Икономическите успехи на Китай – демокрация или...?

Проблеми пред Поднебесната империя обаче има и те са сериозни
Обновена: 28 фев 2018 19:12 | 28 фев 2018 19:12, Екип на Bloomberg
7
Икономическите успехи на Китай – демокрация или...?
Снимка: Pixabay

Ако погледнем по-общо на процесите в Китай, то виждаме един ход към авторитаризъм на Си Дзинпин. Няма я вече тази предсказуемост, която съществуваше преди години, когато се знаеше, че мандатът на лидера е 10 г., а решенията се взимаха с голям хоризонт.

Това коментира пазарният анализатор Кузман Илиев в ефира Bloomeberg TV Bulgaria. 

Неолибералните западни анализатори смятаха, че икономическият възход на Китай, който е безспорен факт, ще доведе несъмнено до демократизация. Това обаче не се случи.

"Това показва, че успехите на икономическия фронт не водят непременно до демократизация."

Проблеми пред "светлото бъдеще" на Поднебесната империя обаче има и те са сериозни – нарастващият държавен дълг и най-вече скритият такъв на държавно контролираните компании. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Китай е един надут балон
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДемокраДцията работи за ФАЩ, защото смучат кръвта на целия свят. Очевидно, че за тези, от които смуче не работи - пример ние.

Китай няма цял свят на чийто гръб да живее, оправят се сами, следователно и демокрадцията няма как да работи.

Също така, ФАЩ ползва 6 пъти повече ресурси от средното за планетата, следователно, ако всички минат на тоя модел, ще ни трябват 6 пъти повече ресурси отколкото имаме - очевидно тая схема не може да работи за всички, само за робовладелците империалисти...
5
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Мераците на Си Дзинпин са ясни,но има и нещо друго-в следващите 4-5 години Светът ще се преформатира,не е изключено да има и III-та св. война!На нов лидер ще трябват поне 2 години да влезе в час,а това време липсва!В Китай са много наясно с положението,с целите си,както и със собствените възможности!Без съмнение ще вземат правилните за себе си решения.
Впрочем,Русия е в подобно положение(с Путин),налага се да го преизберат,въпреки че им е омръзнал.Просто няма алтернатива.
4
0
 
1
 
! Отговори
А бе преди 11 месеца
До АНТИ
"Китайският модел трябва да се приложи у нас.
Ще даде резултат!"
И как ще стане тая работа?В Китай има смъртно наказание за корупция,обаче у нас нивото и е такова,че десетки хиляди трябва да бъдат разстреляни/обесени....Пък и кой да ги осъди,след като и съдиите са не по-малко корумпирани????
Ще си я караме демократично и за възход хич няма да мислим!
3
1
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 11 месеца
Ох Ганьо тръгнал да коментира хора дето направиха квантов сателит и осъществиха връзка с Виена....вижте си собствената демокрация и Бо Ку Пин....
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Икономическите успехи не са задължително свързани с демокрация. По-скоро с неща като стабилно образование за всички деца и свободен избор на работа. Стабилно и честно, свободно образование с достъп до световните постижения (което, макар и не директно свързано с демокрацията, все пак е невъзможно при крайни диктатури), както и свобода на работа и на пътувания.
С демокрацията обаче е свързано високото качество на живот! То е свързано с икономическото развитие, но връзката не е едно към едно.
1
1
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 11 месеца
Китайския модел трябва да се приложи у нас.
Ще даде резултат !