ЕС обещава по-евтини подаръци за Коледа

Онлайн игрите, музиката и самолетните билети – на стария режим
7 фев 2018 20:40, Екип на Dnes.bg
4
ЕС обещава по-евтини подаръци за Коледа
Снимка: архив, Reuters

Още преди Коледа някои подаръци, купени през интернет, ще станат по-евтини благодарение на нови правила за пазаруването, гласувани от Европейския парламент.

Те ще задължат онлайн магазините да продават на еднаква цена стоките си, независимо дали купувачът е местен или от друга страна от ЕС, както и с каква банкова карта извършва плащането. Ще бъде забранено и автоматичното препращане от една страница на продавача към друга, предназначена за определена държава, практика, използвана широко и от авиокомпаниите.

Освен това клиентите трябва да имат равен достъп до промоциите, които занапред няма да могат да бъдат насочени към купувачите само от определена държава.

Новите правила ще важат за пазаруване на стоки като домакински уреди, електроника, мебели и дрехи, но не и за електронни книги, филми, електронни игри и музика. При тях притежателите на авторските права ще продължат да могат да ги лицензират за продажба само в някои европейски държави и съответно интернет търговците ще могат да ги продават само на клиенти, които се намират в тези държави. От обхвата на регламента са изключени и транспортните услуги (включително продажбата на самолетни билети) и аудиовизуалните услуги.

Затова пък резервациите на хотел и купуването на билети за спортни събития, фестивали, концерти, развлекателни паркове, както и наемането на автомобили, също стават общо достъпни, като условия за ползването им се отварят за гражданите на всички европейски държави. Това ще важи и за ползването на услуги по електронен път, които не са защитени от авторско право като облачни компютърни услуги, файруол, съхраняване на данни и хостинг на уебсайтове.

Още от Коледа на 2018 г. хората няма вече да се притесняват, че уебсайтове ще ги блокират или ще ги препращат към други, само защото те - или тяхната кредитна карта - са от друга държава. Където и да се намират в ЕС, гражданите ще имат достъп до стоки и услуги онлайн, похвали се Европейската комисия, която е вносител на предложението. Комисията е предложила и общи правила за онлайн пазаруване на цифрово съдържание, но по него все още не е постигнато съгласие между държавите членки.

Европарламентът обещава през март да приеме и нови правила за презграничната доставка на колети, което пък трябва да направи получаването на напазаруваното по-евтино.

По данни на Европарламента в момента 63% от електронните магазини не позволяват на клиенти от други европейски държави да пазаруват през тях или не приемат кредитни карти, издадени от банки на други еврочленки. 57% от европейците са пазарували поне веднъж по интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: есинтернетпазаруване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И най-важното - по-малко пари за работниците, защото бизнеса трябва да расте, а има толкова много мигранти.