САЩ са уведомили Турция: Спират доставките на оръжие за сирийските кюрди

Отношенията на Анкара и Вашингтон се обтегнаха след офанзивата в Африн
27 яну 2018 12:16, Елка Василева
131
САЩ са уведомили Турция: Спират доставките на оръжие за сирийските кюрди
Снимка: архив, Reuters

САЩ са уведомили Турция, че повече няма да доставят оръжие на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), съобщиха днес Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Анадолската агенция.

Турската офанзива в района Африн, северозападна Сирия, срещу СЗН отвори нов фронт в сирийската гражданска война, но и обтегна отношенията с Вашингтон.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Хърбърт Макмастър е уверил Ибрахим Калън, говорителя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че доставките на оръжия за СЗН и ПДС се прекратяват в телефонен разговор тази нощ.

САЩ предизвикаха гнева Анкара, тъй като доставяха оръжия, обучаваха и осигуряваха подкрепа на сирийските кюрди. Според Анкара СЗН и ПДС са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 година. ПКК има бази в Северен Ирак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: кюрдиСАЩТурцияАфрин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
23
 
9
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
До Нострадамус 75Напълно съм съгласен с теб. Скоро фесовете ще завият на умряло, ще ги разпокъсат на 3-4 части, ще ги изритат от Босфора и останалите една щайга хора ще ги съберат под едно дърво в анадола. Те това ще е Ромистан ... И без това фесовете и ромистанците си приличат и по цвят и по манталитет все кючеците ги влекат и по акъл.
68
11
 
8
 
! Отговори
Нострадамус преди 6 години
Ще има държава, която е последната дупка на континента Европа, ооято без война и кръв ще смени нация... Ще се нарича Poмистан...
67
4
 
17
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
До шматка"Тука повечето не са разбрали смисъла на обещанието.Американците са казали че повече няма официално да пращат пушки."Прав си... Ще продължи Петагона да пуска с парашут сандъците с оръжия, както правеше за идил...!!! И никоя евроатлантическа медия не го показа! По турсдките медии със дни ги показваха.
66
21
 
6
 
! Отговори
Нострадамус преди 6 години
Туркия ке падне. Освен това ке се разпадне на 3-4 части. Наближава и изгрева на Кюрдистан. Истамбул ще изчезне и отново ще има Константинопол, а турците ще бъдат събрани само под едно дърво. Казах.
65
4
 
13
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Кюрдите винаги са се били за самите себе си.Изоставиха ги както Русия, така и САЩ и то по една и съща причина - за да не си развалят добрите икономически връзки с Турция.Когато не става дума за пари - просто става дума за МНОГО пари.
64
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излъгаха кюрдите да се бият за САЩ, а сега ги предават. Краварска благодарност.
63
3
 
17
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"САЩ са уведомили Турция: Спират доставките на оръжие за сирийските кюрди"А дали ни пука като доставяте... Ако искате още 4000 тира им доставете... :-) :-) :-) защо се отказвате :-) :-) :-)
62
2
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тука повечето не са разбрали смисъла на обещанието.Американците са казали че повече няма официално да пращат пушки.
61
7
 
8
 
! Отговори
гого преди 6 години
и как би се задействал член пети от Вашингтонския договор ако Турция реши да ни навести както сега го прави в Сирия. Кой ще тръгне да ни защитава, Гърция, Румъния, дръжки ,вс ще се услушват с декларации и ще ни гледат сеира. Онзи дъртия Аню да каже, нали е британски възпитаник с колеж по незнам си каква отбрана.Добре че са язовирите в родопите че ги е страх от тях, само че язовири авиация не спират.
60
2
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
Това е поредното обещание на Трамп.Ама Тайип е по-луд и от Тръмп и от Путин.Разбраха,че лудият от Анадола не блафира,както помислиха в началото.Не го харесвам(защото съм невярващ) но в момента е прав.
59
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И янките сведоха глава пред Ердоган,а иначе са много велики и обичат да раздават демокрация и да се грижат за човешките права,но само там където има полза за тях!
58
8
 
7
 
! Отговори
Който не харесва тук преди 6 години
Чемодан - Вокзал - Стамбул
57
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с Бисеров и Пеевски от ДПС???Кога ше ги видим в затвора с раираните пижами??
56
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се забранят ДПС и ДОСТ-двете пипала на турската мафия в България.Те са терористични организации!!!Цацаров къде спи???
55
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодор Живков хубаво беше решил да изгони гадните и миризливи турци от България.Не му стигна време-заради предатели като Луканов и Младенов.
54
14
 
5
 
! Отговори
Мдааа... преди 6 години
Турция се знае, че има апетити към наши територии, а ние се надяваме, ако нещо, американците да ни спасят...
53
26
 
17
 
! Отговори
история преди 6 години
Не сме забравили историята:5 века турско робство.Тая държава се казва България.На който не му харесава, да се маха за Анкара или Истанбул-при диктатора Ердоган!!
52
25
 
8
 
! Отговори
за Сирия преди 6 години
Сирия е суверенна държава.Асад е законен президент на Сирия.Слава на великия сирийски народ - устоя на агресията на ИДИЛ.Сирийците ще устоят и на турската агресия!!!
51
3
 
50
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До ТурчинаТези които пишат тук са провокатори. Повечето българи не ви мразим, живяли сме заедно векове наред в мир. По-скоро българина се притеснява, тъй като сме малка страна. Въпреки, че повече от 100г. не сме били в конфликт. Аз лично нямам нищо срещу Турция. Даже вашия лидер ме вдъхновява как ви брани интересите - в случая не позволява създаването на кюрдско косово по границата ви - развъдник на тероризъм. Надявам се да се справите и нека двата ни народа живеят в мир и братство.
50
27
 
16
 
! Отговори
Емин преди 6 години
Изтината е че булгиристан може да падне са точно 2 дни от братята *** който бес това ви колят всеки ден гаурчета. Страх ви е ама първо вие позле тсяла европа ще тури феса гауриии