Меркел е за четвърти път канцлер – преизбраха я!

Това стана 171 дни след парламентарните избори
Обновена: 14 мар 2018 11:32 | 14 мар 2018 11:25, Елка Василева
49
Меркел е за четвърти път канцлер – преизбраха я!
Снимка: БТА

Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста.

63-годишната Меркел получи 364 гласа "за" при 315 "против" и 9 "въздържал се".

"Приемам вота", каза тя след гласуването.

Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача.

Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември.

Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия.

Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
40 мандата да я изберат,няма да стигне нивото на Рузвелт и Хелмут Кол.
35
2
 
12
 
! Отговори
моля моля преди 6 години
преизбраха я??? Точната дума е - натресаха я!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Ха-ха-ха.....че той и втечнения газ е ПАК РУСКИ!!!! НЕЩА ЗА "САБЕТА" ДА СИ ЧУЛ! Че танкерите от там вече и в Бостън стигнаха и на англиканския остров!!!! Но щом искат ПО-СКЪП ГАЗ.....ЩЕ ГО ИМАТ! Защото втечнения е най-малко два пъти по-скъп! Ако германците искат да си направят промишлеността НЕКОНКУРЕНТНА......МОЛЯ!!!! То и латвийците купиха преди година и още хълцат!!!
33
5
 
10
 
! Отговори
Любо преди 6 години
Баба Меркел трябва да е осъдя и обесят на площада. Бездетна, алчна, антиевропейска слугиня на САЩ.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горко на немците, ама и на нас
31
0
 
2
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Ай ай ай ай . А стига се бъзика. Турчин е лошо знамение на екипажа. Няма шега. Поганец.
30
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво успешенн политик. Може би единствено, което е провал е Скарването с Англия и неуспеха да стигнат до разум преди референдума за излизане. Там не бяха добри дипломати и двете страни.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вай, вай, вай......и някои тука (пишман) "демократи" фъфлят нещо против някакъв "тоталитаризъм"!!!!!! Хи-хи-хи.....В ГЕРМАНИЯ МЕРКЕЛ-4, а у "демократична" еуропейска България пък борисов-3, 4, 5......и т.н...до "края на света"!!! КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ.......
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че света се отказва от ТЕЦ го потвърждава и компанията Сименс един от най-големите производители на генератори на ток за ТЕЦ. За последните 5 години има спад в търсенето на парогенератори от 200 броя през 2012 година на 110 броя през 2017 и спада на търсенето им продължава. Това принуди Сименс да съкрати 6000 работници от компанията.
27
1
 
2
 
! Отговори
да бе,няма преди 6 години
До Анонимен 32В момента се строят 2 централи!И ще се строят още 2!Празните приказки и екодекларациите ги остави,гледай кво се прави!
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата с изстрадалия германски народ няма край.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТерсенетоНормално е Берлин беше обсаден град 45 години в който нямаше големи инвестиции, тъй-като Западен Берлин можеше да стане комунистическа плячка при всяка по-голяма криза през Студената война.
24
4
 
6
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Живея във Монтевидео. През повечето време. Обикалям света през останалото. Източен Берлин е нещо като люлин. Шайзе.
23
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Няма работещи немски АЕЦ колкото и да си мечтаете. А Северен поток 2 остава само в розовите сънища на Путин.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Енергийната стратегия е "мечтата", а все още работещите немски АЕЦ и Северен поток е реалността. Нека си мечтаят на хартия.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във споразумението между левицата и десницата ясно е разписана енергийната стратегия на Германия през следващите 20-30 години. Отказ от въглеводородите като източник на енергия, затваряне на старите ТЕЦ на въглища до края на 2019, затваряне та газови ТЕЦ до 2035г и въвеждане на 8 гигавата мощности от ВЕИ през следващите 2 години равняващи се на 7-8 АЕЦ. Строителство на входни терминали за втечнен природен газ като алтернатива на руския газ по подобие на Полша и прибалтийските държави.
20
2
 
1
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Бира може да се пие по цялата *** планета. :)
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците ги избират до пенсия. Мечтаят да бъдат диктатура и все гласуват за един и същи. Ако Меркел пожелае да ги поведе на Изток или на Запад, пак ще тръгнат. Само водач и фюрер им трябва.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, не са я преизбирали, а й купиха и осигуриха още един мандат с цел да продължи да води политиката на определени кръгове!
17
8
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
А стига бе. Германците са най *** племе.-------------------------------------------------------------------Толкова са ***, че при управлението на Меркел, задминаха Япония по износ и сега са трети в света... хаха. А българите, щото са много умни, си избират Жан, Станишев, царя, Бокo и Радев, които ги доведоха до ядене от кофите... хаха. Да ви имам самочувствието. :)))