Проруски настроеният Земан: Трети мандат няма да има!

Новият-стар президент дава време за съставяне на кабинет в Чехия
Обновена: 27 яну 2018 21:45 | 27 яну 2018 21:37, Веселина Йорданова
36
Проруски настроеният Земан: Трети мандат няма да има!
Снимка: БТА

Проруски настроеният чешки президент Милош Земан спечели втори 5-годишен мандат, като победи на балотажа за най-високия държавен пост, състоял се вчера и днес, своя съперник, политическия новак Иржи Драхош, изявил се като проевропеец, предаде Асошиейтед прес.

При постъпили резултати от 99,35 процента от избирателните секции Земан има 51,55 на сто от гласовете срещу 48,44 за Драхош, който призна поражението си и поздрави своя съперник. 68-годишният Драхош, който е бивш шеф на чешката академия на науките и е професор по химия, каза, че смята да остане в политиката, но се се впусна в подробности за намеренията си.

73-годишният Земан е ветеран на чешката политика и е от поколението на първите политици от посткомунистическия преход. Бил е и премиер. Той спечели първия си мандат през 2013 г. в първите всенародни президентски избори. Преди това президентът се избираше от парламента.

Веднага след като крайният резултат стана известен, Земан се срещна с активисти на своя предизборен щаб и със свои поддръжници, като заяви пред тях, че няма намерение да се бори за промени в конституцията, за да бъде президент и трети мандат.

"Това е моята последна политическа победа. След нея няма да имам и нито едно политическо поражение. Според чешката конституция президентът има право само на два мандата и аз в никакъв случай не се каня да инициирам промяна на конституцията", подчерта той и благодари на избирателите за оказаното му доверие в тези избори.

Новият стар президент съобщи също, че ще предостави на и.д. премиера Андрей Бабиш, който неотдавна загуби вот на доверие в парламента, повече време, за да състави ново правителство.

Премиерът милиардер Бабиш, който има сериозни проблеми с правосъдието и в момента е със снет имунитет, но остава начело на служебен кабинет, подкрепи Земан в предизборната кампания. Земан също не скрива подкрепата си за Бабиш, като преди изборите обеща да му даде втори шанс да състави правителство.

АП отбелязва, че Земан, въпреки победата си, остава разделителна фигура в чешката политика (за което свидетелства и трудната му победа) с левичарските си възгледи, с флиртовете си с Русия и Китай, с ярко антиимигрантската и антимюсюлманската си риторика. Според него вълната от ислямистки и екстремистки атентати в Европа е свързана с наплива на пришълци. Той нарича имиграцията "организирано нашествие" и не спира да повтаря, че ислямът е несъвместим с европейската култура.

Един от плакатите, издигнати от неговите привърженици по времето на кампанията, бе: "Спрете мигрантите и Драхош!".

Земан бе един от малцината европейски лидери, подкрепили кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Макар че е известен като евроскептик, той никога не се изказал срещу ЕС, но предложи провеждането на референдум за членството в него по подобие на този във Великобритания.

Като цяло чешкият президент има малко пълномощия и пряка изпълнителна власт, тъй като страната се ръководи от правителство начело с премиера.

Избирателната активност на балотажа по предварителни данни е около 65 процента и се смята за много висока. В столицата Прага и в големите градове са гласували над 70 на сто от избирателите, което е рекорд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Чехиямилош земан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
41
 
! Отговори
6по преди 6 години
Може проруски но чехи гласуваха не е руснаци стига глупости пишете
9
8
 
50
 
! Отговори
Фейк Нюз преди 6 години
Земан изобщо не е "проруски", а е политик, който мисли единствено за интересите на Чехия. Чехите сключиха сделка с Русия за строежа на атомна централа, докато Борисов и Плевнелиев бойкотираха проекта Белене и след няколко години ще купуваме ток от Турция. Плевнелиев с пяна на устата говореше против Русия като мислеше не за нас, а за себе си за да може да си осигури службичка в НАТО или ЕС. Тиквата се подмазва на запада да го крепят защото като падне от власт отива в затвора.
8
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като чехите, които по принцип никога не са обичали руснаците и РУСИЯ гласуват за русофил, представете си колко ненавиждат еврогейците и техните лиготии и малоумия!
7
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на Чехия не й харесва Европа щом избира този руски агент, значи спокойно може да напусне съюза и да се присъедини в Евразийския съюз. Нека в България също се направи референдум. Нека отървем Запада от пр0стотията, злобата и комплексите на източноевропейския скот.=================Има и друг вариант - да променят ЕС така че да замяза на нещо по-нормално.
6
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За проруския Земан и вторият мандат му е много...5 години загубени за чехите от носталгия по комунизЪма !
5
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Земан са гласували предимно в селските райони и по-малките градове, а за Драхож в големите градове и предимно в Прага където подкрепата за Драхож е 68% !
4
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше либерал подкрепящ ЕС, разселването на мигранти и врякащ срещу Русия като плювналиев, те тогава със сигурност щяхте да го обявите за обединител на нацията.
3
6
 
47
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Бил проруски настроен- дрън-дрън. Просто е прагматичен и отчита, че да се караш с Русия не е здравословно.
2
47
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на Чехия не й харесва Европа щом избира този руски агент, значи спокойно може да напусне съюза и да се присъедини в Евразийския съюз. Нека в България също се направи референдум. Нека отървем Запада от пр0стотията, злобата и комплексите на източноевропейския скот.
1
5
 
37
 
! Отговори
ценител преди 6 години
"СПОРЕД НЕГО, вълната от ислямистки и екстремистки атентати в Европа е свързана с наплива на пришълци."................Това кефи.