Държавата му фалирала, Джордж Уеа намали заплатата си!

Новият президент на Либерия очерта мрачна картина
30 яну 2018 09:00, Елка Василева
16
Държавата му фалирала, Джордж Уеа намали заплатата си!
Джордж Уеа. Снимка: Reuters

Новият президент на Либерия - известният футболист от близкото минало Джордж Уеа, обеща да намали собствената си заплата с 25% и предупреди "фалиралата" държава, че я чакат трудни времена, предаде Ройтерс.

"Състоянието на икономиката, което моята администрация наследи, показва, че предстоят много работа и решения", каза новият президент в обръщение към нацията, което очевидно имаше за цел да намали високите очаквания след изборната му победа в края на миналата година, отбелязва агенцията.

"Нашата икономика е фалирала, нашето правителство е фалирало. Нашата валута е в състояние на свободно падане, инфлацията расте", каза Уеа, който положи клетва преди седмица.

Още по темата

"Безработицата е безпрецедентно висока, а чуждестранните ни резерви са на най-ниското си равнище за всички времена", допълни той.

Новината, че ще намали собствената си заплата, вероятно ще се възприеме добре на континент, който е свикнал с висши държавници, възнаграждаващи се с баснословни суми и бонуси.

Въпреки мрачната картина, която представи, Уеа обеща реализиране на инфраструктурен проект на стойност три милиарда долара, който да свърже столицата с югоизточната част на страната.

Президентът също така обеща да отмени закон, който забранява на хора, които не са с черен цвят на кожата, да стават граждани на Либерия и да притежават собственост в страната, допълва ДПА.

"Това противоречи на името на Либерия, което означава "свобода" (Liberty), каза Джордж Уеа. Според него този закон също така ограничава развитието на икономиката, защото спира чуждестранните инвеститори.

Уеа има зад гърба си забележителна футболна кариера като играч на няколко големи европейски клуба - френските "Монако", "Пари Сен Жермен", и "Олимпик" (Марсилия), италианския "Милан" и английския "Челси", с които е носител на редица европейски купи и награди. През 1995 г. той стана първият африкански футболист, носител на "Златната топка".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
Ей големи хейтъри сте божеее, Руски и Корейски инвестиции нямало да има за Либерия. Абе Русия е от 5 години в санкции и въпреки това се развива. Станаха номер едно по производство на пшеница в света. За Сев.Корея пък какво да говорим: те са от 50 години в санкции. Що не се премахнат да видим къде ще стигнат а? Отавете ги да живеят хората
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либерийците са потомци на освободени роби от Щатите!Либерия е изкуствена държава,създадена от президента Монро!Богата страна,но мързелив, примитивен и криминогенен народ!"Евтиния флаг" е единствения постоянен доход във валута!Няколко европейки просто изчезнаха,и на другите им мина мерака да ги учат на демокрация!
11
4
 
4
 
! Отговори
Кукуригу преди 6 години
Тея щом са избрали техния Стоичков за президент - много по-добре сме от тях.
10
3
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Много бъркаш не става въпрос за лошия Запад, а за гей-запада, за двуличието, лицемерието, захаросаната глупост и други гей-прийоми завладяли запада - ето за това става въпрос. Те ни бият, изнасилват и убиват, ния им се радваме, ето за това става въпрос! Запада има нужда да е по-лош, много по-твърд, за такива страни като Либерия никакви инвестиции, да умират от глад! А с путинова Русия и държавата на глупостта КНДР, аз не желая да имам нищо общо.
9
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
До РеалистътОт Уеа до Перукан и Данчо емфието...разликата е от тук до Луната.
8
4
 
6
 
! Отговори
Do 7 преди 6 години
До АнонименХайде, как и в тази новина намери намесата на лошия Запад??!! Еей...уникални сте!Точно този "лош" Запад, с инвестициите си е единствения шанс на Либери за подобряване на положението и.Едва ли чакат Руски или севернокорейски инвестиции.Така че...хайде, малко си преосмислете опорките.
7
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"забранява на хора, които не са с черен цвят на кожата, да стават граждани на Либерия и да притежават собственост в страната" - значи в 21 век си имаме страна с нациски режим, но всички "велики" борци за човешки права си мълчат, все едно са глътнали по един голям черен банан!? Ако някой в Европа или Северна Америка дори неволно загатне за някаква расова сегрегация, се вдига олелия до небето, но Африка може. После НПО-гейовете ви разтягат локуми как трябва да им помагаме, да сме толерантни и т.н.
6
2
 
16
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тенденцията е света да стане една голяма Либерия/Хаити/Сомалия и пр. образци на расовата свобода. " закон, който забранява на хора, които не са с черен цвят на кожата, да стават граждани на Либерия и да притежават собственост в страната". Ако белите не се осъзнаят и не преградят брега на Средизимено море със Железна стена - живота в Европа ще стане труден.
5
3
 
22
 
! Отговори
почти като у нас преди 6 години
В Либерия е направо страшно!Всички са бандити,никой не работи,полицията са най-големите разбойници!Стоиш в хотела и не си подаваш носа навън,че иначе лошо!И като свършиш работа,на летището на макс!
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме в много по-добро положение, да, управлява ни бивш мафиот от СИК с много мръсно минало зад гърба си!
3
3
 
53
 
! Отговори
до1 преди 6 години
Прав си , друго си е да те управлява високо квалифициран пожарникар
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше много добър футболист.
1
9
 
21
 
! Отговори
Реалистът преди 6 години
Ха ха ха :) Това все едно ЛОБИ Михайлов , Данчо Лечков - енфието или Емо Костадинов - далаверата да станат ПРЕЗИДЕНТИ НА БЪЛГАРИЯ :) Ще бъде голям смях и голямо крадене ! :) :) :)