Вицепрезидентът на САЩ избягна среща с делегацията на КНДР

Той се появи само за малко на приема за олимпиадата в ПьонгЧанг
9 фев 2018 14:52, Елка Василева
30
Вицепрезидентът на САЩ избягна среща с делегацията на КНДР
Майк Пенс. Снимка: архив, Reuters

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се появи само за малко на днешния прием по случай началото на зимната олимпиада, избягвайки потенциално неловка среща с формалния държавен глава на Северна Корея, който също присъстваше на събитието, предаде Ройтерс.

Приемът в южнокорейския планински курорт Пьончан, даден от президента на страната Мун Дже Ин, бе кулминация на неколкомесечни усилия на Сеул, който иска да използва олимпиадата за намаляване на напрежението, породено от ядрената програма на Северна Корея.

Преди приема южнокорейски медии казаха, че Пенс се очаква да бъде настанен срещу Ким Йон Нам - 90-годишния председател на Върховното национално събрание на КНДР, на маса за 12 души на приема. Ким Йон Нам пристигна по-рано днес в Южна Корея с личния самолет на лидера Ким Чен Ун, а после се отправи със скоростен влак към ПьонгЧанг.

Още по темата

От Синия дом - президентската резиденция в Сеул, заявиха, че Пенс има планирана среща с американските спортисти за олимпиадата и ще остане съвсем за кратко на приема, за да поздрави някои от присъстващите.

Вицепрезидентът на САЩ се здрависа с някои лидери, сред които японския премиер Шиндзо Абе - близък американски съюзник, но не и с Ким Йон Нам, се казва в протоколното съобщение от Синия дом.

Говорителката на Пенс Алиса Фарах, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че Пенс се спрял при гостите на няколко маси на приема, "но не минал покрай севернокорейската делегация". Пенс пътувал към приема заедно с Абе и двамата имали 10-минутен личен разговор, докато чакали за снимка с президента Мун.

Преди това Мун топло посрещна Ким Йон Нам при пристигането му на приема. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари