Арестуваха и разпитваха Никола Саркози

Разследва се предполагаемо финансиране на кампанията му от Либия
Обновена: 20 мар 2018 11:15 | 20 мар 2018 10:23, Елка Василева
17
Арестуваха и разпитваха Никола Саркози
Никола Саркози. Снимка: Reuters

Бившият френски президент Никола Саркози е задържан тази сутрин от полицията за разпит, съобщи източник от правосъдната система, цитиран от световните агенции.

Саркози е бил разпитан в полицейски участък в Нантер, западно от Париж.

Разследването се води от 2013 г. и е за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. в размер на милиони евро, получени от режима на тогавашния либийски диктатор Муамар Кадафи.

Според френския сайт "Медиапар" на Саркози може да бъдат предявени обвинения в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също и за укриване на данъци.

През януари британските власти арестуваха в Лондон френският бизнесмен Александър Джури в рамките на разследване за незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

За финансиране от Либия на кампанията на Саркози либийските власти съобщиха в началото на март 2011 г. В частност синът на Кадафи - Сейф ал Ислам каза тогава в интервю за телевизия "Евронюз", че е поискал от Саркози, който по онова време беше президент, да признае факта, че е получил финансова помощ от либийското правителство. Последваха разследвания на независими журналисти в самата Франция. Самият Саркози категорично отхвърля твърденията за финансиране на кампанията с либийски средства.

Днес във връзка със същото разследване е разпитван и бивш министър и близък съюзник на Саркози - Брис Ортфьо, допълва Ройтерс, като се позовава на друг съдебен източник
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тези *** набеждават, що не ги съдят тях.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А президента след 44та как беше избран :) От къде дойде финансирането и оръжието срещу българската Армия ?:)
14
1
 
1
 
! Отговори
един от сик преди 6 години
а тиквата кога?
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А при нас завряния зет от Драгалевци - кога? Както и другите му ученици!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЪТоя е един от европейските "политици" които трябва да бъдат екзекутирани по особено нехуманен начин за престъпления срещу човечеството. Защо Хага си трае? Цялата им евродемократична работа е такава...
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"предявени обвинения в корупция, търговия с влияние" - каква търговия с влияние като Саркози избомби Кадафито? Да не би Кадафи да му е платил да го избомбят? Смях
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите двама български президенти как бяха избрани? Кой даде парите?
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Франция може, у нас какво се чака? Батко Буби - Суджучето отдавна е за зандана. Неговата политика, ако може да се нарече полутика, си е геноцид, с масово ограбване на бългатина. Саркузи за 50 милиона, а нашия за 350 милиона си купи имение в Лос Анжелис, кола за 3 милиона и яхта Мерцедес за1.7 милиона. И Цацатурата мълчи, значи получава от плячката. Освен Вожда, Цецо Пипоня, Влади Финансистчето, Цецка Мамата, Винкела, Белокосото атакистче и Шкембе воеводата. А колко още има, съдии и прокурори
8
1
 
7
 
! Отговори
Спиро Киров преди 6 години
Политик ли е-отвсякъде прибира парите затова са тамняма съвест няма нищолапашунга, далавера до дупканали затова постоянно променят всичко за да ни убедят че е законномислят народите за малоумниа ще си останат престъпници вовекиако не са такива управлението им ще е прозрачноа то и ПРИЗрачно и прикритокогато видим масово политици-крадци в затвора, тогава ще им повярваме че вървят по прав път приятен ден!
7
2
 
3
 
! Отговори
Ром преди 6 години
5"Да бе,точно е така . 50 МИЛИОНА Е ДАЛ КАДАФИ НА САРКОЗИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА КОМПАНИЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ . Не говори глупости -ставаш смеешен ,но шутове трябва да има във форума.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A bg koga schte arestuvat mutrite milioneti finansirali isborite na vs partii sds zaru bsp fps i nai ve4e gerb ruschveti vinagi ima
5
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
франция продаде самолети за 18 милиарда на либия няма нищо интереснотова е практика по света впк да финансира своя кандидат кой назначи тръмп запрезидент същото е и със саркози яхти почивки на екзотични места певици и манекенки
4
2
 
6
 
! Отговори
В BG КОРУПЦИЯ НЯМА! преди 6 години
На Баце Корупционния борд: Членовете на новосъздадения борд са: Ханс Герт Пьотеринг, Херман Ван Ромпой, СимеонСакскобургготски, Жан Давид Леви, Ервин Прьол и Росен Плевнелиев.ЧЕСТИТО. И какво беше това ПОЛИТИЧЕСКА КОРУПЦИЯ?
3
3
 
3
 
! Отговори
мюмюн преди 6 години
бих задържал Карла за да стана баджанак на Тръмп и Мик Джагер .
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашия Плевнелиев ,кога ще бъде арестуван ,за водената антибългарска политика и стремежът му ,да воюваме с една от най-мощните армии в света?
1
2
 
12
 
! Отговори
? преди 6 години
"задържан" или "извикан" -а по -точно знаете ли ,че това са две различни неща и то има разлика в тях и то не малка ? Дайте по -добро инфо по случая ,ако обичате.