В Белгия: Трайно се утвърждава крайният прочит на исляма

Влиянието на салафизма нараства постоянно
25 яну 2018 13:28, Елка Василева
48
В Белгия: Трайно се утвърждава крайният прочит на исляма
Снимка: архив, Reuters

Влиянието на салафизма нараства трайно и постоянно в Белгия, се посочва в документ, разпространяван от контраразузнаването, съобщават местни медии.

Отбелязва се, че това явление може да доведе до проблеми в обществото, защото тази доктрина за вярата на мюсюлманите отрича някои демократични ценности на Запада. Допълва се, че салафизмът е заплаха за основните свободи.

Изготвеният от Държавна сигурност наръчник се разпространява сред полицията, прокуратурата, общинските власти, университетите, затворите.

Преди година доклад на контраразузнаването отчете, че в джамиите в Белгия все по-често се проповядва радикален ислям в сунитска уахабитска разновидност, който в салафитската си версия се стреми към "първоначалния, чист ислям" - държавната религия в Саудитска Арабия.

Този прочит на исляма забранява слушането или създаването на музика, рисуването на картини и пушенето и признава Корана за единствен закон.

Белгийски медии днес представят резултатите от проверката на взривното устройство, използвано от единствения оцелял терорист от атентатите в Париж през 2015 г. Салах Абдеслам. Оказва се, че копчето за задействане на устройството е липсвало, както и че един от проводниците е бил прекъснат - две причини, заради които се възприема, че коланът на терориста е бил негоден. Тези разкрития хвърлят нова светлина върху твърденията на Абдеслам, жител на Брюксел, че се е "отказал" в последния момент да се самовзриви.

В други информации от последните дни медиите в страната съобщиха, че осъденият за ръководител на терористична организация Фуад Белкасем е помолил съда да не бъде лишаван от белгийско гражданство. Белкасем години наред бе гласът на групировката "Шериат за Белгия", призовавал за въвеждането в страната на ислямското право.

Пред съда той казал, че няма връзка с Мароко, откъдето произхождат родителите му, и иска да остане в Белгия. Белкасем бе осъден в Антверпен на 12 години лишаване от свобода в първото мащабно дело срещу терористи в страната.
 

/БТА/
 


48
Още по темата: Белгияислямсалафизъм
Още от Свят
2000 японци нощуваха във влакове заради силен снеговалеж
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
Мата Космата преди 4 седмици
Белгия първа ще стане емират. Мдааам
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да се благодарят на спящите си политици. Мултикулти прогнили от глупост и слепи за истинските проблеми ,които могат да дойдат от умишлено игнориране на тези неща
39
0
 
8
 
! Отговори
Партиен член преди 4 седмици
До тоя дето пише че в София било по страшно от Брюксел...Ела в София обиколи пеша всички квартали без изключение.После оди да направиш същото в Брюксел Рим Париж и Лондон.И ако не са те ...най малкото обрали пак пиши щуротии.В България може да е зле но е в пъти по сигурно от европейските градове .
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да забранят салама миризлив
37
0
 
7
 
! Отговори
Европеец християнин преди 4 седмици
Защооо се разраства?Не е луд,който е изял баницата,а който я е дал!!!
36
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в Брюксел било страшно ... дрън , дрън . А в софия навсякъде с бг-та наоколо. БГ-тата са азиатски варварчета , бежанци *** от преди 13 века. Алчни и мързеливи и единственото което ги вълнува е да се насмучат с ракия и да млатят жените си. И да се чудят кого да мразят и кай и за какво да им е виновен.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Наскоро бях в Брюксел,
жестока ц,..ния.В Макдоналдс,Пица хът на центъра и другите-обслужващ персонал са марокански тарамбуки,освен туристите единствените бели хора бяха жандармеристите с автоматичните пушки.Пари да ми дават, не отивам да живея там!!!
34
0
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 седмици
Да продължават да им хранят семействата на социални ,докато мъжете са в Сирия ;) !!!!
33
0
 
14
 
! Отговори
Дедо Гого преди 4 седмици
Те така ще ви прочетат, че някоя сутрин ще видите черното знаме на Европарламента !
32
14
 
3
 
! Отговори
IYI Kayi преди 4 седмици
До 26 Анонимен

Българите никога не са били европейци и няма да бъдат.Ако прочетете една,две книги за произхода на старите българи/тюрките/ и ще стигнете до портите на Китай.Старите българи/оригиналните без примес/ днес се намират в Татаристан.Например в гр.Болгар:)) Мога да Ви препоръчам книгата на Стоян Динков ''Османо-римска империя,прабългари и турци''.От тази книга ще научиш доста неща.Чети,чети,не се стискай книгата струва 10 лв.
31
0
 
9
 
! Отговори
Чернгия преди 4 седмици
В един момент може и евро чиновниците да попаднат под шериат.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Брюксел е страшно - все едно си в близкия изток.
29
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
е ми то най големия ислямист си остава Русия. При преброяването от атеисти станаха ислямисти.
Като добавим и браковете смесени, нормално е най голямата джамия да е в Москва
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Напълниха се с ислямисти и после ревът че гърмят? Сега като си излежи присъдата го пуснете пак да ви гърми. Искал да не го лишават от белгииско гражданство? Не само ще те лиша ами направо ще те пратя при девиците да ги онодваш!
27
0
 
18
 
! Отговори
Дедо Гого преди 4 седмици
Така, така...Някой знае ли колко са вече мюсюлманите в парламента на Белгия ?
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До IYI Kayi

Ти защо изобщо сравняваш балкански жители с мароканци?Балканските народи са си стари европейци,не са от Африка.
25
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Разбира се, че Европа няма бъдеще - българската проказа вече плъзна по нея!
24
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В момента в Давос ционисти/сатанисти обсъждат икономиката на света и кроят планове за робското бъдеще на човечеството.
Преди началото на събранието беше публикуван доклад за 2017 година, според който доклад през миналата година 82% от производените блага по света са присвоени от 0,01% от населението.
Светът стигна до това положение, благодарение на вашите "демократични западни ценности"!
23
11
 
17
 
! Отговори
IYI Kayi преди 4 седмици
Посетих Белгия /като турист/преди 17 години.Още тогава разбрах че Европа няма да я бъде.Където и да погледне човек само емигранти от Румъния,България,Албания,Мароко и т.н.Европа само си вкара автогол.Щом искат роби ето ги:)
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като триете мен, трийте и Османлията, който провокира тук от месеци.