Арестуваха руския опозиционер Навални - за кратко

Задържан е шефът на кампанията му Леонид Волков
22 фев 2018 21:00, Елка Василева
29
Арестуваха руския опозиционер Навални - за кратко
Снимка: архив, Reuters

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил арестуван от полицията днес, но скоро след това освободен, няколко седмици преди президентските избори, в които му е забранено да участва, предаде Ройтерс.

Навални, 41-годишен активист срещу корупцията, нееднократно беше арестуван за организиране на едни от най-големите протести в Русия през последните години. Той негодува срещу охолния според него живот на президента Владимир Путин и обкръжението му.

На Навални беше забранено да участва в президентските избори на 18 март заради условна присъда, която неговите привърженици определят като изфабрикувана. Навални обаче призова за общонационален бойкот на изборите, за да се подкопае легитимността на Путин.

Каквато и да бъде избирателната активност, преобладаващите очаквания са действащият президент да спечели с огромна преднина четвърти мандат в Кремъл, отбелязва Ройтерс.

В Тwitter Навални написа, че днес е бил задържан от полицията, докато си тръгвал от зъболекар. Той добави, че около час по-късно полицията го освободила, но срещу него било образувано съдебно производство за организиране на незаконни протести.

"Предложиха ми да ме откарат до някъде, но аз отказах и отидох на работа. Не разбирам случилото се и защо бяха нужни седем души, за да ме арестуват", написа той.

Ако бъде признат за виновен, Навални е заплашен със затвор до 30 дни.

Той бил задържан малко след като шефът на кампанията му Леонид Волков написа в Тwitter, че е арестуван на московското летище Шереметиево.

Говорителка на Навални заяви, че Волков все още не е освободен. Навални написа по-рано, че Волков възнамерявал да лети до руската автономна република Башкортостан, за да организира наблюдение на изборния процес.

Пред Ройтерс говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви, че ръководителят на "Фонда против корупцията" на опозиционера е бил осъден във вторник на десет дни затвор за организиране на неразрешен протест през януари.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
вече започвам да мисля, че проектът "Навални" е част от плановете на Путин...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този само го разнасят насам-натам като чувал с картофи.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А где Вовкина?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... Алексей Навални е бил арестуван от полицията днес, но СКОРО след това освободен."---Днесбегето завоалирано ни информира, че Навални са го прибрали в изтрезвителя. Те там дълго не ги държат. :) Ако наистина беше арестуван, нямаше да го пуснат "скоро след това".
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Адолф АйхманТи бил ли си в Русия?
12
8
 
4
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 6 години
Сталин и Путин са брутални спрямо Руския народ - в това няма спор. НО има и друго, как по друг начин да бъде управлявана тази алкохолизирана нация освен с военнен ботуш стъпил върху гълрата им? Горбачов и Йелцин беха лабави и *** бяха плъзнали на воля. За сега няма друг начин освен строга дисциплина докато не се промени начина на мислене което отнема векове обикновено.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също искам да съм Навални, харча си парите на шорош, когато си пийна отида пред кремъл с мойте апапи от кръчмата и след малко шум те ме бутнат в отрезвителното. Както обикновенно на другия ден ме пуснат и след месец всичко се повтаря, хем си правя купона на чужда сметка хем съм в новините на Днес.бг през цялото време. От това по лесно здраве му кажи.
10
7
 
9
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 6 години
Тоя постоянно умишлено провокира и все му се разминава.Слаба е властта, а не диктаторска, както я описват.Това ако беше в Англия, хич нямаше да се церемонят с него.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В руския Гулаг всички са арестувани, а такива като Навални от време на време ги тикат в Карцера за напомнят на алкохолизирания и оскотел мужик какво може да му се случи, ако не слуша Мумията.
8
8
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Ест человек ест праблем, Нет человек нет праблем - девиз на всички Руски диктатори но най-любим на настоящия диктатор. Навални е пътник и дори извънземните не биха могли да го спасят от отрядите за убийства и мъчения на Кремълския главатар.
7
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ВИНАГИ НАРОЧНО ПРАВИ ВСЯКАКВИ НАРУШЕНИЯ НА ЗАКОНА, САМО И САМО ДА ГО АРЕСТУВАТ И МЕДИИТЕ ДА ГОВОРЯТ ПАК ЗА НЕГО.ДА СИ ЗАСЛУЖИ ДОЛАРЧЕТАТА, КОИТО МУ НАСИПВАТ.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе, тоз все още ли го смятате за новина. Подценявате се, ако има изобщо повече накъде, но проявете поне някакво уважение към малкото останали ви читатели.
5
4
 
7
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
До фактМного ги разбираш нещата.Къде живееш в САЩ ?Дай си номера да ти се обадя.Може би сме и съседи...............
4
7
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Този трябва да бъде разстрелян... Публично.. на Червения площад
3
13
 
12
 
! Отговори
факт преди 6 години
Ако този правеше подобен театър в САЩ щеше вече да е в лагера Гуантанамо....
2
8
 
10
 
! Отговори
цирк преди 6 години
Той нарочно нарушава закона за да го снимат и да вдига шум,а разни шушумиги му вярват...
1
9
 
16
 
! Отговори
Народний съд преди 6 години
руската полиция..ха.ха това си е политическа милиция.