Пробита канализация, рискове от пожар, хлебарки – в британския парламент

Ремонтът на Уестминстърският дворец - 3,9 млрд. или 6 милиарда лири
Обновена: 1 фев 2018 14:46 | 1 фев 2018 13:45, Елка Василева
4
Пробита канализация, рискове от пожар, хлебарки – в британския парламент
Снимка: архив, Reuters

Хлебарки, пробита канализация, рискове от пожар. . . Огромният Уестминстърски дворец, където заседават двете камари на британския парламент, спешно се нуждае от ремонт на стойност няколко милиарда лири, който предизвиква разногласия сред депутатите.

Вчера те обсъдиха различните варианти за ремонта на огромната сграда в неоготически стил, над която се извисява часовниковата кула Биг Бен, на брега на река Темза в сърцето на Лондон. Дворецът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, пише Франс прес.

Порутени фасади, повреди на електроинсталацията, зле работещо отопление и климатична инсталация, течове, неизползваеми тоалетни: този ремонт се обсъжда от години, но правителството и депутатите не успяват да вземат решение заради мащабите на необходимите дейности и разходите по тях в момент, когато бюджетните икономии продължават да са в сила.

Сградата с над 1000 стаи не е ремонтирана като електроинсталация или канализация от средата на 19-и век, когато е възстановена от архитекта Чарлс Бари след пожара от 1834 г., унищожил голяма част от нея.

В тревожен доклад на парламентарна комисия от септември 2016 г. се изразяват опасения от избухване на "много сериозен пожар".

Само през първите 11 месеца на 2017 г. в двореца са регистрирани 11 възпламенявания, защото отоплителната парна система е от средата на миналия век и горещите тръби минават близо до зле изолирани електрически кабели. А един депутат се оплака, че в кабинета му имало теч. . . от урина.

"Не можем повече да отлагаме извършването на тези ремонтно-възстановителни дейности", предупреди парламентарната комисия.

Правителството внесе два текста в парламента по този въпрос. В единия се предлагаше нова оценка на необходимите ремонтни дейности до края на мандата на сегашния парламент, тоест още няколко години да продължи да се закърпва положението ден за ден. В другия се предлагаше ремонтът да започне, "щом стане възможно в началото на следващото десетилетие", а същевременно да се направи оценка на необходимостта от частична или пълна евакуация на сградата.

А депутатът лейбърист Крис Брайънт внесе предложение за пълна евакуация на двореца, докато трае ремонтът, който може да продължи 11 години. В друга поправка Шотландската национална партия настоява този период да се използва за модернизиране на парламентарната дейност, включително с въвеждане на електронно гласуване.

Преместването обаче е нещо немислимо за някои депутати, които отказват да напуснат дори временно двореца, символ на британската демокрация и смятан за предтечата на съвременните парламенти.

"Списъкът на опасностите е силно преувеличен", заяви консерваторът Едуард Лий, според когото "това е емблематична сграда и затварянето й за десет години ще е пагубно".

Тези вълнения напомнят реакциите на взетото през лятото на миналата година решение часовникът Биг Бен да замлъкне за четири години, докато се ремонтира кулата му. Правителството бе принудено да поиска през този период известната камбана да може отново да бие по специални поводи.

А всъщност, според парламентарния доклад от 2016 г., евакуирането на сградата вместо да се ремонтира малко по малко би било най-евтиното и най-бързо решение.

Според оценка от 2015 г. ремонтните дейности ще струват 3,9 милиарда лири (4,6 милиарда евро), ако депутатите са извън сградата и 6 милиарда лири, ако останат в нея. Смята се обаче, че тези числа са по-ниски от реалните.

Освен около 1500-те парламентаристи - депутати и лордове, ще трябва да се настанят другаде и работещите в сградата още 3000 души: парламентарни сътрудници, готвачи, охранители. . .

Колкото до окончателно напускане на Уестминстърския дворец и преместване в чисто нова сграда, депутатите отхвърлиха този вариант с гласуване през 2012 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Не мога да повярвам!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни, пък с голямо самочувствие.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много енергийно-неефективен този дворец ... има спешна нужда от малко стиропор и PVC дограма
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаха за премиер уважаван европолитик като Бойко Борисов,щяха да се сетят за някоя европрограмка за финансиране на ремонта и разбира се, извършен от правилните фирми!