Йеменските сепаратисти напредват в Аден, десетки убити

Целта – Южен Йемен отново да стане независима държава
30 яну 2018 11:00, Елка Василева
13
Йеменските сепаратисти напредват в Аден, десетки убити
Снимка: архив, Reuters

Сепаратистите, които искат Южен Йемен отново да стане независима държава, напредват в Аден. Десетки хора бяха убити при ожесточени сражения във втория по големина град в страната през последните два дни.

Сепаратистите са превзели президентския дворец в Аден, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на йеменските сили за сигурност.

Международно признатото правителство на Йемен се помещаваше в комплекса, откакто столицата Сана бе превзета от шиитските бунтовници хуси.

Сраженията в Аден избухнаха в неделя, когато изтече даденият от сепаратистите краен срок на правителството да подаде оставка.

Президентът Абд Рабу Мансур Хади определи действията на сепаратистите като държавен преврат.

36 души са били убити и 185 - ранени, в Аден за два дни, съобщи Международният комитет на Червения кръст, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че боевете с танкове и артилерия в пристанищния град усложняват още повече конфликта в Йемен. Сепаратистите бяха съюзници на Мансур Хади, но отношенията им се обтегнаха миналата година, след като президентът уволни губернатора на Аден Айдарус аз Зубайди.

Международно признатото правителство на Йемен отделно се сражава от три години с подкрепата на оглавяваната от Саудитска Арабия сунитска коалиция срещу поддържаните от шиитски Иран хуси. Редица екстремистки групировки, сред които Ал Кайда и "Ислямска държава", освен това са активни в най-бедната арабска страна, която е обхваната от тежка хуманитарна криза.

Най-малко 11 души загинаха днес при самоубийствен атентат в Югоизточен Йемен на контролно-пропускателен пункт на милиции, подкрепяни от Обединените арабски емирства, част от коалицията начело със Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, като се позова на официални източници и местни жители.

Атаката била извършена североизточно от Атак - главния град на провинция Шабуа, на близо 500 километра източно от столицата Сана.

Атентатор самоубиец се врязал с автомобил, натъпкан с експлозиви, в контролно-пропускателния пункт. След това въоръжени мъже открили стрелба по пункта.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Йеменбоевесепаратисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми от всякакви новини за араби.Писнаха ми всички араби.Нещо друго освен да се дупат и тепат кой кого си нарочи??? Ааа и от време на време някой пертолен "принц" си купил най-красивата камила.
9
0
 
7
 
! Отговори
БГ преди 6 години
НИЩО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА,КОЕ Е ЗАКОННО И КОЕ НЕ,НЯМА ЗИМА ТАКА ЧЕ МОГАТ ДА СЕ ПУЦАТ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ,САМО ДА НЕ ДОЙДЕ ТААЗИ ПАТАКЛАМА НАСАМ.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2, сега с включването на тн сепаратисти ситуацията става малко по-сложна. Текста на статията ни убеждава, че сепаратистите са срещу куклата на конци, но аз не вярвам. Мисля, че сепаратистите са наемници на шефовете, които в последно време се разочароваха в куклата на конци и по този начин я сменят, както в най-скоро време ще сменят и Потрошенко.
7
5
 
5
 
! Отговори
От посолството преди 6 години
Кои са от нашите?.По принцип подкрепяме законно избраните президенти...хм....ама айде моля ви се престанете с неудобните въпроси...
6
8
 
5
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
Кои са от нашите?...Чакаме инструкции от масква. По-късно ще изпратим мейлите.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи от кои си. Хусите са поддържани от Иран и Русия, а законно избраното правителство от САЩ и СА. Тука ситуацията е като в Сирия с разменени роли.
4
11
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Виждам, че русофилите подкрепят атентаторите-самоубийци...
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на Йемен е че не са ратифицирали Истанбулскато конвенция, ако го бяха направили, сега нямаше да се избиват, а да се наказват сексуално, дето се вика правете любов, а не война.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаблюдаващМи ти си прецени - от едната страна има 300 000 жители на Йемен, вдигнали оръжие срещу куклата на конци на саудитска арабия, за която се бият 20 000 наемници (няма пари за повече) и 200 000 чуждестранна армия на шефовете му, за да я върнат на власт.
1
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 6 години
Кои са от нашите?