В Сибир се вдигнаха – сами мерят замърсяването на въздуха

С това жителите рискуват съдебни санкции от властите
8 фев 2018 22:30, Елка Василева
19
В Сибир се вдигнаха – сами мерят замърсяването на въздуха
Снимка: архив, Reuters

Отчаяни от отказите и бездействието на властите по отношение на смога, който редовно се стеле над града, жителите на Красноярск - промишлен град в Сибир - решиха сами да измерват замърсяването с риск от съдебно преследване, пише Франс прес.

С един милион жители и десетки промишлени предприятия, сред които един от най-големите заводи за алуминий в света, Красноярск се нарежда сред най-замърсените градове в Русия изготвена наскоро класация на министерството на екологията.

Но на местно равнище запитванията за качеството на въздуха се сблъскват със стена и някои жители, начело с 34-годишния компютърен специалист Игор Шпехт, решиха да разберат сами как стоят нещата.

"Над Красноярск редовно пада мъгла, на хората им е трудно да дишат, но метеорологичните служби твърдят, че концентрацията на вредните частици не надхвърля нормите", възмущава се Игор Шпехт.

"Поради това разминаване имаме впечатлението, че ни заблуждават. След години бездействие на министерството на екологията и местните метеорологични служби решихме сами да измерваме нивото на замърсяване", обясни той пред АФП.

С група скептици Шпехт поставил седем френски устройства за измерване на фините прахови частици. Той публикува данните в реално време на сайта krasnoyarsknebo.ru, който предлага резултатите си също в приложения за мобилни телефони и в акаунт в социалната мрежа Инстаграм.

Резултатите редовно показват превишение на нормите, в някои случаи - с много.

Заради множащите се жалби на недоволни руснаци от цялата страна властите признаха, че системата за измерване на качеството на въздуха е неефективна.

При посещение в Красноярск на 7 февруари президентът Владимир Путин нареди на местните власти да разработят възможно най-бързо план за подобряване на екологичната ситуация.

"Чух, че това е един от най-чувствителните проблеми", каза той, докато местните еколози отбелязаха иронично в акаунта в Инстаграм на krasnoyarsknebo.ru, че президентът трябва също да подиша замърсения въздух на града им.

Поради липса на финансиране системата за измерване на качеството на въздуха просто липсва или е амортизирана, тъй като не е модернизирана от разпадането на СССР.

"Искате проверка на качеството на въздуха? Ние сме готови да правим това при условие, че има финансиране", заяви наскоро шефът на руската федерална служба за хидрометеорология и мониторинг на околната среда "Росгидромет" Максим Яковенко в интервю за в. "Комерсант".

Остаряло оборудване

Уредите, поставени от Игор Шпехт, измерват нивото на фините прахови частици PM2,5 - най-фините, с диаметър от 2,5 микрона и особено отровни, понеже проникват дълбоко в дихателните пътища.

Освен рак излагането на тяхното въздействие може да причини астма, алергии, респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Проектът на жителите на Красноярск първоначално ядоса руските власти, които често се отнасят с недоверие към личните инициативи.

Местните метеорологични служби подадоха жалба срещу Шпехт за извършване на измервания на замърсяването "без лиценз".

"Жителите могат да измерват нивото на замърсяване, но съгласно закона нямат право да публикуват тези данни в интернет", обясни за АФП говорителката на отдела по метеорология в Крайсноярск Оксана Салникова.

Тя обаче призна, че поради липса на средства отделът не разполага с оборудване за измерване на фините прахови частици PM2,5.

"Апаратурата ни не е модернизирана от години. Понастоящем измерваме частиците PM като цяло, без да ги разграничаваме според размера им", обясни Салникова.

Руското министерство на екологията и местното му управление все пак защитиха жителите и съдът отхвърли жалбата.

"Поддържаме връзка с еколозите и най-накрая, под техен натиск, министерството ни купи уреди за измерване на частиците PM2,5", каза за АФП говорителка на регионалното управление на екоминистерството.

"Разполагаме с мобилна лаборатория. Когато жителите сигнализират, че равнището на вредните елементи е повишено, отиваме на място, за да проверим техните данни", допълва говорителката на министерството.

Инициативата в Красноярск е вдъхновила други градове и Игор Шпехт казва, че с него са се свързали жители на други промишлени градове, които искат да поставят свои датчици - Магнитогорск и Челябинск в Урал и Комсомолск на Амур в Далечния изток. "Готови сме да им помогнем", уверява той.

Шпехт предупреждава, че заплахата за съдебно преследване не е изключена, но казва, че е подготвен: "Бихме искали този процес да се състои, за да може веднъж завинаги да се докаже, че сме прави".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Фекални новини преди 6 години
След две педи текст:"Руското министерство на екологията и местното му управление все пак защитиха жителите и съдът отхвърли жалбата."Демег там демокрацията работи.Ами ТУКА?
17
10
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха... преди 6 години
Няма страшно братушки! Вашият несменяем Вожд-джудже ще ви изпрати като компенсация 2 ТИР-а с Бояришник, за да забравите мъката, че нищо не можете да направите без негово лично разрешение. Даже въздуха дето го дишате нямате право да знаете с какво качество е :) Ами така е, където властва славянството и православието, най-великите ценности, ха-ха-ха-ха....
16
0
 
6
 
! Отговори
до Курти преди 6 години
Ако бяхме в Съветския съюз щях да се съглася с тебе.Само че ние сме в Европейския съюз и бати бойко там го галят по *** всекидневно.Явно и там обичат да залагат на пропаднали типове с много зависимости
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в България е същата работа, но и тук хората сами поеха нещата в ръце. В София има 5 станции за измерване, от които едната е на Копитото и ако започнат да засичат по-голямо замърсяване, местят статнцията на по-чисто място, както направиха със станцията на Орлов мост, която я преместиха в Младост. Данните от тези станции ги няма публично. Сега започнаха да се променят нещата ...
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В джуджеландия хората се държат в неведение за всичко, не само за екологията!
13
2
 
5
 
! Отговори
Курти преди 6 години
До meh: Колега, бате ти бойко по прякор Тиквата няма да отиде в Бургас, защото там са работодателите му от лукойл. Руснаците обичат да залагат на пропаднали типове с много зависимости какъвто е Мутрата бойко.
12
5
 
6
 
! Отговори
МИЗЕРИЯ ДО ШИЯ преди 6 години
русия
11
3
 
5
 
! Отговори
леле преди 6 години
Ха ха ха, кой измисля тези миризливи "новини" ?!
10
5
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
В ЦЯЛА РУСИЯ Е ТАКА , ГРАДОВЕ ПРИЗРАЦИ ,ГРАДОВЕ ХИМИЧЕСКИ УБИЙЦИ , СТАРИ ТЕХНОЛОГИИ ,ПОЛУРАЗРУШЕНИ ЗАВОДИ ,НО ПЪК ГОЛЕМИ ПО ПЛОЩ И ЗАТОВА СЕ ВОДЯТ КАТО НАЙ-ГОЛЕМИ В СВЕТА , А КАТО КАЧЕСТВО НА ПРОДУКЦИЯТА ХИЧ ГИ НЯМА !
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покрай екологията в текста се промъква доста интересна информация, която опровергава твърденията на русофобите, че в Русия имало два града, а останалото било блато и че в СССР не е имало друго освен идеология:"С един милион жители и десетки промишлени предприятия, сред които един от най-големите заводи за алуминий в света, Красноярск...";"...системата за измерване на качеството на въздуха ... не е модернизирана от разпадането на СССР."
8
9
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АМИ ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ СА НАЙ-ЗАМЪРСЕНИ СЛЕД КАТО ПОЛЗВАТ ТЕХНОЛОГИИ ОТ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ ! РУСИЯ Е СТРАНА ОТ ТРЕТИЯТ СВЯТ , ТОВА ТРЯБВА ДА ВИ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО !
7
0
 
5
 
! Отговори
хохолите капут преди 6 години
До "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР".......КАКЕЛ, налиХАХАХАХХАХАААААААААААААААА........
6
4
 
18
 
! Отговори
meh преди 6 години
А бат Бойко кога ще отиде в Бургас, че да види че там въздуха не се диша? Станции за измерване на въздуха не се слагат - само строят нови ракови болници
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ако имаха нови уреди, какво се променя ако измерят стойностите? По чист ли ще стане въздуха от това?Или може би трябва да им затворят завода, да останат хиляди души без работа, със сигурност това ще подобри ситуацията.Тежката промишленост замърсява, и досега не съм чул някой да е намери цял за това. Горенето на въглища - също. Карането на коли - също.Въздуха им е в пъти по-чист от това което се диша в София, който не му отърва - Сибир е огромен и почти ненаселен - чиста природа бол.
4
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София е по-мръсно и без да има каквато и да е тежка промишленост. Иначе браво на щорошите че отчитат дейност.
3
18
 
20
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Руснаците са изключително изостанала нация.дори нямат уреди за измерване на замърсен въздух докато в БГ всяка околийска метеостанция разполага с западни уреди или най-вече прецизни японски и гедерейски останали тук таме . Но истината е че не разполагаме с руски измервателни уреди и това ни спасява от главоболия.Виждате там колко е враждебна властта към личната инициатива -да не би със измерването на въздуха да свалят от власт Путин....толкова са спряли в развитието си и най вече на мозъчно ниво
2
6
 
19
 
! Отговори
Влизаме в сайта.. преди 6 години
.. и какво виждаме: към момента стойността на показателят максимално е 29. В по-голямата част на града в около 10. Чист въздух. При подобни стойности в София свети в зелено / до 50 няма проблем/. В половината Красноярск сайтът е в жълто - обезпокоителни стойности. Те ти булка ситуация....
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При посещение в Красноярск на 7 февруари президентът Владимир Путин нареди на местните власти да разработят възможно най-бързо план за подобряване на екологичната ситуация..Путин да не се ослушват ами веднага да издаде указ с който да спре замърсяването на въздуха така както с указ спря радиацията от Чернобил!!!