Проруски настроеният Земан: Трети мандат няма да има!

Новият-стар президент дава време за съставяне на кабинет в Чехия
Обновена: 27 яну 2018 21:45 | 27 яну 2018 21:37, Веселина Йорданова
36
Проруски настроеният Земан: Трети мандат няма да има!
Снимка: БТА

Проруски настроеният чешки президент Милош Земан спечели втори 5-годишен мандат, като победи на балотажа за най-високия държавен пост, състоял се вчера и днес, своя съперник, политическия новак Иржи Драхош, изявил се като проевропеец, предаде Асошиейтед прес.

При постъпили резултати от 99,35 процента от избирателните секции Земан има 51,55 на сто от гласовете срещу 48,44 за Драхош, който призна поражението си и поздрави своя съперник. 68-годишният Драхош, който е бивш шеф на чешката академия на науките и е професор по химия, каза, че смята да остане в политиката, но се се впусна в подробности за намеренията си.

73-годишният Земан е ветеран на чешката политика и е от поколението на първите политици от посткомунистическия преход. Бил е и премиер. Той спечели първия си мандат през 2013 г. в първите всенародни президентски избори. Преди това президентът се избираше от парламента.

Веднага след като крайният резултат стана известен, Земан се срещна с активисти на своя предизборен щаб и със свои поддръжници, като заяви пред тях, че няма намерение да се бори за промени в конституцията, за да бъде президент и трети мандат.

"Това е моята последна политическа победа. След нея няма да имам и нито едно политическо поражение. Според чешката конституция президентът има право само на два мандата и аз в никакъв случай не се каня да инициирам промяна на конституцията", подчерта той и благодари на избирателите за оказаното му доверие в тези избори.

Новият стар президент съобщи също, че ще предостави на и.д. премиера Андрей Бабиш, който неотдавна загуби вот на доверие в парламента, повече време, за да състави ново правителство.

Премиерът милиардер Бабиш, който има сериозни проблеми с правосъдието и в момента е със снет имунитет, но остава начело на служебен кабинет, подкрепи Земан в предизборната кампания. Земан също не скрива подкрепата си за Бабиш, като преди изборите обеща да му даде втори шанс да състави правителство.

АП отбелязва, че Земан, въпреки победата си, остава разделителна фигура в чешката политика (за което свидетелства и трудната му победа) с левичарските си възгледи, с флиртовете си с Русия и Китай, с ярко антиимигрантската и антимюсюлманската си риторика. Според него вълната от ислямистки и екстремистки атентати в Европа е свързана с наплива на пришълци. Той нарича имиграцията "организирано нашествие" и не спира да повтаря, че ислямът е несъвместим с европейската култура.

Един от плакатите, издигнати от неговите привърженици по времето на кампанията, бе: "Спрете мигрантите и Драхош!".

Земан бе един от малцината европейски лидери, подкрепили кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Макар че е известен като евроскептик, той никога не се изказал срещу ЕС, но предложи провеждането на референдум за членството в него по подобие на този във Великобритания.

Като цяло чешкият президент има малко пълномощия и пряка изпълнителна власт, тъй като страната се ръководи от правителство начело с премиера.

Избирателната активност на балотажа по предварителни данни е около 65 процента и се смята за много висока. В столицата Прага и в големите градове са гласували над 70 на сто от избирателите, което е рекорд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Чехиямилош земан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Земан е прочешки настроен, затова го избраха, въпреки многото му кусури.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ме е прекарала съдбата. Надявам се някой ден да живеем в България. В Русия там, откъдето е жената е супер студ- не е за мен. Детето ми се лекува тук и доходите ми го позволяват, ако работя в България няма да мога да си позволя такова лечение.
28
6
 
2
 
! Отговори
МРАВКА преди 6 години
Като ти е рускиня жената ,какво правиш в Чехия?Ела си в България.Може и в Русия да отидеш.
27
2
 
6
 
! Отговори
До няма наивници преди 6 години
Колегата откри нов химически елемент- късметлий)))). По темата- живея в Чехия от доста време и говоря руски през повечето време, понеже жена ми е рускиня. Досега не съм ял бой за 8 години брак, нито пък жена ми е чувствала негативи от страна на местните.
26
4
 
6
 
! Отговори
няма наивници преди 6 години
ходете в Чехия и проруска Унгария и говорете на руски, ако отървете боя сте си късметлий! двете страни заедно с Полша са най-тежко пострадали от руския ботуш и да се пише че са проруски е кощунство а не просто фейк!
25
4
 
9
 
! Отговори
Приятел преди 6 години
Браво, Земан, браво, чехи!
24
9
 
3
 
! Отговори
1968 преди 6 години
Руският език ще стане официален с Чехия.
23
2
 
16
 
! Отговори
това е преди 6 години
Смел и разумен човек.
22
3
 
19
 
! Отговори
ния знаем преди 6 години
За съжаление всеки лидер на държава който защитава своята родина и не се кланя на САЩ и сие,му лепват етикета "про Руски"но врага не е Русия а държавата терорист и агресор САЩ.
21
4
 
13
 
! Отговори
сега преди 6 години
И на Чехите им дойде акъла...
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво да кажем ние с тиквите,пардон с гайдите?
19
4
 
18
 
! Отговори
медиавист преди 6 години
Еврогейската пропаганда си я кара по комунистически - който не с нас, е против нас. Който не е *** ***, тогава е "проруски", "***", "мур.зилка", "агент на Путин"...
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какъв "про" е за предпочитане, ама при Пражка пролет от 1968 година /съветска окупация на Чехия/, сори, ама това си е чиста патология.
17
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е проблема, че е проруски?Проамерикански може, но проруски-не, така ли, западни лицемери??
16
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите са умен и достоен народ! Бяха смачкани през 1968-***, но здравото им прагматично чувство и вековната мъдрост не допуснаха това лошо наследство да ги накара да скъсат с Русия! За разлика от най-верните гончета на Москва, които сега най-много лаят срещу нея! Чехите си избраха отново Земан, не руските хакери!
15
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво,още едим шамар за брюкселските лентяи.Дано по скоро маврите им видят сметката.
14
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи в Чехия, джендърите увиснаха .
13
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не подскача по свирката на Юнкер като Банкянския тлъстак и не се умилква около баба Меркел бил проруски настроен.Това разправят третополовите ***.
12
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земан, Орбан и Качински са истински патриоти, не са прислуга на евроджендърите като Борисов.
11
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земан върти постоянно бургия в г`ъза на Брюкселските господари.