Мадрид с мерки срещу повторното избиране на Пучдемон

Той пак е номиниран за регионален премиер на Каталуния
25 яну 2018 21:17,
9
Мадрид с мерки срещу повторното избиране на Пучдемон
Снимка: БТА

Правителството на Испания е взело първите предохранителни мерки срещу повторното избиране на Карлес Пучдемон за регионален премиер на Каталуния. Това заяви днес вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Ройтерс.

Бившият каталунски лидер се намира в Брюксел, за да избегне арест в Испания заради обявената през октомври от него независимост на североизточната област.

В понеделник председателят на новоизбрания каталунски парламент номинира отново Пучдемон за регионален премиер.

"Текущите обстоятелства не позволяват неговото избиране", каза Сантамария на пресконференция в Мадрид.

Тя подчерта факта, че срещу Пучдемон има испанска заповед за арест, и съобщи, че правителството е поискало от Държавния съвет, висш консултативен орган, да прецени дали да се оспорва в Конституционния съд номинацията на Пучдемон. Ако отговорът е положителен, КС ще бъде сезиран незабавно, заяви Сантамария.

Първото гласуване за избор на премиер на каталунското правителство трябва да се състои не по-късно от 31 януари, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
а по руски как е демокрацията?
6
3
 
6
 
! Отговори
Така не става преди 6 години
И малките деца вече разбраха колко струва демокрацията.Ще имат големи ядове демократите по цял свят.Очаквам глобални промени до 10-15 години.Просто се пука по шевовете измамната демокрация.
5
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Демокрация по европейски. Като си неудобен за елита, те пращат на заточение, въпреки че народа иска отцепване и лидер като Пучдемон.
4
2
 
0
 
! Отговори
FMC преди 6 години
Абе от българска гледна точка, нас на ни разипали, рапарчадисали, унищожили, прогонили...испанците са си със стабилна държава векове наред. Мен ме е яд, че България не е с територията и населението на Испания по ред причини. Колебанието ми е голямо. Имам двве Аз - едното вика - Испания и всяка подобна държава си заслужава разцеплението. Другата вика - аз съм българин и още едно разцепване ще ме унищожи!
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ Е ВОДИЛА ЦЯЛА КАМАРА ВЪСТАНИЯ ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ТУРЧМУЛИТЕ!!! БЕЗУСПЕШНИ НО БАЯ БЪЛГАРИ СА УМРЕЛИ В ОПИТА ВКЛЮЧИТЕЛНО БОТЕВ И ЛЕВСКИ! МАЙ БОТЕВ НЕДОЖИВЯВА ДА ДОЧАКА РУСИЯ ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ !ТЕЗИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 300 ГОДИНИ ИМАТ САМО 1 ОПИТ И ТО САМО ЮРИДИЧЕСКИ ПРИ КОЙТО ОБЯВЯВАТ НЕЗАВИСИМОСТ!! И ДРЕБНИ ПИКЛИВИ АТЕНТАТИ!!! ТОВА Е ДЖИБРЕ ЗАТОВА НИКОГА НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ КАПУТАЛУНЦИТЕ!ППОБЛЕМА НЕ Е ПУЧДЕМОН ТОЙ МОЖЕ ДА Е И ИСТИНСКИ ПАТРИОТ А ПРОБЛЕМА СА КАПУТАЛУНЦИТЕ КОИТО 99% СА ДЖИБРЕ
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДемоНокрадцията вече открито и безцеремонно си оголва вълчите зъби!Няма прикритие,вече се бърза усилено целокупното стадо от зомбирани отпадъци от някогашна човешка цивилизация,при всичките и кусури,да бъде превърнато в един бульон от немислещ планктон и унищожено,по-точно,самоунищожено!Учудващото е защо бързат толкова -стадото и без това си върви покорно и немислещо,накъдето го подкарват!
1
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация! А? На това ли му викат демокрация триполовите? Ако не си с тях значи си против тях и ще те вкарат в затвора? Това ли са евроатлантическите ценности с които ни пълнят главите? Кой ще им повярва че това което се случва е в реда на нещата и е съгласно демекратичните ценности? Не няма кой да им повярва. За власт и пари са готови и майкя си да наеват! Не вярваме на триполови екземпляри! Камо ли на такива селянчета дето им са се наду...пили и разтворили бузките.