Китай измества Съединените щати от Азия

Пекин реструктурира целия международен ред на континента
Обновена: 30 яну 2018 20:22 | 30 яну 2018 19:22, Елка Василева
71
Китай измества Съединените щати от Азия
Снимка: архив, Reuters

Анкета на "Галъп" сочи, че откакто Доналд Тръмп е на власт, ключовите съюзници на САЩ в Азия вече не са толкова сигурни, че Вашингтон ще ги брани. Не бе затворена нито една военна база, но лозунгът "Америка преди всичко" подрони статута на САЩ.

Затова Япония и Австралия укрепват военните си връзки, а Филипините, стар партньор на американците, теглят заеми от Пекин. Според експерти за разлика от САЩ Китай е засилил влиянието си върху политиката и икономиката на региона.

Година след идването на Тръмп в Белия дом виждаме разклатена вярата в ръководната роля на САЩ в света. Според проучване на "Галъп" в 134 страни рейтингът на администрацията му е спаднал на 30 процента. През последната си година администрацията на Барак Обама имаше одобрение от 48 на сто, пише Владимир Скосирев, "Независимая газета".

Си Ен Ен изтъква, че процесът е засегнал дори страни като Япония, Австралия и Южна Корея, на които разчита най-много американската военна стратегия в Азия. Неяснотата около ангажиментите на САЩ към региона подбуди местните лидери да укрепват отношенията помежду си.

Ще посочим за пример неотдавнашните договорености между премиера на Япония Шиндзо Абе и австралийския му колега Малкълм Търнбул от срещата им в Токио. Засега коментаторите наричат връзките между двете страни квазиалианс.
Правителствените глави обаче решиха да сключат пакт за сигурност, който ще даде възможност войските им да участват в общи учения при взаимно домакинство.

Вестник "Стрейтс таймс" изтъква, че преговорите, повлияни от заплахата от Северна Корея, всъщност са имали и по-дълбоки причини - растящата китайска сфера на влияние и съмнения относно политиката на САЩ в региона. Още повече с оглед няколкото горещи точки там. Според Чисуке Масуо, доцент от Университета за социални и културни изследвания на японския остров Кюшу, Китай навярно ще ги използва, за да докаже своето превъзходство.

"През юли 2021 г. се навършват 100 години от създаването на Китайската комунистическа партия. Както смятам, около тази дата председателят на КНР Си Цзинпин силно ще пожелае да демонстрира пред народа си, че Китай е станал водеща сила в региона", казва Мацуо. След три години САЩ ще се опитат може би да възстановят позициите си, но това надали е възможно. Китай преструктурира целия международен ред в Азия и Тихия океан, обяснява той.

Борбата между Китай и САЩ никъде не е вземала толкова открити форми, колкото в Южнокитайско море (ЮКМ). Китай продължи да строи въздушни бази и радари на острови, където се е настанил или които сам е насипал. Неотдавна САЩ изпратиха край един от тях ескадрен миноносец. Китай протестира - и нищо повече. Но конфронтацията бе смекчена от корейската криза. И видим ли кризата поуталожена, конфликтът неизбежно ще се изостри.

Китай в общи линии успя да спечели на своя страна Филипините, независимо че споразумение за отбрана свързва Манила с Вашингтон. Филипинският президент Родриго Дутерте прие милиардни заеми от Пекин. Затова Манила едва ли ще се надява на помощ от САЩ в отдавнашния спор с Китай заради рифа Скарбъро.

Но лакмус, показващ докъде стига китайското влияние в Югоизточна Азия, става днес политиката на Виетнам. По думите на Иън Стори, сингапурски експерт по Югоизточна Азия, Виетнам изгради отношения в отбраната със САЩ, с което изглежда изпъква сред съседните страни като единствена пречка за експанзията на КНР в ЮКМ. Стигна се дотам, че през март е предвидено посещение на американски самолетоносач във виетнамското пристанище Дананг - за пръв път след края на войната във Виетнам.

"Женмин жибао", орган на ЦК на китайската компартия, помести злъчен коментар по този повод. Нищо чудно, писа вестникът. През 2011 г., когато излезе в морето първият китайски самолетоносач "Ляонин", американският самолетоносач "Джордж Вашингтон" навлезе в акватория, твърде близка до Виетнам. Американският кораб бе посетен от виетнамски офицери. А през 2014 г. САЩ частично вдигнаха забраната върху оръжейните продажби за Ханой.

Оценките за влиянието на Китай и САЩ в Азия трябва винаги да включват икономическия фактор, изтъкна пред "Независимая газета" Алексей Маслов, ръководител на школата за ориенталисти в московското Висше училище по икономика. "Днес на Китай се падат над 60 на сто от търговията в Азия. А делът на САЩ е под 25 процента. Останалото се пада на Япония и Южна Корея. Тъй че в търговията Китай е начело", каза експертът.

Друг много важен момент е броят на споразуменията, сключени през последните години от Китай с азиатски страни. В рамките на програмата "Един пояс - един път" Китай контролира почти цяла Азия с изключение на Япония и Южна Корея. А лансираната по-рано от САЩ идея за Транстихоокеанско партньорство се провали. "Но САЩ контролират все още сферата на валутните операции. Затова Китай се опитва да интернационализира юана и да ограничи господството на долара", добави Маслов.

Впрочем, въпреки острата си конкуренция с Пекин Австралия не иска да превръща Китай и Русия в свои врагове. Неслучайно австралийската външна министърка Джули Бишоп заяви, че Русия и Китай не застрашават сигурността на страната й. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
1
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
Те контролират само океаните, имат също така и бази навсякъде по света. Това е скъпо, но има и по- скъпо. Войната. Нито Русия, нито Китай стават по- силни. Русия е под икономически санкции на Запада и САЩ, цените на горивата паднаха икономиката им е в рухна. Китай има да мисли как ще изхранва 750 млн. гърла в следващите години които ще се увеличават. За справка Япония и Южна Корея процъфтяват и нямат този проблем.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голям икономически обикновено означава - къде господарите могат да си налеят крадените блага, за да могат най-добре да ограбят местното население. Б52 - да, геополитика е, но и тя не е константна величина. Можеш да контролираш океаните за известно време /Британия в миналото, Кравария днес/, но това се оказва непосилна задача в дългосрочен план. Просто е много скъпо. А Китай и Русия си Седят в къщи за 1/100 разход, разработват си оръжия и стават все по-силни. Особено Поднебесната.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато пазеха Германия да не се обедини с Русия,Русия се обедини с Китай.
48
0
 
7
 
! Отговори
експерт преди 6 години
Сащ са книжен тигър! Залязват!
47
0
 
11
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
България също страда от цялата работа. Попречиха на южен поток САЩ. Европейските санкции върху Русия също оказват лошо влияние върху България
46
0
 
9
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
Кошмара за САЩ е обединение на немската технология с руските природни ресурси. По друг начин казано никога да не позволяват една единствена сила (Германия или Русия) да доминира в Европа. Това е единствената комбинация която може да се конкурира със САЩ Затова разполагат бази в Полша, Прибалтийските републики, оборудване и техника в Румъния. Баланс на силата се нарича това. Искат да изолират Русия от Европа!
45
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Б-52"Китай и китайският ръст е пряко зависим от САЩ!"А САЩ са пряко зависими от Китай!На практика Китай могат да фалират САЩ за няколко седмици!Обаче това ще им струва прекалено много!И затова си траят,докато му дойде времето.
44
0
 
7
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До Б-52САЩ наистина контролират много неща,но влиянието им постепенно намалява!За да спрат тоя процес,те предизвикват множество конфликти.Което обаче е нож с две остриета-ако загубят няколко войни,авторитетът(или по-скоро страхът от тях) ще пострада необратимо.
43
4
 
1
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
Китай и "китайския ръст" е пряко зависим от САЩ!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те да си лежат на нея кълка, че са най-великите американците, Китай ги чака зад вратата...
41
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Китай е промишленост N1,БВП N2,военна силa N3 и още много неща.Въпрос на 10-15 години е да станат N 1 във всичко.Което не е добре за белите хора.Обаче вижте неадекватната реакция на САЩ-стремят се да унищожат Русия и после да подчинят Китай!На пръв поглед изглежда перфектно, но не е,просто е невъзможно!А правилното решение беше обединението на всички бели хора срещу останалите!Защо не стана така?Ами евреите поискаха ВСИЧКО-тотален Световен Контрол и предизвикаха 3-та световна война!
40
2
 
2
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
До 43. Не икономика, а геополитика мой човек. Какво значи най- голяма икономика? Сега ще ти кажа: САЩ контролират 4-те световни океана. Това само по- себе си означава огромна мощ и сила. Защото 1-во те могат да правят инвазия навсякъде (почти навсякъде айде) по света, и второ никой не може да им прави на тях. Търгуват със злато и петрол. Контролират цените на горивата. И още купища и купища активи.Най- общо казано контролират 25% от световната икономика. И могат да оказват влияние навсякъде!
39
0
 
5
 
! Отговори
експерт преди 6 години
В Китай е 90% частна собственост,но под ръководството на Комунистическата партия!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Б52, ей за това говориш недомислици, защото дрънкаш като икономист. Какво значи най-голяма икономика? В какво се смята? Кой я изчислява? Какво цели с изчислението? До колко е обективно то? Да изкопаеш дупка с лопата в Кравария струва да речем 100 долара, в България 10 долара, а в Папуа - 1 долар. Как при един и същи резултат цената плава както на някой му отърва? Кога народа ще зацепи, че икономиката не е съвсем наука?
37
1
 
7
 
! Отговори
нн преди 6 години
Не вярвах на геният Дън Сяо Пин, когато обяви през 1986 година че ще направи такова чудо от Китай. В нещата съм. То не беше и за вярване. Ей, стана. Тогава нямаха и купичка ориз да ядат на ден. Сега са номер едно. Това е новия обществено-политически строй, капитализъм и социализъм слети в едно, правят чудеса.
36
1
 
6
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
САЩ, произвеждат, но на територията на Китай. Те си изнесоха голяма част от производството заради ефтината работна ръка...
35
1
 
7
 
! Отговори
Пекин преди 6 години
Китай е мощна и модерна социалистическа държава! Сащ нищо не произвеждат-колите им ги правят в Мексико и всичко останало се произвежда в Китай! Сащ са книжен тигър!
34
2
 
1
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
Като не знаеш тогава защо се обаждаш неподготвен. Как Китай ще е голям пазар като няма покупателна способност. Голям пазар е ЕС, САЩ. Там хората имат пари. Центъра на Азия далеч не е Китай, а Южна Корея и Япония!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Б-52Абе незнам колко е "слаба" покупателната способност,след като още в началото инвеститорите точно затова заложиха на Китай,заради високата консумация и голям пазар.
32
5
 
1
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
Защо? Кои са топ 4-те икономики в света? 1)САЩ 2) Япония 3) Германия 4) Великобритания. САЩ е по- голяма от другите 3 взети заедно. Контролира четирите световни океана. Китайската икономика е експортно- ориентирана. Те си изнасят повечето *** които произвеждат. Най- големия клиент на Китай е САЩ. Икономическото си развитие дължи на САЩ. Китай е със слабо домашно потребление.Слаба покупателна способност.Над 2/3 от населението живее в изключителна бедност. Едно ембарго от САЩ и каталясват...