Милиарди в Космоса! С червено кабрио и манекена Стармен

Илон Мъск стои зад смелата идея "Фалкон хеви"
7 фев 2018 13:00,
244

Снимка: Reuters

Частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля най-мощната в света ракета "Фалкон хеви", която потегли в посока Марс с автомобил и манекен, вместо шофьор, съобщи "Франс прес".

Полезният товар, избран от Илон Мъск, е червен кабриолет на компанията "Тесла", която е също собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекенът със скафандър, чието име Стармен е взаимствано от песен на Дейвид Боуи. Парчето му "Space Oditty" звучи и от радиото в колата. А на таблото на возилото стои надписът "Без паника", който е препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия".

Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от няколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в Twitter: "Очевидно има кола в орбита около Земята" и публикува линк към видео, показващо я.

Във видеото автомобилът се вижда, благодарение на множество камери, които я хващат от различни ъгли. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в Космоса, която един ден, след милиони години, може би, ще бъде открита от извънземна раса.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от Земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета

И за да се добие повече представа за ракетата: Тя е два пъти по-мощна от използваните днес и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния Космос.

"Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра. Разработена е на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители, предаде БТА. Ракетата има и 27 двигателя "Мерлин", стартовата й тяга е около 2500 тона.

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия.

След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, която трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата.

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 Хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 Хеви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seiraА ти можеш ли да измислиш по-добра реклама за електромобилите Тесла?
101
0
 
10
 
! Отговори
До 103 преди 6 години
Това беше тестово изстрелване. Понеже ракетата лети за първи път и има риск нещо да се обърка, е взето решение да не се качва скъп товар. Това е обичайна практика. Обикновено се използват бетонени блокове, но Мъск каза, че това е скучно и реши да си качи колата. Така си рекламира и колите естествено.
100
8
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
НЕЩО НЕ МИ Е ЯСНО:КАКЪВ СМИСЪЛ ИМА ИЗПРАЩАНЕТО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ В КОСМОСА?!ЗА ПО-*** И ЕКСЦЕНТРИЧНА ИДЕЯ НЕ БЯХ ЧУВАЛ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ВИЖДАЛ!!!
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Революционното в технологията на Мъск е, че с пълното рециклиране на ракетата, цената на изстрелване става много по-ниска от всичко познато до момента. Тази ракета може да изведе над 60 тона на ниска орбита срещу 90 милиона долара! Това е нечувано ниска цена и ще позволи много бързо развитие.
98
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От РосКосмос обявиха, че успешно ще изведат Лада Нива на дъното на океан до апарата им Фобос-Грунт. Ура другари!
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Кретеноподобните ти мнения стигат до нас с помоща на сателити, предаващи интернет връзка и се обработват на компютри, постижения осъвършенствани благодарение на космическите разработки. Бъдещето на човечеството, ако има такова е горе сред звездите. Без тази мотивация нямаме истинска алтернатива напред.
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото, Мъск изведе в орбита и един български сателит през 2017, BulgariaSat1.
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата Лада ще има вграден казан за водка и бидони за кисело зеле, дори седалката до шифиора ще е с дизайн на маса, та руснака ще може и да си живее там, че при тая оскъдица на жилища е трудно.
94
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците изстреляха и върнаха жив човек преди 60 години,а този Мъск е още на стадий манекени,реално САЩ ще имат пак самоувереност да пратят ЖИВ човек в космоса чак след 2020-2022 година.
93
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега единственото реално нещо на Мъск е електромобилът. Всичко останало са мечти, фантастики и ще, ще....А що се отнася до изстрелването на ракетата Бърт Рутан го направи още преди няколко години с несравнимо по-малък бюджет и екип.
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А новата Лада ще има даже и климатик и пета скорост... какво знаете вие за руската технология?
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88за България ли говориш ?
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските ракети в космоса, руските подводата.
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извеждането на пилотиран от хора кораб с тази ракета е предвидено за четвъртия старт, който по план ще се състои до края на годината. Вторият и третият старт ще изведат голям саудитски телевизионен сателит и военен спътник на САЩ.
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има известни трудности с Ангара.Не могат да намерят добър огняр.Но скоро и този въпрос ще бъде решен.
87
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 84Ако някъде в съвременната ракетна техника се появи ръжде ела ми се обади? Стомана и то такива сплави че обикновените неръждавейки ще им завиждат се ползват само в двигателите Всичко друго са полимери и Алуминиеви сплави
86
12
 
1
 
! Отговори
подробност преди 6 години
До SpaceXНе няма да има хора на тези ракети до 1 година,залагам милион,а ти какво ще заложиш,крава или голото си д*у*п*е!?
85
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ракетата не е с руски двигатели, но пък е с гориво от руски ресурси. На щатите им е по-евтино да подържат държавицата на изкуствено дишане, отколкото да я завладеят, доказано е.
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой ви е пуснал опорна точка, че ракетата на Мъск е с руски двигатели ви е излъгал. Двигателите са общо 27 на брой и са Merlin 1D на SpaceX. Руснаците се опитват да пуснат голяма ракета с 30 двигателя (Н1), но след три експлозии се отказват. Така губят състезанието за луната.
83
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До SpaceX 75Третата е по-дълга и носи повече гориво колега винаги е така независимо дали е Ариана, Ангара, Съюз или Фалкон Хеви