Конфликтът с Гърция - пречка пред Македония за НАТО и ЕС

Югозападната ни съседка винаги е била ябълката на раздора
39
Конфликтът с Гърция - пречка пред Македония за НАТО и ЕС
Снимка: Bulgaria ON AIR

Спорът за името на Македония датира от много дълго време. Югозападната ни съседка винаги е била ябълката на раздора. Конфликтът между нея и Гърция обаче е най-сериозната пречка Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, коментира в студиото на "Денят ON AIR" народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Красимир Богданов.

Преди дни стотици хиляди гърци излязоха на протест в Атина за името на Македония. Демонстрацията бе под надслов "Македония е Гърция", а 19 000 полицаи охраняваха шествието.

"Спорът между двете държави е отражение на отминали събития. По стечение на обстоятелствата Гърция в най-новата си история присъединява големи територии, които са населени със славяноезично българско население. Преброяванията от началото на миналия век показват, че в районите на днешните провинции Македония и Тракия, намиращи се в Република Гърция, живеят предимно българи", отбеляза още Красимир Богданов.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че дебатът между двете страни е по-скоро идеологически. А що се отнася до спора между България и Македония по отношение на общата история и въпроси, касаещи езика, то той е бил разрешен по удовлетворяващ страната и обществото ни начин.

"В момента се водят усилени преговори със Сърбия за подобряване на двустранните отношения. И изглежда на фона на тази ситуация Гърция се опитва да извива ръцете на Македония", допълни депутатът от Обединени патриоти в студиото на Владимир Сиркаров.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво ако не влезат в НАТО и ЕС.Ние като сме членки та цъфнахме от всякъде.Особено със супермодерно и мощно въоражение, силна икономика и с високи заплати и пенсии.Да не говорим за здравна система и просвета.
23
1
 
2
 
! Отговори
именно преди 6 години
конфликтите на Балканите трябва да бъдат по-скоро стимул, отколкото пречка за приемане в ЕС. Защото ако Макетония и Гърция нямат граница, какво значение има кой-да какво претендира. Ако Косово и Сърбия са в ЕС и нямат граница, какво значение има кое е Косово и кое е Сърбия. Помним как беше на границата между БГ и Гърция преди да ни приемат в ЕС -брат с брат разделяха, днес в Северна Гърция има повече българи отколкото гърци, които живеят и работят там.
22
1
 
2
 
! Отговори
ах преди 6 години
През седмица Турция нарушава водната граница с Гърция и гърците са възмутени от това че Ердо има претенции към границите,но пък самите те имат претенции към Македония.И това описва всичко в света на човеците и това което става по света.Хубаво е да си националист и да си голяма работа,до като не дойде един по голям и мощен националист от тебе и ти нарита канчето,тогава вече не е много приятно.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чети киртако, чети за ариите и за произхода на човечеството и не ни(се) занимавай с евтина ердоганска пропаганда. В научните среди има голям спор - турската история ли е по-измислена или македонската. Последната е една страница, а турската три реда.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГ АРИЯ Нарочно ти отделих сричките. Едно че сричаш и да ти е по-лесно, и второ да вденеш какъв е българският корен, и кои са истинските арийци и господари на планетата.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял свят знае че българите са най-стария народ на планетата, само форумния протофес - не. Дали е не ***?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Херодот живял в 5 век преди новата ера, но някакси успял да напише за величието на първия турчин пръкнал се през 2 век преди Христа. АХАЙАХАХАХАХХАХАХА, мекеренце лъжливоооооо тииии, евалата си Настрадине Ходжа, бегай да ги четеш тия приказки на анадолските примммаати с ромбоидните глави и песоглавските дзуурли
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно според Херодот скитите са траки, а нетурци иезикът им е чист български. Не лъжи хората, турско меккере! Тук има такива които четат доста повече от теб и то не като дявола евангелието.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Гърция е България. Няма никакъв конфликт.
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19"защото през 6-7 век не е имало турци"Пък си и много категоричен, ей! Още малко и ще кажеш, че турците са създадени от Ататюрк през 1923 г.!За щастите, освен измислената история на българите, има и истинска история, та знаем истината!Според Херодот, който е живял в 5'и в. п.н.е., по негово време турчинът Таргитас е бил крал на Скитите, които също са били турско племе! Не го казвам аз, написал го е Херодот преди 2500 години!!Четете бре хора, четете! Няма да ви навреди!!
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБългарите няма как да са турци,защото през 6-7 век не е имало турци,нито е съществувала такава нация.Нито македонска нация е съществувала тогава.Прабългарите се смесват със славяни в територията на днешна Румъния,в източната част са били българите,а западната славяните и се смесват,когато българите превземат тази територия,че дори и преди това българи и славяни са провеждали заедно нападения.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що се отнася до казуса по македонския въпрос,нещата не са толкова прости.На българите в Македония насила им е промито съзнанието след Втората световна война,други сами се отричат от българския си корен,защото са нямали избор или са били преследвани,а България не е можела да им помогне в този момент,когато и тя самата не е можела да помогне на себе си.Иначе гърците са в правото си,да си отстояват интереса,за разлика от българите,които не си отстояват интереса,защото политиците ни не са способни.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе говори наизуст,без да знаеш!За населението в Македония има съвсем точна статистика,точно след Освобождаването И от османците,описани са всички жители и като какви се самоопределят и около 85-90% се самоопределят като българи.Това е точна статистика можеш да я потърсиш.За Гърция също има такава статистика и са вписани дори оригиналните български имена на населените места,защото дори и през турското иго,българските имена не са били променяни.Що се отнася до казуса с
11
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Дали са прави или не-гърците знаят как да си бранят интереса!Ние-очевидно НЕ!
10
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДодоХайде спрете се вече с тази ваша измислена история българска бе хора! Пра-българите са турско племе, идват по Балканите в края на 6'и и началото на 7'и век, една част си запазва етническата самоличност относителна чиста, и това са днешните тъй наречени турци по Делиормана. Другата част продължава да напредва на юг и югозапад, постепенно се сместват с местните славянки - македонки. Заради полигамията, само за едно поколение турският се измества от македонския език, т.н. български език.
9
5
 
8
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Македонците не са случили на държава, нация и народ, от които да крадат в лицето на Византийска Елада. От България най-грубо и безцеремонно откраднаха историята, езика и самоличността на голяма част от Българските национални герои. При това под невежия, *** поглед на българското общество и продажните български лъжеполитици, които на документи признаха македонска нация и македонски език срещу очаквания за погалване по главата! Гърците обаче имат достойнство и се защитават. Всяка им чест!!!
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Македония може да стане държава? А Каталония Не? Само гърците ли ще протестират срещу. една измислена "страна"? Бойко бодигарда едва ли. Той е щастлив. На него да му падат кинтите друго не го интересува
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че са гърците. Иначе тиквата дава каквото му поискат.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе това да не е кубето на Ал. Невски?
5
4
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
"Югозападната ни съседка винаги е била ябълката на раздора"А *** винаги е бил "разтвори бузи"!