На 99 години почина баптисткият проповедник Били Греъм

Достигнал е до над 200 милиона души чрез проповедите си
21 фев 2018 20:17, Анисия Иванова
13
На 99 години почина баптисткият проповедник Били Греъм
Снимка: БТА

Влиятелният проповедник Били Греъм, съветник на президенти на САЩ и един от най-популярните баптистки проповедници в историята, почина днес на 99 годишна възраст, предадоха световните агенции.

Уилям Франклин Греъм-младши почина тази сутрин в дома си в Северна Каролина, съобщи семейството му, цитирано от Франс прес.

Той получил духовно откровение на 16-годишна възраст и благодарение на личното си обаяние и разпалените си проповеди бързо започва да привлича вниманието на много хора. От 40-те години до средата на миналото десетилетие проповядва неуморно в различни точки на планетата - включително в СССР и Китай, а през 1992 г. и 1994 г. дори в Северна Корея.

Срещал се е с едни от най-влиятелните личности - от кралица Елизабет Втора до майка Тереза и папа Йоан Павел Втори. Но най-голямото влияние оказва на президенти на САЩ, с които се среща - от Хари Труман до Барак Обама. Джордж У. Буш дори признава, че под негово влияние е спрял да пие и е открил пътя към Бог.

През 60-те години Греъм подкрепя лидера на движението за граждански права на афроамериканците Мартин Лутър Кинг, който също като него е баптистки проповедник, отбелязва ТАСС.

През последните години Греъм се е лекувал от пневмония, рак и други заболявания, отбелязва Асошиейтед прес.

Съпругата му Рут почина през 2007 година. През 1995 г. синът му Уилям Франклин Греъм Трети става лидер на неговата Евангелистка асоциация.

Смята се, че Били Греъм е достигнал до над 200 милиона души чрез проповеди на живо и до милиони чрез изявите си по телевизията и радиото.

"ВЕЛИКИЯТ Били Греъм е мъртъв. Нямаше друг като него! Ще липсва на християните и на всички религиозни хора", написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Вицепрезидентът Майк Пенс изрази съболезнования на семейството на Греъм, заявявайки, че "безподобният му глас е променил живота на милиони". "Скърбим за кончината му, но знам с абсолютна сигурност, че днес той е чул тези думи: "Добра работа, добри и верни служителю", написа Пенс в Туитър. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
християнин преди 6 години
Прекрасен човек.Едва ли някой знае, че основната му дейност освен да проповядва беше и да храни тези, които нямат какво да ядат. Колко такива организации останаха? Той е създател на Feed The Hungry. Погледнете сайта им, както и този на LeSea. Може и да ви светне случайно в празните български кратуни защо целият свят отразява новината около *** му, дори и руснаците. Един божи служител подобен на Майка Тереза, само че без рекламата на Католическата църква зад себе си.
10
4
 
4
 
! Отговори
ахам преди 6 години
До АнонименКато се видиш лице в лице с Бога ще разбереш!
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво го интересува това когото и да е в България?
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости, беше много набожен.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Джордж У. Буш дори признава, че под негово влияние е спрял да пие и е открил пътя към Бог."Едва след като му завърши мандата.
6
10
 
5
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 6 години
А Великият Драгалевски Ман Гел е безбожник, но също е милиардер.Но разликата между двамата е съществена: Единият е Велик баптиски проповедник, а другият - Велик пладнешки ай дук-комунист-безбожник.И поради това -анатема!
5
10
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
""Скърбим за *** му, но знам с абсолютна сигурност, че днес той е чул тези думи: "Добра работа, добри и верни служителю", написа Пенс в Туитър." - знаеш ти, - на баба ти шортите...
4
2
 
18
 
! Отговори
Как тъй става? преди 6 години
Интересно - Исус Христос на земята нямал какво да яде и вечер къде да се прислони, а тия Големи евангелизатори - всичките до един мулти-милионери?
3
6
 
10
 
! Отговори
Умряла преди 6 години
Голямата, купена с милиони долари, маша на политиката на САЩ в Ю. Корея и по целия не християнски свят.
2
9
 
10
 
! Отговори
г о ст преди 6 години
имаш ли ТЪЛПА ЗАД ГЪРБА си, никой не те закача , даже и кралицата ти е приятелка ,защо ли? затова ни натресоха тази благоуханна демокрация ,когато си сам СИ ЗАВИСИМ от ЧУЖДОТО МНЕНИЕ нямаш близки дате подкрепят ,и си ОСТАВАШ КАКЪВ? РОБ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ ,РОБСТВОТО СЪЩЕСТВУВА В ЕВРОПА И САЩ
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отлична новина. Айде сега нещо за Кимито дайте.