Полицията в Кьолн спря митинг на хиляди кюрди за Сирия

Протестиращите носели забранени символи на ПКК
110
Полицията в Кьолн спря митинг на хиляди кюрди за Сирия
Снимка: БТА

Германската полиция разпореди днес да бъде разпръсната демонстрация с участието на около 15 000 кюрди в Кьолн, заклеймили турската офанзива в Сирия, тъй като хора от шествието носеха множество символи на ПКК, забранени в страната, предаде Франс прес.

Мнозина демонстранти развяха забранени знамена с образа на историческия лидер на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан. Други дефилираха маскирани и отказаха да открият лицата си, мотивира се говорител на местните органи на реда, потърсен от АФП.

Полицияа съобщи, че е задържала двама души и е събрала данните на голям брой други. ПКК е обявена за терористична организация от Турция и западните й съюзници; в Германия е забранено публично да се демонстрират нейните символи.

В миналото Анкара редовно упрекваше Берлин, че се отнася прекомерно толерантно към нарушителите на забраната, участвали в сбирки на кюрди в Германия. Шествието в Кьолн потегли в средата на деня в напрегната атмосфера. Близо 2000 полицаи бяха мобилизирани, за да предотвратяват евентуални инциденти.

Демонстрантите бяха спрени по средата на маршрута заради носените от тях символи на ПКК. Полицията ги придружи до сборния пункт и тогава не бе съобщено за сблъсъци.

"Ситуацията остава твърде напрегната", коментира все пак говорител на местната полиция, който се опасява, че с падането на нощта ще започнат инциденти между най-радикалните демонстранти и силите на реда или пък с участието на турски националисти.

Във Франция също имаше днес прокюрдски демонстрации, но в по-малък мащаб - стотици участници в Париж и близо 500 в Марсилия. Някои демонстранти в Кьолн вдигаха плакати с надписи "Свобода за Кюрдистан" и "Засрами се, Европа!", видя журналист от АФП.

Инициатор на шествието там бе кюрдска организация, близка до ПКК според германските тайни служби.
Германски медии съобщиха, че разгневени демонстранти са нападнали полицаи с дръжки на знамена, но тези инциденти бързо са приключили.

Други участници в шествието носеха лозунги в прослава на кюрдите в сирийския Африн, където продължава турската операция "Маслинова клонка". "Свобода за Африн", турският президент Реджеп Тайип "Ердоган е диктатор", се четеше на плакатите. Оратор прикани "да се сложи край на бруталната агресия на турските военни".

"Турция започна агресивна война в разрез с международното право", отсече днес съпредседателят на кюрдската общност в Германия Мехмет Танриверди в регионалното издание "Хайлбронер щиме".

В Германия расте безпокойството, че турско-кюрдският конфликт ще се пренесе на нейна територия, където живеят близо един милион кюрди и около три милиона турски граждани или хора от турско потекло - това е най-голямата турска диаспора в света.

Външният министър Зигмар Габриел настоя тази седмица Анкара да спре военната си офанзива и обяви, че замразява оръжейна доставка за Турция, предназначена за модернизация на германските й танкове "Леопард", използвани в Северна Сирия. Освен това Германия поиска случаят да бъде разгледан от НАТО, където страната членува наред с Турция.

Кметът на Кьолн Хенриета Рекер прикани демонстрантите да демонстрират "изключително по мирен начин", отбелязва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: германиятурцияПКК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Осман"Браво. Нека протестират. В Германия е лесно. Един милион кюрди и няколко милиона турци да си спретнат гражданска война в Германия. Америка да създаде демократична кюрдска армия на Германската граница и да ги въоръжава. Още по хубаво."Е и тогава Турция как ще продава стоките си в Европа ? Ти май не разбираш от икономика :)Тези войни са локални и целта е да са продължителни. А фирми като Круп през ВСВ ще продават оръжие и на двете страни. Войната е най-добрия бизнес !
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия вместо да протестират да заминават за Африн, че аскерът скучае....
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗнаещВижда се колко си знаещ. Според знаещите, турската армия се е разбягала, терористите на ПКК са превзели Анкара и българската армия навлиза в Истанбул!кокошка просо хамбар
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 млн кюрди в алеманията що не си направят държава там? Америка ще ги въоръжи и готово.
41
1
 
18
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Преди малко , Аскера превзе важно стратегическо възвишение пред Африн. Нека кюрдите в Германия отново протестират....
40
1
 
11
 
! Отговори
IYI Kayi преди 6 години
До HawkTheOttomanКюрдите са гола вода и *** на говедарите.Всички слаби и бедни държави са *** на чужда държава.Едни на ЕС,други на Гринговците отвъд океана.
39
1
 
10
 
! Отговори
Бедни и незнаещи преди 6 години
До 35 ЗнаещСнощи си изпил доста домашна ракия.Ти гледай българския аскер де го няма никъде.За турския аскер НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ.В ТУРЦИЯ има много аскери готови за война.
38
2
 
16
 
! Отговори
BALKANTURK преди 6 години
IMALI PO DOLNA NACIA OT VAZ DRAGI GLADNI GANYOFCI V SVETA NE VYARVAM DA IMA HEM SA GLADNI HEM SA PRAVYAT NA MNOGO UMNI SMESNICI
37
4
 
19
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
До знаещия.Не провокирай с грешни новини , и ние ги следим !495 е вече броя на ликвидираните терористи.Днес времето е хубаво и Аскера отново ги подпука .
36
5
 
3
 
! Отговори
българина преди 6 години
Очевидно са интегрирани добре в германия всички фе сове... Все така да е
35
5
 
8
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Добре вървят нещата.Турция се отдалечава от Европа,скарва се със САЩ и търпи загуби.Кюрдите си получават заслуженото-Господарите от Америка ги изоставиха в най-трудния момент(нещо обичайно за тях) и сега ядат голата опашка!Което трябва да послужи за урок,какво очаква американските меке*рета оттук нататък!Само ме притеснява да не би Ердоган да вземе да се укроти,че тогава става лошо!За нас и за Европа.
34
17
 
15
 
! Отговори
HawkTheOttoman преди 6 години
Ердоган трябва да бъде съден на трибунала в Хага!
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия расте безпокойството, че турско-кюрдският конфликт ще се пренесе на нейна територия,............ защо изобщо ги пуснаха на тяхна територия,т.е. защо направо ги поканиха ? - а сега не могат да се разхождат по техните си улици, в техните си градове ?
32
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите спря, а горките бедни мигрантченца, изнасилващи немкини, не?
31
7
 
8
 
! Отговори
Осман паша преди 6 години
И въпреки всичко, опитите продължават. Сега да видим с третополови няма ли да можем вече да успеем забременеем...че бая ги навъдихме в империята, барабар с началника ни!
30
18
 
10
 
! Отговори
HawkTheOttoman преди 6 години
Кюрдистан има право на съществуване!
29
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в Европа има толкова много кюрди?Защо тия млади здрави кюрди вместо да правят протести в Европа не ходят да се борят в Кюрдистан.Защо Турция все още е в НАТО?Защо САЩ не позволиха на Турция да изпълни смъртната присъда на Йоджалан докато това беше възможно.Турската държава ще се изтощи от вечните военни действия.А Германия,горката Германия.Един милион кюрди,три милиона турци и около милион араби приблизително защото последните са много повече.И всички тия не ги слушат главите.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В учебниците по история дават ли разяснение какво е депортация и кой го е направил, и по какви причини?
27
4
 
2
 
! Отговори
Хасан уста анадънмъ преди 6 години
https://youtu.be/DoG_ZA4XKHk
26
9
 
16
 
! Отговори
Хасан уста анадънмъ преди 6 години
Написах в Ютуб "Bulgarian Army Equipment" и щях да падна от смях ахахаха. Дори не могат да маршируват вече.А true да пробва да напише "Turkish Army Equipment" да види леката разлика.