САЩ са уведомили Турция: Спират доставките на оръжие за сирийските кюрди

Отношенията на Анкара и Вашингтон се обтегнаха след офанзивата в Африн
27 яну 2018 12:16, Елка Василева
131
САЩ са уведомили Турция: Спират доставките на оръжие за сирийските кюрди
Снимка: архив, Reuters

САЩ са уведомили Турция, че повече няма да доставят оръжие на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), съобщиха днес Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Анадолската агенция.

Турската офанзива в района Африн, северозападна Сирия, срещу СЗН отвори нов фронт в сирийската гражданска война, но и обтегна отношенията с Вашингтон.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Хърбърт Макмастър е уверил Ибрахим Калън, говорителя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че доставките на оръжия за СЗН и ПДС се прекратяват в телефонен разговор тази нощ.

САЩ предизвикаха гнева Анкара, тъй като доставяха оръжия, обучаваха и осигуряваха подкрепа на сирийските кюрди. Според Анкара СЗН и ПДС са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 година. ПКК има бази в Северен Ирак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: кюрдиСАЩТурцияАфрин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
16
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААА преди 6 години
"САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПРОСTOTИЯ НЯМАТ ГРАНИЦИ!"РEЗАН ТАЛИПХАН ЕРСДУХАН
28
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция ще падне!
27
11
 
8
 
! Отговори
Nc преди 6 години
Ердухан издухания върви смело по стъпките на своя учител Хитлер и закономерно ще свърши като него - в международния съд в Хага.Горкият Таип се зае с чужда пита помен да прави и да се възползва от нещастието на кюрдския и сирийския народ, за да заграби чужди територии. Забравил е обаче принципа на бумеранга - всяко зло се връща двойно на този, който го извършва.
26
7
 
26
 
! Отговори
Фасул Левски преди 6 години
Ако се съди по новините на кюрдските терористи и коментарите на българите, турската армия се е разбягала, терористите маршируват из улиците на Анкара и българската армия почти навлиза в Истанбул! Аааах мечти мечти ... ако не са и те, как мизеерният българин ще преживее деня ...
25
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода и независимост за кюрдите!!!
24
10
 
25
 
! Отговори
Фасул Левски преди 6 години
До Анонимен 23Хранихме и поихме, вардихме и множихме българите цели 500 години. И най-важното - трябвае да ви изтърпим през цялото това време! Това е едно такова 7 милионн племе, от което само за 7 години, 7 милиарда хора около света са пропищели в един глас!
23
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Фасул Левскипотури носят САМО тсзиганите(турците)
22
2
 
14
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Не ме интересува миналото , смятам че нямам интерес в близкият изток да има размирици и САЩ да преначертават граници и разпалват войни и племена араби сирийци всякакъв народ да бягат насам - само и само да съборят режима на един диктатор. Не аз като БГ европеец нямам полза от туй така го виждам.
21
0
 
18
 
! Отговори
Да преди 6 години
Докато Турция бие терористите,свободните части на САА,унищожават остатаците от ИД.....
20
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция ще си плати за престъпленията!!!
19
24
 
10
 
! Отговори
АЗ СЪМ КЮРД преди 6 години
Падишахът Ердо този път сериозно нагази лука, като последиците от манията му за имперско величие ще бъдат понесени за съжаление от всички турци.Военната му кампания вече забуксува и турските войници се връщат в ковчези по родните си места.
18
9
 
19
 
! Отговори
Фасул Левски преди 6 години
До Анонимен 20Както винаги, гай *** с еднаква лекота кърпи потурите си, чисти обора и обсъжда международно право! Ей, не напразно се слави като най-умното създание по тази част на Вселената, нали!?
17
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците извършиха геноцид над арменците(арменски геноцид), над българите(5 века робство), сега избиват кюрдите, щото били терористи.Няма по-долна и гадна нация от турците и техния Ердоган!
16
0
 
15
 
! Отговори
ОбикновенБългарин преди 6 години
Нищо незная за кюрдите и спорът им с турците...почти нищо незная и за подмолните игри на САЩ в близкият изток - но резултатът е налице близкият изток е разграден двор и всички тамошни народности арабели сирийци либийци са плъзнали из Европа ...еее вас питам добре ли е туй ? Аз още немога да схвана здрав смисъл европеец да кани цялото туй племе насам и да му се радва и да подкрепя войните в техните райони !
15
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция няма право да вкарва войски на съседни държави-Ирак и Сирия.Много нагли станаха тия турци , начело с диктатора Ердоган.Няма ли кой да им даде урок?
14
1
 
36
 
! Отговори
Отговорете пиндорси преди 6 години
Въпроса е какво правят сащ в Сирия и защо подкрепят тероризма там?
13
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тсзиганите и турците сте едно и също
12
1
 
9
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
Хибриди мои юначни, бъдете внимателни с тази новина! Прилича на капан.Да, пробвайте по малко с "краварите са унизени", но също така очаквайте събитията по-нататък и си четете, ама вдеки ден си четете опорните точки!Едно сближаване между Турция и САЩ може и да не е толкова добра новина. Изчакайте.
11
12
 
22
 
! Отговори
Фасул Левски преди 6 години
Казал съм го стотици пъти, но както са казали хората повторението е майка на знанието. Това правило е особено валидно за "най-умните хора в света", представителите на арийските племена като кюрдите, българите и тсзиганите - кюрдите в исторически план са ползвани половин дузина пъти и всеки път прецаквани! Така ще е и сега! Единствено Тюркийе им даде всички възможности за пълна реализация и интеграция в турското общество. Аллах да пази Тюркийе и вразуми обърканите ни братя кюрди! Амин!!
10
0
 
21
 
! Отговори
Професор преди 6 години
През 2003г., малко преди инвазията в Ирак, предрекох, че намесата в близкоизточните дела, в тази бездънна яма от проблеми, ще постави началото на края на американската доминация. 18 години по-късно това е все по-явен факт. Гарантирам ви, че след още 20 години няма да можете да познаете света.