Милиарди в Космоса! С червено кабрио и манекена Стармен

Илон Мъск стои зад смелата идея "Фалкон хеви"
7 фев 2018 13:00,
244

Снимка: Reuters

Частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля най-мощната в света ракета "Фалкон хеви", която потегли в посока Марс с автомобил и манекен, вместо шофьор, съобщи "Франс прес".

Полезният товар, избран от Илон Мъск, е червен кабриолет на компанията "Тесла", която е също собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекенът със скафандър, чието име Стармен е взаимствано от песен на Дейвид Боуи. Парчето му "Space Oditty" звучи и от радиото в колата. А на таблото на возилото стои надписът "Без паника", който е препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия".

Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от няколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в Twitter: "Очевидно има кола в орбита около Земята" и публикува линк към видео, показващо я.

Във видеото автомобилът се вижда, благодарение на множество камери, които я хващат от различни ъгли. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в Космоса, която един ден, след милиони години, може би, ще бъде открита от извънземна раса.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от Земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета

И за да се добие повече представа за ракетата: Тя е два пъти по-мощна от използваните днес и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния Космос.

"Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра. Разработена е на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители, предаде БТА. Ракетата има и 27 двигателя "Мерлин", стартовата й тяга е около 2500 тона.

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия.

След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, която трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата.

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 Хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 Хеви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болни мозъци...Американските астронафти летят с корабите Союз.Америка плаща на Роскосмос,кой е изостанал при положение, че Доналд Тръмп призна на конгреса ония ден,че Америка изостава значително и от Русия и Китай в областта на изкуствения интелект, и военните технологии.България е пълна с психопати платени...От Сорос
141
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спейс Шатъл има два ТВЪРДОГОРИВНИ ускорителя, тоест два фишека, които се палят и изгарят. И после падат с парашути. Енергия-Буран изобщо не я коментирам, защото е само едно безинтересно копие на совалките. Тук първата степен са три течногоривни бустера с регулируема тяга, които освен това се връщат и кацат сами на определено място.
140
2
 
5
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 6 години
Не си съвсем прав. Руснаците плюят защото много им горчи тоя пусти Боярашник.
139
3
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Руснаците са нещастници и до последно ще плюват и ще злобеят.
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... абе тя идеята може и да е стара, ама руснаците до сега така и не успяха да я реализират. Тяхната "совалка" литна веднъж за няколко часа без екипаж и това беше.
137
5
 
7
 
! Отговори
До 155 преди 6 години
Ти правиш ли разлика между космически кораб и ракета-носител? Ето затова с русофил не се спори, защото в огромното си мнозинство, сте не особено интелигентни, зле информирани и порядъчно подковани с опорни точки. Каза ти се: хубавото на тази РАКЕТА е, че намалява цената за изстрелване на единица маса В ПЪТИ. Това може ли да го асимилира про-московския ти мозък?
136
4
 
3
 
! Отговори
до 154 преди 6 години
Нали ракета като ракета , ама "великите " никога не са се сетили да пратят кола. вместо това слагат разни роботи.Ама колата си е друго нещо.Не може да се ползва ама си е кола.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, руския Шатъл не беше за многократна употреба.
134
3
 
7
 
! Отговори
До 145 преди 6 години
Новото в поколенията калъфче е, че 90 % от ракетата е за многократна употреба, което намалява цената за извеждане в орбита няколко пъти. Такава платформа, любимата ти Раша никога не е имала, няма и няма и да има поне в следващите десет годни. Понимаешь?
133
2
 
9
 
! Отговори
До 147 преди 6 години
Никой не би спорил с русофил защото е безмислено.
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
батюшка царь-государь ще построи и на рускии мужик велика ракета и той да си има и да е горд...
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората изстрелват ракети от ново поколение, а в Русия пият битова химия.
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия отдавна няма нито финансовия, нито интелектуалния потенциал за да е сериозен конкурент в космоса. Използват ракети и кораби от миналия век.
129
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една частна фирма засрами руската космическа агенция.
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УНИКАЛНО! Да можеш да вдигнеш 60 тона в орбита за 90 млн долара е цена, до която никой в момента не може и да се доближи. Това наистина ще ускори развитието на овладяването на космоса.
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъск показа, че бъдещето в космоса принадлежи на частните предприемачници в Русия няма и няма и да има, Русия е обречена на космическа забрава.и с ум визия. И понеже такива част
126
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 131Алооууу...я първо напиши кои са тия "велики" и второ - КАКВО ВСЪЩНОСТ Е СТАНАЛО? Не мога да разбера, ракета като ракета, руснаците два пъти пращат 100-тонови ракети още преди 30 години....тия сега се разврещяли като откачени! Всъщност, защо пък "като"????
125
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хи-хи-хи.....че тия краварчета ДАЖЕ от КАЦАНЕТО НА ЛУНАТА направиха филм БЕЗ ДА СА БИЛИ ТАМ, ЧЕ ЕДНО ШОУ ОТ ракета, която не е нищо по-различно от другите........странно...що за шум??????? То май краварчетата освен ШУМ май нищо друго не могат да правят!!!
124
3
 
13
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Мъка и скръб налегна русофилските сърца...
123
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 128Ха-ха-ха-ха-ха.......ето това беше "вицот на неделата"!!!! Че този маск, освен върховен пиар-чик не е нищо друго!!! Изпратил в космоса 64 тона.....РУСНАЦИТЕ ОЩЕ ПРЕЗ 1987 и 1988 ГОДИНА ДВА ПЪТИ ИЗПРАЩАТ СВРЪХТЕЖКА РАКЕТА ОТ ПО 100тона!!!! А колкото до колите.....на РУСНАЦИТЕ ВЪОБЩЕ НЕ ИМ ТРЯБВА да правят коли....правят си ракети (НА КОИТО ОЩЕ краварите летят!!!), правят си камиони КАМАЗ когото 15 години на рали НИКОЙ не ги е бил; правят си самолети, комбайни и трактори.....