Куба и Колумбия гласуват за парламент

В Куба вотът ще проправи път за президент, който не е Кастро
Обновена: 11 мар 2018 15:37 | 11 мар 2018 15:37, Веселина Йорданова
0
Куба и Колумбия гласуват за парламент
Снимка: архив, Ройтерс

Кубинците започнаха да гласуват на днешните парламентарни избори, които ще проправят път за първия постреволюционен президент на комунистическия остров, който не е от фамилията Кастро, съобщи ДПА.

Над 8 милиона кубинци избират 605 членове на Националното събрание на народната власт. Изборният процес се очертава без изненади, тъй като има толкова кандидати, колкото са местата в парламента. От тях 548 са членове на Кубинската комунистическа партия, а останалите са одобрени от нея. Кубинците ще изберат днес и 1265 делегати в 15 провинциални събрания.

Първото заседание на новия парламент ще е на 19 април и тогава ще бъде избран приемник на 86-годишния президент Раул Кастро. Очаква се това да е вицепрезидента Мигел Диас-Канел, инженер, издигнал се в йерархията на комунистическата партия и служил като министър на образованието.

Колумбийците започнаха да гласуват днес на избори, които са изпитание за мирното споразумение, сключено с партизанската групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) и сложило край на 52 години конфликт, съобщи ДПА.

Около 36 милиона души имат право да изберат 166 членове на Камарата на представителите и 102 сенатори от изборните листи над 12 партии.

Анализатори казват, че е трудно да се предвиди дали ще пожъне успех партия "Демократичен център", основана от бившия президент Алваро Урибе, който води кампания срещу сключеното през ноември 2016 г. мирно споразумение.

Ако отнеме много гласове от партиите от дясноцентристкото коалиционно правителство на президента Хуан Мануел Сантос, "Демократичен център" може да измени или напълно да развали сделката.

На тези избори политически дебют прави и самата ФАРК. Тя вече е политическа партия на име Обща алтернативна революционна сила, но запазва акронима си ФАРК. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари