Великите сили – на косъм от война помежду си в Сирия

Сблъскват се интереси на САЩ, Русия, Турция, Иран и Израел
16 фев 2018 21:36, Екип на Bloomberg
66
Великите сили – на косъм от война помежду си в Сирия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента Великите сили се намират в състояние на прокси война. В Сирия на терен се сблъскват сериозните геополитически и военни интереси и амбиции на САЩ, Русия, Турция, Иран, Израел, като опасността от ескалация на напрежението става все по-сериозна.

Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria пазарният и геополитически анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Кузман Илиев.

Напрежението между Сирия и Иран назрява от десетилетия, от създаването на израелската държава, а двете страни де факто се намират в състояние на война. На южната сирийска граница по покана на Дамаск са дислоцирани ирански части, което е огромна заплаха за Израел, който от своя страна извършва множество авиационни операции на сирийска територия, посочи Илиев.

По думите му официална и пълномащабна война между Сирия, доколкото тя може да се приеме за цялостна и суверенна държава (т.е. по-скоро силите на Асад), и Израел, е напълно възможен вариант. А подобен развой на събитията индиректно ще доведе и до сблъсък между САЩ, подкрепящи Израел, Русия, стояща зад Асад. 

Патова е и ситуацията между Вашингтон и Анкара в светлината на военната инвазия на турската армия в Северна Сирия, насочена срещу кюрдските части. Там, смята Илиев, поне за момента ситуацията изглежда безизходна, тъй като Турция няма да се задоволи с малко, а САЩ не могат да дадат много, т.е. да предадат кюрдите – основния си съюзник и проводник на интересите им в Сирия.

Конфликтът по оста Вашингтон-Анкара пък от своя страна облагодетелства изключително много Кремъл, забивайки клин между две основни страни от НАТО, отчете събеседникът в предаването.

„Израел е готов за война, САЩ, противно на обещанията на Тръмп, няма да се изтеглят от Сирия след победата над ИДИЛ, като се готви да се настани там, както го направи в Афганисатан“

По думите на анализатора всички основни играчи в конфликта имат интерес от известна ескалация на напрежението в близкоизточната страна, тъй като подобен развой на събитията може много сериозно да обслужи определени вътрешнополитически амбиции. 

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
До БдинецЕдин смислен коментар , а не на соросоиден ***.Адмирации! Истината е че цялата тази война, както и всички останали са организирани, финансирани и подклаждани от САЩ. Целта на ЦРУ е да няма стабилност, мир и сигурност в света тъй като САЩ вече не са в състояние да налагат силово волята си ползван.т приойомите на Британските си родители. Жалко за всички нас включая и ЕС с такива "приятели"!!!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен хаха това са от кои разказани приказки за деца , айде сега де !
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ приключват курса а с тях ще си замине и Израел както са тръгнали нещата и незаинтересованите американски граждани както не вземат мерки да спрат мафията управляваща пентагона и белия дом ще разберат за какво става дума като започнат да падат ядрените ракети на тяхна територия. Тогава вече ще е късно.
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58 от57 Много добре съм ,,загрял" за какво е този виц!Ти явно не си загрял в каква държава живееш!Русия е *** според теб,а България какво?Когато си отговориш правилно на въпроса-Защо от 700г.на Русия се присмиват и се предвижда скорошна гибел,още от времето на Шведската империя ,та до днешните ,,световни господари" и Русия винаги излиза по-силна!Ще разбереш защо не трябва да я наричаш ***!И не си
31
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък паулус един фелт маршар 12 часа няма на тази длъжност по важното е че ватнешкияти мозък не загря вица онова с име на женски полов орган няма кахонес да направи нищо и русия тъй щесиумре ***
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54 Сталин не прикривал сина си от военна служба,а е пратен на фронта като свойте връстници!Когато немците го пленяват и разбират,чи син е ,предлагат замяна с фелдмаршала пленен при Сталинград,на което Сталин отговаря ,че не заменя лейтенант за фелдмаршал!Сина му е самоубит!Колко от днешните ни политици биха пратили синовете си в доброволна казарма ,не на война?Нито един!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54 много точно
28
2
 
13
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Този е анализатор ,колкото е и астронавт!Иран е съсредоточил войски в южна Сирия,защото там е столицата Дамаск ,а до нея има анклави на опозицията подпомагана от САЩ и Израел!Те искат марионетен режим в Дамаск ,а Техеран пречи и затова ще бъде обвиняван в стремеж за война с Израел.Иран знае ,че такава война значи и война с НАТО и няма да удари Израел!САЩ не са се отеглили от Афганистан,все още имат дестки хиляди войници там!
27
1
 
13
 
! Отговори
От редактора преди 6 години
Цитатът от текста Ви е грешен: "Напрежението между Сирия и Иран назрява от десетилетия, от създаването на израелската държава...". За ваша информация Сирия и Иран са заедно и си партнират.Иран помага на Сирия. Вместо Иран е трябвало да напишете Израел. Поправете се моля! Иначе анализа Ви няма стойност.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този фантазията му работи яко...
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам САЩ не се карал с Китай а други велики сили няма Ес са по скоро икономическо обединение на такава а на лилипутко *** едва ли може да се смята дори и за средна сила
24
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците нямат топки за война а и като народ поне в москва са почти толкова джендари колкото най гейските части на Белгия много по вероятно е ката си замине царя батушка вово кагбейски да се набутат в разпат и патаклами за трона
23
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравейте Русофоби!Крим наш!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдбата на "Професор" е много сходна със съдбата на "Яcтpeб ocмaнлията", сигурно са братя тия несретници...
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абракадабра.Става въпрос за сирия .Това разбрах.
20
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AСAД ЩЕ УПРAВЛЯВA ВРЧНО,НAРОДA НA СИРИЯ Е ЗAД НЕГО!
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Напрежението между Сирия и Иран назрява от десетилетия, от създаването на израелската държава, а двете страни де факто се намират в състояние на война."Ало-о! Като работите, не си бъркайте в носа, а гледайте какво пишете!
18
4
 
6
 
! Отговори
Всъщност преди 6 години
Тръмп връща предизборно жеста на Путин. Щото нищо не сплотява така нацията около лидера от заплахата за война.А в Русия предстоят президентски избори ...
17
5
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Войната си върви на всички фронтове,ама горещия и вариант е в Сирия.Впрочем тука е пропуснат Китай,който изглежда индеферентен,но съвсем не е така.Общо взето ситуацията е революционна,като по Ленин(хи-хи)-масите не желаят да живеят по старому,а управляващите(света) не могат да го управляват по новому.Естествено ще има разместване на пластовете и не се знае как ще завърши.Ясно е само,че идеята за еднолична власт на САЩ(всъщност Израел) ще претърпи провал.Дали новото ще е по-добро от старото-не
16
18
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 6 години
От всички изброени велики са само САЩ. Вчера опърлиха 600 *** в СкрияОчаква се дребния фашист в Кремлин да забрани внисът на американски домати с матушката