Преизбраха Си Цзинпин за президент на Китай

Народните представители гласуваха единодушно за него
Обновена: 17 мар 2018 07:51 | 17 мар 2018 07:15, Александър Попов
14
Преизбраха Си Цзинпин за президент на Китай
Снимка: Reuters

Си Цзинпин беше преизбран днес от парламента за президент на Китай без ограничение за броя на мандатите, предадоха световните агенции.

Общокитайското събрание на народните представители гласува единодушно за преизбирането на Си Цзинпин на поста председател на Китайската народна република.

Ван Цишън, бившият ръководител на комисията на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината, беше избран за вицепрезидент (заместник-председател на КНР).

Си Цзинпин беше преизбран и на длъжността председател на Централния военен съвет.

Ли Чжаншу беше избран за председател на парламента (Общокитайското събрание на народните депутати).

С вдигната лява ръка 64-годишният Си се закле да спазва конституцията на безпрецедентна церемония в Големия народен дворец в Пекин.

Заклевам се да работя за изграждането на велика социалистическа модерна страна, заяви той пред депутатите, положил лявата си ръка върху конституцията, която преди по-малко от седмица беше променена, за да даде на президента право на неограничен брой мандати.

Нито един от 2970-те депутати не гласува "против" или "въздържал се". Действащият президент, който беше единственият кандидат, подобри резултата от първото си избиране през 2013 г., когато един депутат гласува против и трима се въздържаха (сиреч одобрение от "едва 99,88 процента"), отбелязва АФП.

Новият вицепрезидент, 69-годишният Ван Цишан, се представи малко по-зле - с един глас "против". Той си спечели някои врагове, когато бе начело на службата за борба с корупцията. Освен с чисто почетните функции на вицепрезидент, Ван може би ще бъде натоварен с трудните отношения с Америка на Доналд Тръмп.

"Отличен икономист, той ще сформира отбор-мечта с изгряващата звезда на Комунистическата партия, вицепремиера Ван Ян, за справяне със зараждащата се гигантска буря около митата, които заплашва да наложи американският президент", твърди експертът Кери Браун от лондонския Кингс Колидж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: КитайСи Цзинпин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и бай тошоо го преизбирахаа :)) хахаха Сякаш имаш избор.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВИ ИЗБОРИ САМО! НЯМА АЛТЕРНАТИВА :DРЕЖИМА КОМУНИСТИЧЕСКИ НА МАО ДЗЕДУН ИЗБИВА КОЛКОТО СТАЛИН ЛЕНИН ВЗЕТИ ЗАЕДНО
8
3
 
5
 
! Отговори
Обиден преди 6 години
Как така мълчаливо се позволява продължение на диктатурата и тоталитаризма в КНР ?!Я веднага всички СДС-та, Реформатори, ***, Протестъри и др. подобни демократи да излязат на митинг и да осъдят комунизма и тоталитарния им пожизнен управител ! Да им обявят бойкоти и санкции секакви ! Да им изпратят книгата на Желю Желев за да учат наизуст колко е лош комунизма ! Да премахнат ръководната роля на Китайската Комунистическа Партия, защото тя ги води към упадък ! Веднага казах !
7
0
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Китайските телефони са най убави...българските за нищо не стават....а и нас петолъчки ни управляват.....китайската петолъчка по умна от българската петолъчка....
6
2
 
6
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 6 години
Ха ха ха!!! Кефи ме на МЕГАмакс кви заухави коментари има,бре!Ха ха ха!!!Представителите на тоя народ-издращили мнението си тук са реалното доказателство за неминуемото и ИСТОРИЧЕСКИ НЕИЗБЕЖНОТО му изчезване бре!!!В обозримо бъдеще до 2040-2050 година,бре!А иначе в така наречения КНР цари ЖЕСТОК и ДИВ капитализъм,бре!И частен и държавен,бре!Там нивата на ЕКСПЛОАТАЦИЯ са чудовищни,бре!Милиони и милиони дръпнати жълтури бачкат ежедневно по 12-15 часа,бре!Ха ха ха!Те ти маоисти на власт,бре!Ха ха !
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bolbovТо пък щот един комунизъм цари в Китай ама мани мани
4
3
 
9
 
! Отговори
Венсеремос преди 6 години
И този е як като Путин. Сега ще се съблече гол до кръста , да лови щуки
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не види нещо от Меркел и комунистите от ЕС.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Победил е себе си!? Каква изненада!
1
5
 
20
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Желая успех на китайските другари при изграждане на социализъм и комунизъм не само в тяхната страна а и по цял свят!