Руски издания: Москва декриминализира Дагестан

Цялото правителство на руската република бе пратено в оставка
6 фев 2018 13:30, Елка Василева
22
Руски издания: Москва декриминализира Дагестан
Снимка: архив, Reuters

"Падна временното правителство" на руската република Дагестан, пише на уводно място в. "Комерсант".

Вчера бяха задържани и изпратени в Москва и. д. премиер на Дагестан Абдусамад Гамидов, двама негови заместници и бивш просветен министър на републиката, заподозрени в кражба на средства от бюджетни социални програми, пояснява руският ежедневник. Според него в днешна Русия навярно за пръв път се поставят под стража толкова много високопоставени служители наведнъж.

Снощи цялото правителство на Дагестан бе пратено в оставка и за нов и. д. премиер бе назначен Анатолий Карибов. По думите на хора, близки до следствието, декриминализацията на руската република тепърва започва и може да бъдат разследвани още десетки местни служители, включително силови шефове.

Трябват проверки и срещу "ръководителите на някои правоохранителни и контролни органи, които години наред са си затваряли очите за многомилионни кражби", коментира Ризван Курбанов, бивш вицепремиер на Дагестан, днес депутат от Държавната дума.

"Комерсант" разказва как десетки въоръжени с автомати бойци от специалните части на Федералната служба за сигурност и федерални следователи обискирали вчера луксозните къщи на задържаните дагестански управници, където открили "големи парични суми, скъпоценности и оръжия", държани законно или не. В дома на премиера Гамидов, например, били конфискувани пистолети "Макаров", "Берета" и позлатен ТТ с монограм на собственика, два автомата "Калашников", самоделни заглушители и др.

Експертът по Кавказ Алексей Малашенко обяснява акцията с желание на Москва "да сложи елементарен ред в тази република, да намали нивото на корупцията, взела вече катастрофални размери". Ако федералният център успее, най-вече ако разруши клановете, сложили ръка на цял Дагестан, "това ще се отрази позитивно на ситуацията в целия Севернокавказки окръг", смята той.

За начало руското ръководство изпрати в Дагестан нов ръководител - влиятелния федерален политик Владимир Василиев, дистанциран не само от дагестанските елити, но и от лидерите на другите републики в Северен Кавказ. След него там дойде и нов прокурор, Денис Попов. Това сочи стремежа на Москва сурово да прочисти дагестанската управленска структура, отбелязва Малашенко.

Василиев започва "показателен бой с пръчки - силовите структури трябва да възстановят контрола над слабо контролирания регион, да разчистят най-мразените, да сложат по места свои хора", заявява пред в. "РБК", цитиран от Би Би Си, Ариман Гаджиев, бивш дагестански министър по печата.

Антикорупционното прочистване в Дагестан бележи окончателния крах на стария управленски модел в региона, твърди аналитикът Константин Казенин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
много интересно в Молдавия в Nokia народна малка скромна открихме високо плътни тежко терористични холограмни оръжия инсталирани върху батериите../виолетов масов убиец подържат/
17
0
 
0
 
! Отговори
черни терористи има преди 6 години
черни терористи масови убиици следят милиони цели чрез чипове и холограми в лични телефони телевизори и ..Експерти да огледат обсебени от черни проникващи масови убиици на площадите в КАйро и Истамбул ..нужен перевод на рускии
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A Боко Тиквата кога ще го декриминализират, щото не се търпи вече?
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РФ се разпада !
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Федерацията се разпада.
13
2
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Стига ревали и тук е така. Който краде повече от Бойо, Бойо го декриминизира по бързата процедура.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, декриминализация на Мумията !?
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога Чечня ще "декриминализира" Русия?
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел са наясно а кражбите на европари в Бъглария, но такаве е уговоркрата - бъдете полсушни, крадете или стройте магистрали и спацентрове, само не собсвени технологии и производство защото и без това няма на кой да продаваме нашите стоки.
9
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Първо се изземват паричките на всички заподозрени ! Задържане- парички-разследване и на МС в Стразбург се "разрешава " да се УАПЕ по Г.ЪЗ.О !!!!
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А у нас, кой и кога ще разруши клановете сложили ръка над цяла България? Кой? Кога?
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се прави. А у нас кога ще има задържани толкова високопоставени наведнъж? И да тичаме, пак няма да стигнем дори руснаците, какво остана за другите...
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес там утре и при нас......
5
6
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Може ли и на нас да пратят ФСБ да пооправи силовите структури...или Сергея Станишева, и Курнел.Нинов са се разбрали с Путин - за не им ги закача?
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ли някой и в Мутроландия ще вкара в затвора айдуците селски? Толкова милиарди откраднаха че вие бедна фантазията. На власт никога повече няма да се домогне друг защото тези които се самоназначават във власта си купуват ман..галските гласове. Нито един българин да не гласува за властуващите е достатъчен електората на ромите които са 800 000 човека с толкова гласуватели са в момента на власт. Може да си ги купуват до безкрай. Може да изпаднат от власта само ако гласувате всички срещу ромите.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма управия в тая държава
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 Те така или иначе не са нейни . там тя е завоевател
1
31
 
12
 
! Отговори
Ванга преди 6 години
Русия ще загуби Дегестан и целия Кавказ