мерки за изграждане на доверие.

"Нашето правителство ще промени имената на летището и на магистралата, и новото име ще е "Приятелство", за да покажем на практика, че сме силно ангажирани да намерим решение" на спора с Гърция за името на Македония, каза Заев след повече от три часа разговори с Ципрас. "Това показва нашата добра воля и доказва, че нямаме териториални претенции към нашия съсед", добави той.

Още не се знае кога, нито как ще бъде променено името на летището, каза пред АФП говорител на македонското правителство.
 

След края на срещата двамат дадоха пресконференция за постигнатия напредък в преговорите, засягащи спора за името.

Македонските изданията МКД, Локално, Таратур и Press 24 излязоха със заглавия, акцентиращи върху обещанието на Заев да промени името на летището и магистралата, докато Нова Македония, и македонската Нова ТВ отдават по-голямо значение на възможността да бъде продължена евроинтеграцията на страната, съобщава "Фокус".

"Зоран Заев и Алексис Ципрас отблокираха процеса по европейската интеграция“, коментира Нова Македония, подобно е и заглавието на македонската Нова ТВ – "В Давос бе отблокирана втората фаза от Спогодбата за сътрудничество с ЕС“.

"Нетпрес" и "Плюс инфо“ акцентират върху думите на премиера Ципрас, според които краят на преговорите относно спора за името вече се вижда.

Агенция "Макфакс" цитира думите на премиера, според които "днес много хора ни гледат и от двете страни – едни със скептицизъм и загриженост, други с оптимизъм.“

Според Ципрас "нашата цел не е само да решим спора за името, но и да установим двустранни връзки, базирани на общо доверие“.

Други македонски медии твърдят, че "Заев е започнал да се отказва от всичко, което е македонско“.

Желанието на Ципрас да се намери решение - "ерга омнес“, което е задоволяващо за всички страни също не останаха незабелязани, върху тях акцентират изданието "Вечер“ и Тера.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те държавата да си решат как да се казва, остави магистралата и летището настрана. гърците искат да си сменят името на държавата, боли ги как се казвало летището...
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заповедта беше подобряване отношенията с македония за да я вкарат в натои шопарчето марионетка от банкя я изпълни блестящотуй то имате си най великата марионетка на балканите
14
3
 
22
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Аз не разбирам защо продължават да си държат на "Македония"- явно за да дразнят византийците, отдавна трябваше да сложат нещо като "Център на света" , "Люлка на цивилизациите" - "Швейцария на Балканите" вече е заето .
13
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам името "Западна България". Първо, защото е вярно, второ - гърците ще са доволни, трето - западните българи ще влязат в ЕС, за което ще ни псуват после десет поколения.
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе ще се казва Бойко Кратунот - Великанот на Западниот Балкан.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък си мислех, че ще го кръстят Бойко Борисов.
10
2
 
35
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Ами защо не го кръстиха например Полковник Дрангов, Мара Бунева или Иван Михайлов?! Нали Бойко Борисов каза, че е оправил отношенията с ФИРОМ и че вече ни обичат като истински братя?! Къде бъркам тук?...
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Летище 'Скопие' ми звучи по-лесно и по-добре.
8
4
 
32
 
! Отговори
PD преди 6 години
По умния отстъпва, а по великия е този, който има какво да даде за да се постигне компромис. В този ред на мисли, Гърция все повече затъва, в безумен исторически реваншизъм, който е сериозна спирачка за нови идеи за бъдещото и развитие. На този фон, центъра на Балканите, не само географски, но и ментално се изтегля по посока на България. То там му е и мястото. А ако Македония влезе в ритъм с нас, то ще се окаже притегателен център за част от сръбско и албанско. Делителя, вече ще е извън Македон
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Летище София
6
2
 
32
 
! Отговори
Штъркот преди 6 години
Инатиха се, инатиха се....накрая клекнаха.
5
1
 
32
 
! Отговори
уточнение преди 6 години
"Приятелство " ще се казва магистралата за Гърция , а за летището ще умуват името допълнително .
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонското летище вече ще се казва "Приятелство"Това ли им е единственото летище?
3
4
 
38
 
! Отговори
... преди 6 години
да ок .. само все още не мога да разбера за цялото плюене 20 години ние пак и постоянно им подаваме ръка .. гърците за далеч по- малки неща излизат на протести и ги бойкотират навсякъде.. ние си мълчим, а и ги бутаме вместо като гърците да ги бойкотираме, докато не им дойде акъла.. е тва ни е политиката винаги била.. никога българския интерес.. само каквото ни наредят. браво на гърците..за нас нямам коментар.
2
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятели, кражбата на история не е измислена от фиромци. Това си е европейска практика през вековете. Лошото е, че тези някой ги подкокоросва в ущърб на българския интерес, а нашата държава нехае...
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го бяха кръстили "Боко Тиквата" , Бащата на Балканите, Анадола и ЕС.