Еко кралица! Елизабет II на битка vs. пластмасата

В дворците забраняват пластмасови сламки, чинии и чаши
Обновена: 12 фев 2018 22:25 | 12 фев 2018 21:52, Бойчо Попов
3
Еко кралица! Елизабет II на битка vs. пластмасата
снимка: Ройтерс

България бе сред първите държави членки на ЕС, които още през 2011 г. въведоха ограничаващи мерки за найлоновите торбички чрез заплащане на продуктова такса за брой. Така българските супермаркети се опитват все повече да ограничават употребата на найлонови торбички, от началото на годината Китай вече не приема съответния европейски боклук от пластмаси, а сега битката срещу найлона и пластмасата достигна нов адрес: Бъкингам.

Британската кралица Елизабет Втора забрани употребата на пластмасови сламки и бутилки в кралските имоти, като от Бъкингамския дворец съобщиха, че съществува „силно желание за справяне с въпроса“ на най-високо ниво. Това съобщава британският вестник Telegraph, според който кралицата се е ангажирала лично с въпроса след съвместната си работа със сър Дейвид Атънбъроу по предаване за опазване на околната среда на териториите на Общността на нациите.

Новите мерки включват постепенното отказване от сламките и пълната им забрана в помещенията за отдих на персонала на кралските имоти. Също така доставчиците на храна в Бъкингамския дворец, двореца „Уиндзор“ и двореца „Холируд“ в Единбург ще имат право да използват само китайски порцелан, стъкло или хартиени чашки.

Храната за вкъщи в заведенията към кралските имоти също така ще трябва да се пакетира в биоразградими опаковки.

„Кралското домакинство има желанието да намали своето въздействие върху околната среда“, заяви говорител на Бъкингамския дворец. „Като част от това ние предприемаме редица практични стъпки, за да намалим употребата на пластмаса“, допълни още той.

Кралицата не е единственият член на кралското семейство, който има интерес към темата за опазването на околната среда. Принц Чарлс също често коментира вредите върху океаните, които причиняват изхвърлените пластмасови отпадъци, като наскоро дори предупреди, че светът е изправен пред увеличаващо се екологично бедствие в моретата.

По-голяма част от пластмасовите принадлежности се използват еднократно, преди да бъдат изхвърлени. Само британците използват 7,7 млрд. еднократни пластмасови бутилки за вода всяка година, като по-малко от половината биват рециклирани. Това означава, че всеки ден в кофите за боклук отиват по 16 млн. бутилки.

В световен мащаб годишно се произвеждат 300 млн. тона пластмаса, от които 10% завършват в океаните. Според скорошни данни съотношението между пластмаса и планктон в моретата вече е 1:2, като очакванията са до 2025 г. количеството на пластмасата да задмине това на рибите.

Вредното ѝ влияние обаче не се ограничава само до морските обитатели. Според редица данни всяка година хората, които консумират морски дарове, поглъщат до 11 000 микропарчета пластмаса.

Британският учен сър Дейвид Атънбъроу коментира наболелия проблем с изхвърлянето на пластмасата в последната си научнопопулярна поредица „Синята планета 2“.

 Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първото изречение е тъпотия. Това в България да се плащат малките мижави торбички, не е за гордост а излагация и нелепа алчност. Никаде в цивилизована европа го няма това. Мижавите торбички стоят на рула край зеленчуците и край касите - безплатно. Но са от лесно разлагаща се пластмаса. Само здравите големи непрозрачни торби се плащат. И то на цена на нашите мижави.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В дворците забраняват пластмасови сламки, чинии и чаши"Някой от вас вярва ли, че кралицата яде от пласмасови чинии вместо от порцеланови? Естествено, че не, персоналът е бил принуждаван да го прави.
1
7
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Само така!Браво на английските аристократи със синя кръв и най-напред на тяхната кралица Н.В. Елизабет II!След дълга борба първо ще победят пластмасата, а после и руснаците!Браво!