Германски работници ще стачкуват идната седмица

Исканията им: 28-часова работна седмица и 6% увеличение на заплатата
28 яну 2018 21:00,
29
Германски работници ще стачкуват идната седмица
Снимка: Reuters, архив

Работниците в около 250 германски компании ще стачкуват идната седмица след провала на преговорите между синдикатите и работодателите. Това съобщи днес Йорг Хофман, ръководител на най-големия германски профсъюз И Ге Метал (IG Metall), информира Асошиейтед прес, предава БТА.

Работниците от металургията ще се включат в 24-часови стачки в цялата страна, ще бъдат засегнати малки и големи компании, посочи Хофман пред в. "Билд".

Планира се стачките да започнат в средата на идната седмица.

Преговорите за условията на труд се провалиха вчера, след като работодателите не приеха исканията за възможност работниците да преминават на 28-часова работна седмица за период до две години с право след това да се върнат към предишните си работни часове, както и 6-процентово увеличаване на възнагражденията за една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците искат комунизъм и социализъм, а ние оттам се връщаме. Велев, Данев и Домусев искат да ни закарат обратно в ранния предкапитализъм-феодализъм.
24
4
 
14
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Германски работници ще стачкуват идната седмица===========Кооо?! Расистиии! Ислямофобиии! Не ги е срам! Германците трябва да работят по 50-60 часа седмично, за да има достатъчно пари за помощи за бежанците! Никакви стачки! Меркел забранява!
23
2
 
10
 
! Отговори
POPA преди 6 години
MISLEH SI ZA6TO BAY GANYO KOMENTIRA VAPROSI SVARZANI S RABOTNI4ESKATA KLASA V GERMANIQ VMESTO DA SI GLEDA KO4INATA, KOKO6ARNIKA, SVINAR6TINATA.NO POSLE SE SETIH 4E BEZ GERMANIQ I EVROPEYSKIQ SAYUZ BAY GANYO 6TE UMRE OT GLAD, ZA6TOTO NQMA DA IMA SUBSIDIYKI I NQMA OT KADE DA SE KRADE.
22
2
 
5
 
! Отговори
POPA преди 6 години
Do 21,ABSURDNA E TVOQTA GLAVA I TVOETO ROBSKO MISLENE, VSE PAK TE RAZBIRAM. SLED 500 POD TURSKO I 45 GODINI POD RUSKO, KAK 6TE MISLI6 KATO 4OVEK. POINTERESUVAY SE MALKO KAKVO STAVA IZ ZAPADNA EVROPA I TOGAVA KOMENTIRAY VMESTO DA SE IZLAGA6. VE4E IMA STOTICI FIRMI KOITO TESTOVO RABOTQT PO 30 4ASA NA SEDMICA BEZ PROMQNA NA ZAPLATITE, KOETO SE OKAZALO 4E E PO PRODUKTIVNO, NA FONA NA PO MALKOTO BOLNI4NI I. RABOTNICITE IMAT POVE4E JELANIE I SA KREATIVNI.
21
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Исканията им: 28-часова работна седмица и 6% увеличение на заплатата"Хахахахха момент само да направя сметката. Примерно аз съм на 9 часов работен ден, което сумарно е 45 часова работна седмица. Швабата иска да бачка 5,6 часа на ден, демек да си тръгва след обедната почивка? ХахахаххахахРазбирам исканията за повишение на заплатата, обаче исканията им за работна седмица са просто абсурдни. Тези хептен са му отпуснали края.
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасете Пирин сега!
19
2
 
16
 
! Отговори
Вдигай се народе! преди 6 години
30 часова работна седмица и 1000 лв. минимална заплата!
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление в Германия средата за бизнес се разваля мноооого.Мин заплата скача тя и сега е сред най високите в света.Със нея скачат сметките и цените от там продуктите стават по скъпи и разходите по големи.До преди 5 години когато нямаше фиксирана мин заплата цените беха супер на наемите и консумативите.Сега заради по високите ставки всичко е скочило и фирмите масово взимат работници на таил цаит или мини джоб което не е добре. Ако Германия падне пада ЕС
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези специално са от рисковите професии, които искат да работят по-малко за същите пари.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Белите страни отдавна знаят, че трудът е продуктивен 4-5 часа на ден.....Глупости. Работното време постоянно намалява, за да се назначават повече хора на непълен работен ден (работнодателят не плаща здравна осигуровка). Работникът си взима втора такава работа, за да оцелява, плаща за нея най-високия възможен данък плюс 20% от общия брутен доход от двете само за държавна здравна осигуровка. Изключвам миниджобс до 450 евро. Ако е наемен (цайтарбайт) взима и в пъти по-ниска заплата от другите.
15
3
 
27
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Българите не стачкуват!Даже и , когато децата им гладуват!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм член на този профсъюз.Германците стачкуват в случай че им се пипне лукса а ние когато няма какво да ядат децата ни!
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минимална работна заплата в Германия от миналата година 8.84? на час!!!. Става въпрос за шефове на" подводници" ... За тези които не съ били в казармата обяснявам, миячи на чинии,работници в макдоналд, бъргър кинг и др. В България една миячка на чинии взима около 30лв. За смяна от 12часа.... Равносметката е че работи 10 часа за !??? Кефа на шефа... Това е разликата!!!
12
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
За какво ще стачковат германците какви заплати искат като не могат да проумеят,че тия пришълци които покани Меркел искат пари и някой да ги храни и облича за това трябва да работят повечеГалсувахте за Меркел това ви очаква а не да искат увеличения на заплатите.
11
1
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Стачкуваме в четвъртък - надницата ни я плаща профсъюза ( членския внос е 1% от месечната ) а убитаци като юзъра "Факт" ще продължат да мият подовете в кланниците на др.Гергов - с голия си патриотизъм...и мощната заплата от 300 - 400 ? .... ако изобщо!:-)
10
0
 
6
 
! Отговори
Поп Кръстьо преди 6 години
Работниците членуващи в Иг метал вземат минимум 18 евро на час тарифа.
9
4
 
26
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Да дойдат при нас да видят как се работи по 13 часа 20 дни в месеца минимум.
8
41
 
20
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Смешно е как българите възхваляват Германия а всъщност там е мега зле.За труда си печелиш мизерни пари и бачкаш много все едно си в Аушвиц ама българите им харесва да са си робчета нещо генетично ще да е все пак 5 века братче!Само германиика та германиика им е в устенцата!
7
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4В Белите страни отдавна знаят, че трудът е продуктивен 4-5 часа на ден. През останалото време работникът няма нужната енергия и потенциал. Но на чорбаджията кратуната му не увира и мисли, че удължавайки работното време ще произведе повече продукт и ще извлече всичките силици на роба си. И удължава, и удължава раб. време. Ако има начин ще те прикове с вериги към машината, бюрото, щанда, камиона, ТИР-а, комбайна, строежа...
6
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GogoКогато заплатата ти е европейска и 3-4% са нещо.Когато заплатата ти е българска- 400-500-600лв, 3-4% са нищо.Не сравнявай Бг и Германия. На светлинни години сме и никога няма да ги догоним.