Милиарди в Космоса! С червено кабрио и манекена Стармен

Илон Мъск стои зад смелата идея "Фалкон хеви"
7 фев 2018 13:00,
244

Снимка: Reuters

Виж други галерии »

Частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля най-мощната в света ракета "Фалкон хеви", която потегли в посока Марс с автомобил и манекен, вместо шофьор, съобщи "Франс прес".

Полезният товар, избран от Илон Мъск, е червен кабриолет на компанията "Тесла", която е също собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекенът със скафандър, чието име Стармен е взаимствано от песен на Дейвид Боуи. Парчето му "Space Oditty" звучи и от радиото в колата. А на таблото на возилото стои надписът "Без паника", който е препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия".

Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от няколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в Twitter: "Очевидно има кола в орбита около Земята" и публикува линк към видео, показващо я.

Във видеото автомобилът се вижда, благодарение на множество камери, които я хващат от различни ъгли. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в Космоса, която един ден, след милиони години, може би, ще бъде открита от извънземна раса.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от Земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета

И за да се добие повече представа за ракетата: Тя е два пъти по-мощна от използваните днес и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния Космос.

"Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра. Разработена е на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители, предаде БТА. Ракетата има и 27 двигателя "Мерлин", стартовата й тяга е около 2500 тона.

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия.

След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, която трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата.

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 Хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 Хеви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
Милошев преди 6 години
До АнонименНе милиметра, а километра в секунда....Само уточнявам.Интересното е, че на видеото скоростта спира на 3888 км/ч. Трябва да е излязла от атмосферата минимум с 30000 км/ч иначе като нищо ще си търсят "Тесла"та в океана.
181
0
 
4
 
! Отговори
СС преди 6 години
Мъск изстреля ракета към Марс, а ние сменихме балатума в НДК! :) :)
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първа космическа скорост е 7.9 км/с или 28000 км/час при липса на атмосфера.Втора космическа скорост от повърхността на земята е 11 км/с 10 пъти по голяма скорост от повърхността на земята е непостижима за ъвременните технологииФизика за 8ми клас.
179
0
 
5
 
! Отговори
Е.. си майката преди 6 години
Тук се трият коментари на килограм с замах. Мъдиратур май а *** .
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 208Руснацитеизстрелваха Н1 - руска сврътежка ракета... но само дотам:) Всяко изстрелване завършваше с гръм и трясък :))) докато руснаците накрая се отказаха - просто не им стига мозък.
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Лапаци СвирковНяма да е водка а ще е лосиони и няма да е на Марс а нейде в сибир. Така е ..всичко се повтаря :))
176
0
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
А как звучи песента в колата, като няма въздух? :D
175
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родните ***...пият евтина водка и псуват отново по Запада.Руските учени били къде по умни...но..виждате ли...марсианците, лошото втемв и Рейгън са виновни.Наздоровя!
174
5
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Добре че третата ракета не се е разбила на главите на сеирджиите които гледат.
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според теб 25 000 км/ч коя космчиеска скорост са Прочети още на:"Физика за 8 клас !!!! Сериозно !!! Преподава се в училище.25000 километра в час, ще се вдигнеш на 40-50 километра и ще се полетиш, ама надоло.Първа космическа скорост за Земята е малко на 7.9 милметра в СЕКУНДА. Предложената от теб скорост е 12-13 пъти по-ниска ..
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 209Боби пие лосиони в момента. черен етикет. 12 годишни
171
2
 
9
 
! Отговори
ТАКА Е преди 6 години
ЕДНИ СЕ РАЗВИВАТ И СА ГОТОВИ ДА ПОКОРЯВАТ КОСМОСЪТ, А ДРУГИ СИ ПИЯТ ПРЕПАРАТ ЗА ВАНА (БОЯРИШНИК) И ЖИВЕЯТ В ЗЕМЛЯНКИ !!!!!!!!!!!
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Боби - психото пак да пише, че са с руски двигатели и други глупости?
169
1
 
2
 
! Отговори
до 206 преди 6 години
има връзка и тя е че Мъск се заема с проекти за които правителството на САЩ не смеят да се заемат.И нищо чудно всички разработки са му някакви фанстастични и откачени, кои би се наел да вярва в тях,Тръмп ли той мисли как да ловува слонове и да си донесе трофей в къщи.При това това екологично мислене му е противно ,направо тоя Мъск действа с неговите екологични идей противоречиво на правителствените интереси, това не американско не може така .
168
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но българите не сме почитатели на неговите екологични разработки като соларни панели ,елекро-коли и hyperloop така че едва ли ще се навие да направи магистрала хемус дори и в негов стил.Иначе парите ще стигнат , ако бъде направен hyperloop,но ако се прави стандартна магистрала парите няма да стигнат в българия има ясен стандарт за цената на стандартните магистрали.
167
1
 
1
 
! Отговори
до203 Наблюдател преди 6 години
щеше да довърши магистралата Hyperloop, в негов стил.Все пак това влакчепревозно средство май влакче не е правилно, развива драстични скорости, а и някой ден ще казваме на Марс се движат с нашият Hyperloop.
166
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Да беше довършил магистрала Хемус с тези пари за полета.
165
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родните колхозни запартъци се изподрискаха.
164
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска ми се да умра с мисълта, че пред човечеството има светло бъдеще. Ако можем да си осигурим чиста енергия и да станем междупланетарна раса с устойчива цивилизация на друга планета за да се справим с най-лошия сценарий, в който човешкото съзнание е заличено тогава мисля, че ще бъде много хубаво. Илън Мъск
163
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
196Ало правиш ли разлика от комунисти евреи,като Троцки и Ленин,които насилствено са наложили комунизма и са били финансирани от западна Юдея наречена САЩ с цел смазване на православието и такива,като нас Българите.А сега такива,като вас им се кланят *** и отивай при Луцифер измелкярин такъв.