Словашкият президент прие оставката на премиера Фицо

Очаква се да бъдат сменени поне една трета от министрите
15 мар 2018 13:37, Елка Василева
0
Словашкият президент прие оставката на премиера Фицо
Роберт Фицо. Снимка: архив, Reuters

Словашкият президент Андрей Киска прие оставката на премиера Роберт Фицо. Наред с това Киска се е съгласил с искането на Фицо следващият министър-председател да бъде номиниран от неговата социалдемократическа партия "Смер" ("Посока"), предаде Франс прес.

"Смер" като най-голямата партия в управляващата коалиция ще представи кандидат за премиерския пост. Президентът се съгласи", съобщи Бела Бугар, председателят на партията на унгарското етническо малцинство "Мост-Хид" ("Мост"), по-малък коалиционен партньор на социалдемократите.

Още по темата

Според Бугар ще бъдат сменени поне една трета от министрите.

Очаква се словашкият президент да направи изявление днес.

По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в правителството, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството миналия месец на журналиста Ян Куциак и неговата годеница. Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк - след като партията "Мост-Хид" поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.
Впоследствие на фона на най-големите протести в Словакия след падането на комунизма "Мост-Хид" обаче постави нови условия.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари